Tehnologia ne ajută enorm azi și atunci când vine vorba despre televizoarele noi. Pe lângă nenumăratele funcții, noile televizoare te ajută să economisești spațiu. Le pui pe perete și gata, arată ca niște tablouri. Dar mai este problema firelor, plus conectarea la aparatura furnizată de firmele de cablu sau eventual la boxe. Așa că e o provocare pentru designerii de interior să găsească soluții pentru a integra cât mai reușit televizoarele în ambientul casei. Uite, ca să-ți vin în ajutor, am selectat pentru tine mai multe idei de poziționare a televizorului în camera de zi și ai să găsești soluții pentru toate variate de amenajare. Hai să le vezi pe rând, cine știe poate găsești ceea ce căutai sau te vor inspira pur și simplu ambientările.
În livinguri mici n-ai de ce să te chinuiești să faci ceva special în jurul televizorului. Tratează acest aparat pur și simplu ca un tablou. Important este să te folosești cât mai bine de spațiu. Dacă îți remenajezi locuința, fii pe fază și amplasează prize acolo unde știi că urmează să fie poziționat. Asta te va ajuta să elimini o parte din cabluri (așa cum e și în cazul aparatelor de aer condiționat). Mai ai varianta să amplasezi în jurul televizorului rafturi mici, subțiri care-ți vor fi utile pentru depozitare, iar dacă ai nevoie de spațiu pentru aparatura conexă poți face o structură simplă din gips carton.
O variantă des întâlnită, mai ales în cazul amenajărilor clasice sau rustice este amplasarea televizorului în mobilă sau deasupra șemineului. Este vorba despre proporții. Trebuie să ai în vedere faptul că televizorul atunci când nu funcționează este un ecran negru, deci nu te va ajuta prea mult dacă-l pui pe o suprafață albă. Vei vedea soluții cu televizoare cărora li s-a făcut ramă dintr-un lemn în nuanța mobilierului sau vopsită ca atare, dar și mobilă sau pereți vopsiți închis la culoare tocmai pentru a estompa imaginea ecranului negru. Secretul la amenajările clasice și rustice este simetria. De aceea televizorul îl vei vedea mereu încadrat de mobilier, construcții sau elemente dispuse simetric.
Pentru a diminua imaginea asta de obiect neatractiv, designerii și arhitecții au în vedere amplasarea televizorului într-un ansamblu de mobilă minimală într-o nuanță închisă. Astfel, televizorul apare ca un element al compoziției și nu supără vizual. Altă soluție este ca televizorul să fie așezat în cadrul unei biblioteci, unde culorile volumelor de cărți și ale obiectelor decorative se impun și distrag atenția de la ecranul negru. Și, bineînțeles, mai există și varianta mascării totale a televizorului cu ajutorul unui mobilier care are o ușă culisantă. Când vrei să te uiți la programul tău favorit împigi ușor ușa. Asta te ajută să maschezi și mățăraia de cabluri :).
Și pentru că nu toți avem televizoare moderne, ți-am postat și idei pentru amplasarea modelelor vechi, care necesită clar un mobilier dedicat. Acum contează mult și cât de mare e ecranul și unde ai prizele. De asemenea, fii pe fază dacă ai o mansardă, locul televizorului este ideal sub pantă. De ce? Pentru că acolo oricum nu au loc ca să te desfășori, iar acționarea televizorului o faci de la distanță cu ajutorul telecomenzii. Deci pui canapeaua în zona înaltă, unde dacă e ridici în picioare nu dai cu capul de plafon, iar televizorul în partea opusă, unde acoperișul e înclinat.
Ca regulă generală, specialiștii de la Flanco spun că distanța dintre televizor și locul de vizionare ar trebui să fie de de 3 ori diagonala ecranului. Deci, dacă alegi un televizor cu diagonala de să zicem 50 cm, distanța minimă de la care vezi bine fără să te doară ochii și capul ar fi 1,50 m. De asemenea, ideal este ca televizorul să fie cu spatele la fereastră pentru a preveni reflectarea luminii în ecran. Dar vezi că noile smart tv cu LED-uri au suprafața mată, are nu lucește, așa cum se întâmplă la ecranele plasmelor. De asemenea, tot cei de la Flanco spun că poți scăpa de o mulțime de cabluri dacă alegi aparatura Wi-Fi pentru acasă. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
1