adelaparvu.com despre stilul clasic cu obiecte moderne (1)

In Case, Design Interior

Cum sa dai decorului o nota clasica folosind obiecte moderne

Când spui stil clasic te gândești poate ceva sobru sau somptuos. Dar azi, mai mult ca oricând, ai libertatea să te bucuri de atmosfera de poveste a caselor vechi și o reinterpretezi cum vrei. Și pentru că noi avem locuințe mici, am ales să-ți aleg câteva cadre de case clasice combinate cu elemente provensale (finisaje) și obiecte actuale, moderne (covoare, mobilă, decorațiuni), dar în nuanțe deschise, pastelate. De ce? Pentru că ele aduc luminozitate și ne imprimă starea de bine. Uită-te cu atenție la imagini și ai să realizezi că nu e atât de greu să obții o ambianță elegantă. Și ai grijă la detalii, de la tapițerii la simplele, dar proaspetele flori într-o glastră.

adelaparvu.com despre stilul clasic cu obiecte moderne (8)

Care e secretul să obții atmosfera de clasic într-un spațiu modern? În primul rând printr-o amenajare cu finisaje neutre, dar calde cu gândul la o viitoare așezare simetrică a obiectelor. Simetria definește clasicul. În al doilea rând, forma superioară a mobilelor masive. Într-un living ai nevoie de o singură canapea cu spătarul în arcadă pentru ca imaginea de clasic să fie cea dominantă. Și ai exemplul mai jos. Vezi covorul este modern, iar celelalte două canapele au forme confortabile, dar actuale. Brațele canapelelor contează de asemenea ca detaliu. Cele pe rotund imprimă o senzație specială, îți lasă imaginația să construiască mai departe ciucuri, franjuri, ceea ce în mod normal ai asocia clasicului.

adelaparvu.com despre stilul clasic cu obiecte moderne (1)

adelaparvu.com despre stilul clasic cu obiecte moderne (6)

În al treilea rând, ai nevoie de câteva obiecte la nivelul ochilor care să conțină detalii clasice. O oglindă cu ramă veche, un candelabru mai special, lămpi cu abajur. Corpurile de iluminat sunt importante nu doar ca formă, ci pentru ambianța pe timpul serii. În al patrulea rând textilele! Tot ce e legat de clasic te duce cu gândul la falduri, la abundență. Și atunci când nu știi ce să alegi, mergi pe varianta sigură: alb, crem, bej, cafeniu. Dar să fie materiale calde, plăcute la atingere, cu textură bogată. Draperiile să cadă greu, să atârne puțin pe pardoseală, ca o rochie cu crinolină. De asemenea, covoarele să fie confortabile, chiar dacă sunt din fibre naturale sau nuanțe deschise și modele moderne (dar de preferat cu ornamente rotunjite și ide inspirație vegetală). Știu că te gândești la covoare persane, dar crede-mă că ai nevoie de talent pentru a le combina. Așa că unul în culoarea pardoselii, e mult mai puțin riscant.

adelaparvu.com despre stilul clasic cu obiecte moderne (3)

Și dacă tot suntem la capitolul textile, nu uita de forța lor scenografică și când vine vorba de huse. Scaunele tale moderne pot deveni dintr-o dată altele cu huse lungi. E ca și cum le-ai îmbrăca în costume de epocă. Fețele de masă au același efect. Cu ele nu doar că ascunzi forma mobilei, dar aduci note de poveste la interior. Despre dormitoare nu-ți mai spun! O tăblie de pat schimbă întreaga percepție, la fel ca și un simplu baldachin. Și nu uita de așternuturile de pat și cuverturi. Ele ocupă o suprafață importantă, așa că nuanța și textura lor contează enorm.

adelaparvu.com despre stilul clasic cu obiecte moderne (7)

Chiar și când ai de-a face cu încăperi unde tehnologia și dotările moderne nu pot fi ascunse, atmosfera de clasic se poate creiona ușor. Finisajele contează în bucătărie și baie pentru că acoperă suprafețele mari aflate la vedere. Alege-le în tonuri și texturi cât mai naturale sau cu patină, care să amintească de vechii meșteri ai atelierelor de altădată, iar restul obiectelor și dotărilor să fie cât mai simple. Decorațiuni mărunte, împletite sau din lemn sunt cele care vor atrage atenția și vor defini atmosfera. Sper să te inspire imaginile de față și să te ajute să-ți faci locuința așa cum visezi. 

adelaparvu.com despre stilul clasic cu obiecte moderne (2)

adelaparvu.com despre stilul clasic cu obiecte moderne (9)

adelaparvu.com despre stilul clasic cu obiecte moderne (5)

adelaparvu.com despre stilul clasic cu obiecte moderne (10)

adelaparvu.com despre stilul clasic cu obiecte moderne (4)

Sursa foto: ELMueble

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *