Avem nevoie de ele, dar ne enervează aspectul lor tehnic. Ciudat este că cele mai bune radiatoare sunt cele care arată și cel mai puțin atractiv. Am văzut într-un bloc nou o soluție nerecomandată, aceea de a instala caloriferele cu partea striată către perete, astfel ca în cameră să fie la vedere partea opusă, care e lisă. Asta e o prostie, pentru că toată căldura se duce înspre zid, iar în cameră va fi rece. Dacă vrei calorifere care să arate bine ai variante artistice, de design contemporan și variante perfect adaptate interioarelor clasice și radiatoare frumos decorate. Desigur, costă mult. Atunci nu ne rămâne decât să îmbunătățim aspectul caloriferelor banale, dar fără a ne lipsi de confort termic. Cum? Cu ajutorul măștilor. Cert este că acoperite cu măști, fie ele și din categoria lux, caloriferele banale nu vor ajunge să coste la fel de mult ca și cele de design. Dar până la urmă e vorba de câți bani ai la dispoziție.
Avantajele măștilor de calorifer constau în faptul că ele pot fi tratate ca piese de mobilier. Deci ai loc de depozitare suplimentar și poți să le integrezi ușor în ambient, poți mări glaful ferestrei sau poți transforma zona într-o banchetă, depinde de tipul și mărimea caloriferelor pe care le ai. Dezavantajul este că la noi sunt destul de scumpe. De ce? Pentru că cererile sunt puține și ca atare și costul lor este destul de piperat raportat la veniturile noastre. Uite, spre exemplu cei de la Isa Casa Decor din Ploiești fac măști de calorifere din lemn de fag care costă 115 euro metru pătrat, iar din lemn de stejar prețul ajunge la 145 euro metru pătrat. E recomandat ca măștile de calorifere din lemn să fie din esențe lemnoase dure, care rezistă la căldură. Măști mai elegante cu bare din inox sau alamă lustruită și lemn de stejar poți avea de la atelierul SuperFaber la prețul de 350-400 euro metru pătrat. Tot aici beneficiezi de design personalizat din partea arhitecților Bogdan Samoilă și Oriana Fugaciu, care fac niște lucruri senzaționale.
Măștile de calorifer pot fi și din MDF, care poate fi vopsit sau înfoliat în ce nuanță vrei. Designerii de la Valdecor au făcut așa ceva cu ajutorul celor firmei Expertmob la prețul de 400-600 lei bucata, în funcție de dimensiune. Arhitectul Claudiu Popa de la biroul Ycho Interiors a conceput modele de măști, iar el spune că prețul ar începe de la 200 lei pentru un model mic și simplu sub glaf (80 x 80 x 20cm) realizat din lemn masiv sau mdf vopsit sau înfoliat. Această variantă poate să fie compusă dintr-un front de placaj traforat sau o rețea din răchită pentru stilul englez (plasă de diferite dimensiuni/densități). O mască cu fronturi masive din lemn și lamele pentru circulația aerului este mai sofisticată și are un cost cel puțin dublu. Arhitectul Claudiu Popa spune că deseori în calculul unei măști intră și un glaf al ferestrei mai lung (din piatră sau compozit) pentru a acoperi toată structura (30-40cm adâncime) și ideal cu o grosime între 3 si 5 cm.
Ok, te-ai lămurit cât de cât cu prețurile. Ideea este că nu găsești măștile de calorifer de-a gata de cumpărat în magazine, ele se fac doar pe comandă, dar sunt nenumărate soluții și variante. Dacă știi și tu firme care fac așa ceva, nu ezita să treci informațiile și link-urile la secțiunea de comentarii de sub acest articol. În general, orice firmă care face mobilier la comandă poate face și măști de calorfere. Eu ți-am selectat 30 de idei atât de la specialiști români, care le-au aplicat în locuințele noastre, cât și din străinătate. Mi-au plăcut mult soluțiile de înglobare a caloriferelor în ansamblul mobilierului. Sunt ingenioase pentru că nu ai ce să faci când aceste elemente sunt prezente pe pereții interiorului, deci nu sub fereastră. Sper să te inspire și pe tine măcar unul din aceste modele!
Merită să vezi AICI și articolul despre decoruri și panouri care se potrivesc pentru măștile de calorifer.
5
Reblogged this on Viorel Mihai.
Geniala ideea! Nu stiu unde as putea gasi mastile de calorifer folosite in amenajarea apartamentului celor 7 copii si mama lor din emisiunea „Visuri la cheie”. Vreau si eu sa-mi cumpar asa ceva.
Cu admiratie pt. ceea ce faceti,
Larisa Popa
Dofteana – Bacau
Buna Larisa, mastile de calorifere sunt facute pe comanda. Nu gasesti asa ceva de-a gata. Pentru emisiunea Visuri la cheie aceste masti au fost realizate de echipa firmei Casa Rusu dupa proiectele noastre.
Buna ziua, As vrea sa comand si sa montez o masca pentru caloriferul din sufragerie. Problema pe care mi-o pun este daca afecteaza cumva faptul ca avem repartitoare de caldura. Ma gandesc sa nu inregistreze in plus faptul e semi-acoperit si astfel cadura de la nivelul acesuia sa fie mai mare si sa avem un consum ridicat desi aceasta nu se propaga efectiv in spatiu. Ce parere aveti? 🙁
De asemenea, am observat ca daca doresc sa comand stric acest element, firmele nu prea sunt interesate sa colagoreze find un proiect mic. Imi puteti recomanda pe cineva cu care as putea colabora?
Buna Roxana! Nu, nu iti afecteaza inregistrarea de caldura daca e bine conceputa masca, adica trebuie sa aiba gilaje de aerisire in partea superioara. Poti apela, daca esti din Bucuresti, la firma http://vdd.ro/
Multumesc! De asemenea as vrea sa va intreb daca va puteti ocupa dumneavoastra sau daca imi putei recomanda pe cineva care ar dori sa se ocupe de proiectul de decorare care este mai mic si presupune modificari de design si de aspect/accesorizare mai mult: lumini, obiecte decorative, mic mobilier, carpete etc intr-un buget limitat.
Buna Adela. Imi doresc sa schimb atmosfera dintr-un lobby care e mai mult un living daca iau in considerare dimensiunea. Un prim proiect ar fi sa adaug o masca de calorifer care sa se continue sus cu rafturi de biblioteca. Ceva similar regasesc mai sus in Design Hamtil Construction insa cu masca perforata. Asa apare intrebarea : poti recomanda o echipa care poate ajuta in directia asta? De aici proiectul se extinde cu o consola in acelasi stil si un alt perete inalt de 3,15m pe care mi l-as dori tot acoperit cu rafturi si eventual un semineu electric incastrat intre rafturile bibliotecii.
Bună Adriana! Vorbește cu cei de la MT Fabrica.
Multumesc tare mult.
Buna Adela!
Am făcut o masca de calorifer cu o firma care nu apare în articolul tau și aș vrea să fac mult mai multe cu ei, dar m-ar ajuta foarte mult și părerea ta despre masca in sine.
Mă poți ajuta te rog? (poza este atașată)
Alex, ce mai contează părerea mea? Dacă ție îți place și ești mulțumit asta e tot ce contează. Da, îmi place cum arată. Și dacă ești mulțumit poate le-ar prinde bine și altor oameni un link sau contact de la firma pe care ai contractat-o 🙂
Nu acoperiti caloriferele in partea de sus ca pierdeti mult din caldura
Buna Adela! Am nevoie să acopăr un calorifer vertical și nu am văzut nimic asemănător in opțiunile prezentate. Cele verticale cum se pot masca? De unde pot achiziționa? Mulțumesc
Bună Lore! Vezi aici dacă ai opțiuni https://www.soldshop.ro/catalog/masti-calorifer-57
Buna Adela, zilele acestea cautam informatii despre mastile de calorifer si mi.a placut super articolul, las mai jos un link poate inspira pe cineva masca este din tabla traforata fabricata de ArkassaStep din Cluj
https://www.facebook.com/1680366392277393/posts/2471820456465312/
Buna ziua, doresc o oferta de pret pentru,o masca de calorifer pentru un calorifer 16cm/40 cm/300cm
Bună Gheorghe! Trebuie să ceri oferta la producători de măști. Uite ai variante: SoldShop tel 0745.571.561, MoFactory 0723.371.939