De cele mai multe ori nu vedem potențialul pe care-l pot avea construcțiile vechi. Dar când vine vorba despre o clădire care a rezistat zeci de ani sau chiar sute și acum a ajuns în paragină, fie că e vorba și despre un grajd, merită să ne uităm mai cu atenție. De ce? Pentru că și renovarea și schimbarea destinației reprezintă o formă de reciclare, de grijă față de mediu. În plus, contează enorm poziția unei astfel de clădiri. Dacă e bine pusă și merită să fie transformată în locuință, atunci de ce n-ai face-o? Îți prezint de această dată un proiect inedit din Spania, mai exact din Comillas (Cantabria), o recuperare spectaculoasă gândită de arhitecții de interior Isabel Peletier Maura și Liniers Santiago. Ai să vezi imaginile de dinainte și după și tot n-o să-ți vină să crezi. Dar sunt sigură că după acest articol vei privi cu alți ochi construcțiile vechi.
Arhitectul Isabel Peletier Maura a văzut în această construcție un potențial enorm. I-a plăcut în primul rând locația, aproape de drum și cu un pârău în apropiere, plus plâc de pădure. Localitatea este una de coastă, iar clima foarte plăcută. Terenul mic, dar excelent poziționat avea acest grajd din piatră. Structura solidă, piatra și bârnele vechi i-au dat idei arhitectului. Faptul că existau deja și utilitățile trase, de la curent, la apă, a contat de asemenea, așa că a luat imediat în calcul refolosirea clădirii și transformarea ei. Se pare că indiferent de țară, birocrația în privința acordării autorizației de construire este mai facilă dacă e vorba despre o transformare. Practic, construcția există, deci și actele sunt mai ușor de obținut și aprobat. Și acesta este un aspect ce contează atunci când se are în vedere recondiționarea unei clădiri.
Dar cum a gândit arhitectul totul? A vizualizat în primul rând un spațiu de zi generos la parter, iar zona de noapte cu dormitoare la etaj. Care etaj? Păi clar mansardă. A fost la mijloc o extindere și schimbare a acoperișului. A fost necesară și configurarea de noi ferestre, care să asigure lumină naturală din plin la interior. Așa că a prevăzut un living generos, sufragerie și bucătărie la parter, plus o baie, iar la mansardă trei dormitoare și băi. Rezultatul este într-adevăr spectaculos. A păstrat tot ce s-a putut din vechiul grajd, de la grinzile de lemn la pereții din piatră, toate curățate și igienizate. De altfel, poți să observi cum a fost înălțat plafonul casei, vechile grinzi marcând locul vechiului tavan. Acum e totul deschis, iar arhitectul a lăsat vechile ferestre mici, dar a prevăzut și unele noi, cum ar fi cea mare de la bucătărie, un adevărat perete vitrat.
Mi-a plăcut mult transformarea pentru că puțini dintre noi avem viziunea aceasta de-a întrevedea cum un grajd de bovine ar putea deveni locuință. Există și o reticență vizavi de asta, adică să locuiești unde au stat vacile și boii. Dar uite că dacă depășești prejudecata și te uiți la facilități – locație, acte mai puține, costuri mai mici de construcție, începi să vezi lucrurile din altă perspectivă. Iar casa asta chiar te pune pe gânduri. Când vezi ce frumoasă a ieșit, clar îți dai seama că se poate. Și chiar dacă n-ar fi vorba despre o construcție veche, dar ai vrea să-ți faci o casă de piatră, să știi că ai și cu cine. Uite, ți-am scris de curând despre Mihai Cubanit care face asemenea case la noi. Deci aici de față ai un model reușit, simplu și elegant, dar ai și meșterul care să ți-o facă. Sper să te inspire și pe tine!
Sura foto: ElMueble, Isabel Peletier
5
Cred ca e cea mai frumoasa transformare vazuta pana acum !! 😉
Da, chiar este spectaculoasa! Ma bucur ca-ti place Magda!
Am citit ceea ce ai prezentat in acest material, am privit cu atentie fotografiile si as vrea sa te intreb: cum au incalzit cladirea? In fotografii este prins un semineu. Este singura sursa de caldura? Clima in acea regiune este mai blanda decat la noi dar totusi … au incalzire in pardoseala? In rest tot articolul este interesant, vine cu idei practice si chiar imi place acest proiect! Felicitari pentru toate articolele tale!
Câtă viziune și creativitate! E un proiect cu adevărat spectaculos!Love it!
Da, chiar ca e vorba despre creativitate. Bine punctat Gabriela!
Adela , tot ce e cuprins pe blogul tau este ptr sufletul meu !!! 😉
Felicitari !!!
Multumesc Magda <3
Adela, intr-o zi voi avea si eu asemenea casa, transformata dintr-un lucru fara viata.
Felicitari pentru blog.
Sa-ti ajute Dumnezeu Madalina! Si iti dai seama ca o s-o prezint aici, nu? Multumesc pentru aprecieri!
Este absolut spectaculoasa. Oare exista si in Romania astfel de ferme, numai bune de transformat in adevarate bucurii pentru suflet?
Multumesc pentru toate minunile pe care le impartasesti cu noi. Sper sa ma pot inspira si eu din ele, la un moment dat, cand ma voi putea rupe de oras.
În mansardă de obicei este foarte cald. S-a folosit un tip anume de a acoperiș ca să mențină răcoarea pe timp de vară?
Pentru asta se face o izolatie buna, dar conteaza si invelitoarea daca e din tigla sau daca e metalica 🙂
Foarte frumoasa😙nici nu poti sa iti imaginezi ca acolo a fost un hambar. Felicitari pentru creativitate ,😘😘😘 Sincer felicitari