adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (4)

In apartamente, Design Interior

Amenajare ingenioasa! Apartament lung si ingust de 55 mp

Mi-a atras atenția această reamenajare pentru că totul pare foarte ordonat și simplu. Și îți spun din experiență că astfel de soluții sunt cel mai greu de obținut, mai ales când ai de-a face cu spații mici. Secretul este să existe suficiente spații de depozitare astfel încât obiectele să poată fi depozitate frumos și la îndemână, iar majoritatea să fie ascunse vederii. Așa se obține o ambianță ordonată. Apartamentul de față are în total 55 de metri pătrați, adică cu tot cu balcon și în el a trebui găsit loc pentru living, sufragerie, dormitor, baie, bucătărie, loc pentru mașina de spălat, debara, dulap de haine, birou. În plus, proprietarul și-a dorit ca locuința să fie luminoasă. Cam multe cereri, nu? Dar arhitecții de la Studio Santalla au făcut imposibilul posibil. Și încă într-un mod foarte elegant.

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (4)

Asa aratau inainte camerele

Asa aratau inainte camerele

Cum au abordat problema arhitecții? Au renunțat la ideea de camere și s-au concentrat pe funcțiuni. Adică nu s-au mai gândit la cutiuțe, ci au luat în calcul nevoile clientului. Și asta a fost cheia – să aibă în vedere ce urmează să folosească omul în casa lui. Inițial spațiul era divizat în mai multe cămăruțe și holuri. Acum, după reamenajare numai mai sunt camere, ci zone: intrare cu bucătărie și loc de luat masa; living cu spațiu de lucru și depozitare pentru cărți; dormitor cu dressing; baie , loc pentru mașină de spălat și loc de depozitare. Și pentru că spațiile mici sunt claustrofobice, arhitecții au prevăzut eliminarea zidurilor, desființarea holurilor mici și a ușilor interioare. Astfel s-a obținut mai multă lumină la interior și mai multă libertate de mișcare. Plus loc de depozitare în ansamblul mobilierului.

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (2)

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (5)

Într-o locuință mică, unde în zona de zi nu există separări cu ziduri, e ideal să folosești o paletă restrânsă de culori. Astfel spațiul apare unitar și ordonat și îți dă senzația că e mai mare. Apoi mobila din apartament a fost gândită ca element arhitectural, deci toate volumele obiectelor să apară ca și cum ar face parte din arhitectura casei. Astfel s-a folosit mult verticala pereților cu mobilă suspendată, deci mai mult loc la nivelul pardoselii. Instalațiile au fost mascate frumos în elemente ce par a fi din designul interiorul al casei, iar centrele de interes au fost create cu ajutor unor lucrărilor de artă (tablouri și sculpturi). De remarcat și corpurile de iluminat discrete, dar foarte eficeente. Ele pot lumina zone diferite sau tot spațiul de zi. Ingenios!

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (7)

Mi-a plăcut foarte mult cum au știut arhitecții să se folosească de culori. Uite, spre exemplu la bucătărie, nici nu-ți dai seama că pe un perete este ușa de la intrare. Este pur și simplu camuflată în nuanța de maro. Apoi mobila are același finisaj peste tot în zona de zi, de la bucătărie la living și îți dă impresia că e o singură cameră. Dar la fel, ca și în alte amenajări reușite, albul este prezent – pardoseală, blaturile mobilierului, pe care le vezi din prima (frontul de lucru la bucătărie, blatul care formează și masa de birou) și piesele care ar fi putut să încarce spațiul cum e masa tip bar (care acum pare să se „topească” în albul de pe jos). E ciudat, dar după reamenajare, apartamentul pare mult mai mare decât înainte. Asta înseamnă soluție ingenioasă să folosești ceea ce ai și să transformi totul având în vedere obiectul principal: funcțiunile care răspund la nevoile omului. Deci fără cutii, dar cu toate lucrurile necesare prezente. Frumos! Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (6)

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (1)

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (3)

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (8)

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (11)

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (10)

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (9)

adelaparvu.com despre apartament lung si ingust Design Studio Santalla Foto Geoffrey Hodgdon (12)

Foto: Geoffrey Hodgdon

19 raspunsuri pentru Amenajare ingenioasa! Apartament lung si ingust de 55 mp

 1. Alex Plesa spune:

  55 mp este mai mult decat apartamentul standard comunist. e posibil sa fie mai mic de 55mp din ce vad in poze. Oricum e aranjat f bine

 2. Alex spune:

  Amenajare superba. Felicitari

 3. Vă mulțumim pentru caracteristica dumneavoastră Adela! Este minunat să vezi că proiectele noastre de a face apel la publicul european, precum și cele americane. Cu orașele în creștere rapidă la nivel mondial, este important ca designeri si arhitecti se concentreze pe a face spații mici, mai eficiente, și să învețe oamenii care le pot trăi la fel de fericit în case mai mici.

  • Adela Parvu spune:

   What a surprise Ernesto! Your project is just great! And you’re right, with the help of the designers and architects we can live in small places but beuatiful designed 🙂 Thank you for writing in Romanian <3

 4. Alexandra spune:

  Superb! nota 10! <3

 5. Eliza spune:

  Superb! Amenajare, culori, decoratiuni… totul este minunat! Felicitari arhitectilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *