adelaparvu.com despre byCristian (8)

In Designeri si Arhitecti, Mobila, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Frumoasa mai e prima colectie de mobila creata de Cristian Popescu!

Am dat cu ochii de mobila asta din lemn despre care o să-ți spun curând mai multe și mă întrebam cine o face. Eram ieri seară (21 noiembrie 2013) în noul showroom Innova de pe Calea Dorobanților, unde se găsesc tot felul de piese de design de la producători de talie internațională. Spațiul nou și da, obiectele acestea foarte plăcute. Mă uit pe etichetă și văd byCristian. Atunci mi-a picat fisa! Primisem invitația la eveniment și spuneau acolo de lansarea colecției cu numele acesta. Dar cine e producătorul? Cine le creează? Când colo, ce aflu? Cristian este chiar Cristian și anume Popescu, un om cald, prietenos și creativ. Un român relaxat aș zice și foarte fericit, că doar era lansarea primei lui colecții de mobilă. Lume multă, înghesuială, dar eu muream de curiozitate să aflu tot, așa că ne-am tras lângă un stâlp unde era un corp de iluminat ca un fus (da, era creat tot de el) și l-am luat la întrebări. O să-ți placă povestea lui.

Alaturi de designerul Cristian Popescu la lansarea primei lui colectii

Alaturi de designerul Cristian Popescu la lansarea primei lui colectii in showroomul Innova

adelaparvu.com despre byCristian (6)

Cristian Popescu desenează de când se știe sau de când aduce aminte, adică de pe la vreo șapte ani, și și-a păstrat aproape toate desenele. Indiferent de ce a făcut în viață, nu a continuat să deseneze. Ei bine, e adevărat că a urmat școala de artă de la Târgu Jiu, apoi a fost la liceu în Constanța, ca la facultate să vină în București la Ion Mincu. Credeai că s-a făcut arhitect? Ai greșit, Cristian a lucrat ani buni în publicitate. Da, mai făcea și amenajări interioare, dar nu asta era ocupația lui de bază. Ceea ce însă a făcut mereu a fost să schițeze, pe agendă lui, pe caiete, pe prezentări, unde apuca. Și nu a aruncat nimic. Cum ce desena? Obiecte! Acum spune că a știut dintotdeauna că să ajungă să facă design de produs, dar eu cred că doar visa la asta. Cert este că și-a dorit din tot sufletul, altfel nu ajungea aici. Dar cum a ajuns aici? Stai să-ți spun, după ce mai pun o poză.

adelaparvu.com despre byCristian (11)

 

Avea un prieten pe la Oradea, dacă țin bine minte. Oricum, undeva prin Ardeal în Nord și prietenul lui lucra la Ramada Hotel. L-a sunat și i-a spus că o să vină austriecii de la sediul central și se gândea că poate o ieși ceva dacă-i cunoaște, adică să amenajeze camere de hotel sau vreun restaurant. Ei bine, Cristian nu doar că s-a dus, dar a luat și o mapă după el. Când austriecii au văzut mapa s-au mirat, au dat semne că le place, după care l-au întrebat dacă le dă lor mapa. Ăsta e un moment în care mulți români ar fi fost bănuitori, ba că o să le fure ideile, ba că e singura mapă, d-astea. Dar Cristian le-a spus degajat da, luați-o oameni buni și Doamne ajută! Evident că mai avea desenele și randările acasă, că doar în mapă pusese copii ale acestora. Dar ce să vezi? După întâlnirea cu pricina, timp de trei ani de zile austriecii tot ziceau – ne place ce idei ai, n-ai vrea să ne trimiți și alte schițe? Și Cristian a tot trimis.

adelaparvu.com despre byCristian (5)

Acuma să nu-mi spună nimeni că vreun designer de la noi, din cei pe care-i știu, ar fi făcut asta, ar fi trimis ani de zile schițe și ar fi avut răbdare să se întâmple ceva bun. Dar omul ăsta a crezut în șansa lui și nu i-a fost frică de nimic. Până la urmă ce putea să se întâmple rău? Să-i copieze ideile pe care el oricum nu avea cum să le materializeze? Dar uite că s-au materializat. După trei ani de zile l-au chemat în Austria. Când a ajuns acolo l-au invitat într-o cameră. Supriză! Pe pereți erau toate schițele pe care le făcuse el în toată perioada care s-a scurs de la prima lor întâlnire. Atunci a știut! Gata, vor bate palma! Și așa s-a și întâmplat.

adelaparvu.com despre byCristian (14)

 

adelaparvu.com despre byCristian (7)

Și nu doar că au bătut palma, dar austriecii care fac în cadrul companiei și mobila pentru hotelurile lor, colaborează cu un producător local. Cristian a fost invitat în fabrică și a descoperit acolo prototipurile la scară mare după schițele sale. Îți dai seama ce fericit a fost, nu? Apoi au luat la teste prototipurile, s-au așezat pe ele, le-au mutat, ridicat, le-au trântit, le-au zăpăcit, numai ca să vadă cât rezistă și în ce avarii ar putea suferi în cazul unor situații extreme. Cristian spune că întotdeauna există un compromis între ceea ce e în schiță și ceea ce se produce. Spre exemplu, scaunul lui din lemn, inspirat după Brâncuși, avea picioarele foarte subțiri, dar producătorul i-a spus că nu va avea stabilitate, așa că le-a îngroșat. Deci lucruri de detaliu, dar care contează.

adelaparvu.com despre byCristian (3)

Oricum, pe lângă multe piese create exclusiv pentru lanțurile hoteliere austriece, piese care nu pot fi promovate pentru că sunt sub brandul hotelurilor, Cristian a reușit să creeze această colecție de mobilă. Este tare frumoasă! Finisajele și materialele sunt de top. Lampa, singura din prima lui colecție, care se numește Shapes & Shades (forme și umbre), este realizată la noi din plexiglas sablat și suport metalic, iar lumina este dată de LED-uri. Lampadarul numără este 100 de piese, deși ai impresia că forma asta elegantă e simplă. Și lumina e specială. Cristian și-a dorit să recreeze lumina lunii. Romantic omul ăsta! Îmi place mult de el, dar și numele brandului byCristian. Uite, intră și tu pe site-ul lui bycristian.eu și află mai multe detalii despre fiecare piesă în parte. Eu sunt tare mândră de el că a reușit și sunt fericită că-ți pot scrie despre un designer român, care cu siguranță va ajunge să fie cunoscut și pe plan internațional! Bravo Cristian Popescu! Felicitări din toată inima!

adelaparvu.com despre byCristian (9)

 

adelaparvu.com despre byCristian (10)

 

adelaparvu.com despre byCristian (2)

adelaparvu.com despre byCristian (12)

adelaparvu.com despre byCristian (1)

adelaparvu.com despre byCristian (4)

 

adelaparvu.com despre byCristian (8)

Un raspuns pentru Frumoasa mai e prima colectie de mobila creata de Cristian Popescu!

  1. Andreea spune:

    De unde putem cumpara mobila lui?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *