Mulți se confruntă cu dilema culorilor și a potriviri mobilierului în locuință, mai ales când au de combinat piese diferite. Ok, să zicem că ai deja câteva mobile vechi, poate chiar stai cu chirie, unde le găsești deja acolo sau te muți în altă parte, dar mai trebuie să completezi cu altele. Ce alegi? Crezi că dacă ai un bufet sau o comodă veche nu merge să cumperi o canapea modernă pentru living? Sau dacă pereții sunt albi n-ai cum să faci ca ambianța să devină veselă și colorată? Ba da, ai cum, iar locuința de față este un bun exemplu în acest sens.
Ne-am obișnuit să gândim în seturi pentru că e mai simplu. Dacă toate obiectele mari au aceeași formă și nuanță ni se pare că se asortează mai bine. Dar important este să ai grijă la funcționalitate, să-ți fie de folos lucrurile, iar ca totul să fie potrivit gândește-te la ansamblul locuinței, nu o lua pe bucăți. De regulă, când vine vorba despre amenajări, avem tendința de-a ne planifica totul în etape fără să ne imaginăm casa până la final. Se pun finisajele după care ne întrebăm ce mobilă ar merge sau cumpărăm mobila și ni se pare că n-a ieșit cum vroiam.
Dacă e să-ți faci singur casa uite câteva secrete: bibliotecile sau corpurile mari de mobilă alege-le în nuanța deschise, chiar albe. Cum e și în locuința de față. Uite biblioteca din dormitor e chiar una banală, dar nu o bagi de seamă pentru că se confundă pe fundalul pereților. La fel și patul, chiar dacă e un mode vechi nu te deranjează că e alb. Niciodată albul nu supără, nu aglomerează, la fel cum se întâmplă cu negrul sau maroul închis. Apoi mobila pe care te așezi zi de zi, ai grijă să fie nouă și confortabilă – canapeaua, salteaua patului și scaunul de birou. Restul? Poți să le combini fără probleme. Trucul este să creezi ambianța cu ajutorul decorațiunilor.
N-am să încetez să-ți spun că ai nevoie de foarte puțin ca să aduci culoare în casa ta. Locuința de față este un exemplu foarte bun în acest sens. Ca să pară totul unitar, ai grijă ca nuanțele vesele să fie prezente pe toate planurile, de la pereți la nivelul pardoseli. Cum faci asta? Tablouri sau tapiserii pe pereți, perne, cuverturi sau huse colorate pentru mobila de ședere și covoare sau carpete pe pardoseală. Ți se pare greu? Crezi că e costisitor? Nu e, crede-mă. Uită-te bine la imaginile de față și ai să înțelegi ce spun când mă refer spre exemplu la covoare. Sigur tu te gândești la unele grele, complicate sau mari, dar e mai comod să ai ceva de dimensiuni medii sau mici, dintr-o țesătură ușoară, poate chiar unele pe care le poți spăla la mașină.
Un alt stres este ca toate încăperile să fie potrivite între ele. Atâta timp cât sunt în camere separate, de ce ți-ai mai bate capul? Dacă sunt la vedere, cum e în cazul de față cu livingul și dormitorul, da, de acord să fie o legătură, dar în rest mergi pe funcționalitate, iar decorul îl faci imediat cu câteva obiecte Spre exemplu, aici mobila de bucătărie este complet albă, dar obiectele colorate înveselesc atmosfera. La fel și câteva perne pe scaune, care după cum vezi nu sunt set, contează în modul perceperii ambianței. Atunci când contrastele între suprafețele mari nu există (pereți cu pardoseală, pereți și mobilă) totul pare calm, ordonat. Ei bine, pe fundalul acesta armonios e mai ușor să aduci culoare. O poți avea oriunde și va atrage atenția. Ăsta e secretul 🙂
Și dacă te rodea curiozitatea în privința locuinței de față, îți spun că e la Malmo in Suedia. Se află într-o clădire de blocuri veche de la 1909. De aici și arhitectura ferestrelor, tavanele înalte și parchetul vechi. Dar vezi că nu s-au cramponat să facă totul clasic. Au combinat piesele de mobilă și decorațiunile pentru ca decorul să fie plăcut, revigorant și cu tușe creative. Totul a pornit de la tablouri, care sunt adevărate ferestre către o lume colorată, plină de mister. Doar lustra din living îți mai evocă anul în care a fost ridicată clădirea, în rest totul e funcțional și combinat –piese vintage cu unele noi. Le-au legat prin decorațiuni colorate și e interesant cum fiecare piesă de mobilă parcă devine un exponat frumos proiectat pe albul pereților. Mi-e mi-a plăcut locuința asta și m-a ajutat să răspund unora dintre voi care vă confruntați cu dileme de asortare. Sper să te inspire și pe tine!
Sursa foto: Bolaget
Like