Placi decorative din ciment intr-o casa spaniola Foto ElMueble

In Artisti, artizani, handmade, Finisaje, Shopping

Placi decorative din ciment

Sigur le-ai văzut în câteva locuri, mai ales în spații comerciale sau restaurante, dar nu știai că sunt plăci de ciment. Uite, spre exemplu la Pain Plaisir există așa ceva și le-au cumpărat din Franța. Dar acum poți găsi plăci de ciment și la noi. Iar în acest articol nu doar că-ți voi spune câte ceva despre ele, dar ai să vezi și cum sunt făcute. Este extraordinar câtă muncă e la mijloc. Acum, partea frumoasă la plăcile de ciment este că fiind realizate exclusiv manual, ele ies minunat și au un strat foarte gros de culoare. Practic, și dacă se tocesc în timp sau le deteriorez, modelul se va vedea în continuare frumos tocmai datorită stratului consistent de culoare. Mai mult, poți crea tu modelul preferat, iar artizanii spanioli ți-l pun în operă. Dar cum se fac? Hai să-ți spun pe scurt.

adelaparvu.com despre placi de ciment (16)

Plăcile din ciment continuă tradiția arabilor care le produceau încă din Evul Mediu. Această tradiție a fost preluată de spanioli, iar la sfârșitul secolului al XIX lea ele au început să fie produse în spațiul mediteranean pe scară largă. Totul se făcea ca și acum manual. Interesant este că aceste plăci de ciment se fac la rece, adică nu implică nici un fel de tratament termic sau coacere în cuptor așa cum se întâmplă în cazul plăcilor ceramice. Totul se face prin comprimarea cimentului cu o presă hidraulică. Asta după ce modelul dorit este creat cu ajutorul unei matrițe din metal. În funcție de modelul dorit, artizanii fac mai întâi matrița, toarnă culorile dorite, fac apoi stratul suport pentru model, comprimă totul și lasă timp de 4 săptămâni să se usuce natural. Apoi ți le trimit acasă și le poți monta pe pardoseală sau perete, la interior sau exterior având unul dintre cele mai frumoase și durabile finisaje care există.

Placi decorative din ciment in sufragerie Foto ElMueble

Placi decorative din ciment in sufragerie Foto ElMueble

Și ca totul să fie mai explicit, ți-am pus la finalul articolului și un filmuleț de vreo două minute ca să vezi cum sunt făcute. Mie mi-a spus de ele Cătălin Croitoru de la Royal Bath, care s-a îndrăgostit pe loc de ele și a decis să le aducă și la noi. Asta cu atât mai mult cu cât există modele de plăci cu decoruri în stil victorian, care se pretează excelent pentru finisajele dintr-o casă clasică în genul acesta. Prețul este de 75 euro metru pătrat cu tot cu TVA și se livrează după 2 săptămâni cele din stoc și după 6-8 săptâmâni cele personalizate cu  modelul pe care-l dorești tu. Iar în showroomul Royal Bathroom ai multe modele. Eu n-am apucat să le fotografiez cum trebuie, dar îți vor plăcea cu siguranță, că tare frumoase mai sunt. Dacă mai știi tu alte locuri unde se găsesc, anunță-i și pe ceilalți cititori la secțiunea de comentarii de sub acest articol. Până atunci sper să-ți prindă bine informația asta!

Filmuletul despre cum se fac placile ceramice: 

Iar dacă vrei să aprofundezi subiectul uite aici link-ul către Crafted Tiles, firma de la care sunt o parte din imaginile inserate în articol. Ai să găsești acolo și link către wikipedia și denumirea lor în engleză.

Detaliu asupra unui perete finisat cu placi din ciment

Detaliu asupra unui perete finisat cu placi din ciment

Placi decorative din ciment Foto ElMueble

Placi decorative din ciment Foto ElMueble

adelaparvu.com despre placi de ciment (21)

Placi decorative din ciment Foto ElMueble

Placi decorative din ciment Foto ElMueble

adelaparvu.com despre placi de ciment (10)

adelaparvu.com despre placi de ciment (7)

adelaparvu.com despre placi de ciment (8)

adelaparvu.com despre placi de ciment (9)

adelaparvu.com despre placi de ciment (5)

adelaparvu.com despre placi de ciment (6)

adelaparvu.com despre placi de ciment (4)

Placi din ciment in stil patchwork montate la baie

Placi din ciment in stil patchwork montate la baie

Placi din ciment in stil patchwork

Placi din ciment in stil patchwork

Placi din ciment cu decor contemporan

Placi din ciment cu decor contemporan

Modelul este compus din platru placi

Modelul este compus din platru placi

De la desenator la matriter si apoi realizarea placilor. Patru placi formeaza modelul dorit

De la desenator la matriter si apoi realizarea placilor. Patru placi formeaza modelul dorit

Placile decorative din ciment puse la uscat

Placile decorative din ciment puse la uscat

Placi decorative din ciment intr-o casa spaniola Foto ElMueble

Placi decorative din ciment intr-o casa spaniola Foto ElMueble

13 raspunsuri pentru Placi decorative din ciment

 1. Royal Bath spune:

  Excelent articol Adela ! Multumim !

  Multumiri si felicitari si din partea celor de la Crafted Tiles ! 🙂

  • adela parvu spune:

   Cu mare drag! Chiar merita sa se afle cum sunt realizate aceste placi decorative din ciment.

   • TANASE STEFANIA spune:

    Felicitari dna Adela Parvu. superb. doresc sa-mi redecorez bucataria. vreau sa ajung la dvs sa va cer o parere si ajutor. dar nu stiu cum sa iau legatura cu dvs. o seara placuta.

 2. Maria-Ribanna Tocan spune:

  Foarte frumoase placile astfel realizate!Imi plac mai ales cele mate. In tarile mediteraneene sau mai calde se potrivesc de minune, dar si la noi ar merge daca incalzirea s-ar face sub podea, altfel cred ca ar fi prea reci, chiar daca ar fi colorate in culori calde.

  • Royal Bath spune:

   Referitor la aceste placi, ele se produc mate iar cu ajutorul impregnantului pot ramane mate sau lucioase.

  • Paul Merfu spune:

   La firma REVIA EXPERT din Craiova se gasesc(cred ca e singurul loc de la noi)nu numai placi de mozaic ciment hidraulic ,ci și celelalte tipuri de ceramica artistică cunoscute in zona mediteraneană :
   – mozaic hrăniți (cu granit mărunți amestecat cu bucăți de sticla si culoare)
   – zellige – acele mici placi din argilă smaltuita si arsă în cuptor in mii de forme si cu o uimitoare paleta de culori – folosite in toata lumea arabă
   – ticălos- întâlnite in Spania si Portugalia si împodobeau pereții,casele,balcoanele,usile si ferestrele,scările,fântânilor,gardurile,etc.
   – placi pictate de mana(majolica)in orice stil ,de la clasic la ultramodernism cu desene si modele date sau executate la cererea clientului.
   – ceramica de Iznik – Turcia -poate unele din cele mai frumoase placi ceramice pictate ,datorita culorilor unice in lume.
   – sobe ceramice artistice executate manual.
   Va dau si telefonul 0723.53.55.57 -Paul MERFU
   site : http://www.reviaexpert.ro

 3. […] Poți să crezi că și acest mozaic a fost realizat manual? Dar este specială și pardoseala din plăci decorative de ciment colorat. Ele sunt manufacturate de un atelier din România manolo-manufaktura.ro, dar conform tradiției […]

 4. […] decorare frumoasă și durabilă a interioarelor și exterioarelor. Dar până să-ți spun despre plăcile decorative din ciment, merită să afli povestea atelierului care se confundă cu personalitatea celor doi soți și mai […]

 5. Chiar daca raspunsul meu vine cu intarziere, doresc sa va felicit si sa va multumesc pentru articol.
  Iar pentru cei interesati, las un link, al firmei noastre, Mihali Art, care produce si astfel de placi.

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100076329127051

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *