adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (17)

In Case, Design Interior, Idei pentru acasa

Sala de concert de la tara intr-o casa veche renovata

E tare frumoasă povestea acestei casei vechi. Deși pare mare, căci te induc în eroare desenul bârnelor din zidul de piatră și acoperișul țuguiat, ea este exact cât trebuie. Îi descoperi cu adevărat atmosfera doar când pășești la interior și dai peste grinzile vechi ce te obligă uneori să-ți apleci capul. Actualii proprietari sunt un cuplu de muzicieni și pasionați de artă. Au fost atrași de inscripția veche pe care au găsit-o deasupra intrării casei : 1812. Chiar dacă era în totală paragină, iar sătenii le-au spus că nu e locuită de mult timp și că nu mai au ce să facă cu ea, cei doi parcă s-au încăpățânat și mai tare. Nu doar că au vrut să locuiască aici, dar și-au spus că pot revitaliza și spiritul localnicilor.

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (3)

Francesca si Maciej

Francesca si Maciej

Cei doi tineri s-au întâlnit în Franța. Francesca este italiancă, mai exact din zona de graniță dintre Italia și Elveția, iar Maciej este polonez. Au descoperit casa asta în timp ce căutau obiecte vechi, căci sunt pasionați de antichități, de muzică medievală și artă în general. El este compozitor, iar instrumentul preferat este violoncelul. Când au dat peste casa au știut că e locul perfect pentru ei. Și vizita de curiozitate s-a transformat într-o adevărată aventură de renovare și restaurare. Francesca a observat imediat aforismele pictate de vechii de meșterii, dar ascunse sub praf și șterse de vreme. Și-a dorit să redea frumusețea acestei case, unde să răsune muzica.

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (10)

În timpul renovării multe lucruri pe care și le-ar fi dorit să le recupereze n-au mai putut fi salvate, așa cum s-a întâmplat cu pardoseala din plăci de ciment din zona actualei bucătării cu sufragerie. În schimb este incredibil cum unele icoane, abandonate aici, au fost completate de surorile lor găsite în magazinele de antichități. Pe timpul șantierului, Francesca a căutat obiecte care să se potrivească în casă și nu doar că s-au potrivit, dar destinul a făcut ca ele să se întoarcă exact de unde plecaseră. Cel mai evident a fost în cazul reprezentărilor Arhanghelilor Mihail și Gavril. Unul era în casă, celălalt a fost găsit în magazin, dar acum s-au reîntâlnit. Tare mult mi-a plăcut asta! Mie mi s-a părut că era un semn evident de bun augur. Pe lângă icoane au găsit bucăți lipsă de la piesele vechi de mobilă care avea inscripționate aforisme. Și ele s-au întors acasă.

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (20)

Și ce crezi? Care a fost planul celor doi tineri? Nu doar un loc unde să trăiască, ci și un loc unde toată comunitatea să-și dea întâlnire. Au amenajat la mansardă un studio spațios, care e sală de concerte. Aici pot veni copii din sat să ia lecții de muzică, dar și oamenii se pot strânge la concertele de muzică clasică organizate de cei doi tineri în colaborare cu primarul și preotul din sat. Pragul casei este călcat deseori de prietenii lui Maciej care vin de la oraș să cânte aici spre deliciul unui public mic, dar entuziast. Nu e nevoie de afișe pentru concerte, căci vorba umblă repede. În plus, când sătenii aud muzică sau dau peste un grup de oameni noi în sat ce cară după ei instrumente muzicale, e clar că se pregătește ceva. Ceva frumos!

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (6)

Poate te întrebi din ce-și câștigă cei doi existența, dar nu uita că în ciuda decorului rustic și a obiectelor vechi, suntem în secolul XXI. El este compozitor, iar piesele pe care le creează pot fi trimise și pe internet. Ei îi place să restaureze lucruri, iar aici are atelierul perfect. În plus, călătoresc mult, dar e mult mai plăcut să se întoarcă în liniștea de aici, unde pot să-și încarce bateriile, ceea ce nu se poate într-o locuință de la oraș. E tihna perfectă pentru a-și face treaba, unde mai pui că sunt iubiți și respectați de către toți din sat. Mi-a plăcut mult faptul că odată cu revitalizarea unei case vechi, au dat viață și satului. Muzica vibrează superb peste locurile astea și în inimile oamenilor. Repetițiile nu supără pe nimeni aici, ci din contră aduc bucurie. Te las să te delectezi cu imaginile din casa lor, sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (5)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (8)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (7)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (11)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (12)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (9)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (13)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (15)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (14)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (16)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (18)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (17)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (19)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (2)

adelaparvu.com despre sala de concert de la tara Foto James Pajewski (1)Foto: James Pajewski/ Weranda Country

 

3 raspunsuri pentru Sala de concert de la tara intr-o casa veche renovata

 1. lucea spune:

  imi place foarte mult , imi doresc si eu o asemenea frumusete

  • adela parvu spune:

   Doamne ajuta! M-as bucura sa ai asa o casa, as scrie si eu o poveste frumoasa despre ea 🙂

   • Pia spune:

    Visez de mult la asa ceva,superba casa ,unitara, in armonie cu cele mai sensibile corzi ale fiintei umane; felicitari proprietarilor, ma bucur pentru ei ca si-au implinit visul si si-au bucurat sufletul. Dumnezeu sa-i/ si sa va binecuvinteze cu sanatate, prosperitate si iubire !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *