adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (16)

In Design Interior, Horeca, Romania Mea

Recuperarea clădirii Josef B. Teutsch din Sighișoara, acum un minunat hotel

Unii dintre voi m-ați întrebat de unde aflu poveștile despre locuri și case. Am observat că avem tendința să ne uităm la lucruri ca fiind simple construcții sau obiecte, dar oare ele nu sunt făcute tot de oameni? Și cum să le desparți de momentele din viața celor care le-a făcut? N-ai cum. Așa că dacă ar fi să-mi dau în vileag secretul, îți spun că e unul simplu: iubesc oamenii! Sunt atentă la ei, îi prețuiesc pe cei talentați și mă rog pentru binele și evoluția celor mai puțin dăruiți, dar niciodată nu subestimez pe nimeni. Uite, așa am avut norocul ca la Târgul de Turism al României să dau peste standul Central Park Hotel din Sighișoara. Eu nu știam de hotelul acesta, deși am trecut deseori prin orașul de pe Târnava. Cine crezi că era la stand? Chiar unul dintre proprietari. Da, poate că la astfel de expoziții te uiți de sus la cei care împart pliante sau îți dau informații, dar poți avea surpriza ca ei să fie exact oamenii frumoși pe care-i căutai sau de la care ai ce învăța ori afla.

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (8)

Mihai Șerengheu este unul dintre cei patru prieteni care au pus umărul la treabă pentru restaurarea acestei clădiri care are o poveste fabuloasă. Pe fațada elegantă de-acum poți vedea inscripționat numele Josef B. Teutsch. Mihai este din Sighișoara și știa de familia sașilor Teutsch, din rândul căreia, de-a lungul secolului al XIX –lea, s-au ridicat primari și episcopi evanghelici în Transilvania. Pasionat de artă și de istorie, viața l-a purtat pe Mihai în multe locuri. A lucrat peste hotare și acum este și cetățean canadian. Peste tot, pe unde a fost, a văzut cât de mult se prețuiește istoria locului, cât de frumos sunt restaurate clădirile și cum sunt duse mai departe valorile și exemplele oamenilor de altădată care au contribuit la dezvoltarea orașelor lor. Fiind în Canada, n-a încetat nicio clipă să vorbească de frumos orașul său medieval, care necesita mai multe investiții și atragerea turiștilor. A avut un vis – acela de-a contribui și el cu ceva la reclădirea Sighișoarei. Și ocazia asta s-a ivit în anul 2006.

Cladirea Joseph B Teusch de-a lungul vremurilor

Cladirea Joseph B Teusch de-a lungul vremurilor

Cladirea Joseph B. Teusch inainte dea fi restaurata, pe vremea cand era si sediul Politiei Comunitare

Cladirea Joseph B. Teusch inainte dea fi restaurata, pe vremea cand era si sediul Politiei Comunitare

Atunci, în 2006, clădirea construită de Josef B. Teutsch a fost retrocedată moștenitorilor de drept care au scos-o la vânzare. Ea a fost naționalizată după al Doilea Război Mondial, iar pe perioada comunismului a găzduit sediul mai multor instituții publice și birouri ale primăriei. După Revoluția din 1989, clădirea a fost împărțită între partidele politice, ca ulterior să devină un adăpost pestriț cu Poliția Comunitară la etaj, magazine și club de striptease la parter. A fost greu, chiar și după cumpărarea clădirii, ca ea să fie eliberată. Dar imediat după asta, Mihai cu echipa lui de meșteri și artizani din cadrul firmei pe care o are Terra Capital, specializată în restaurări și proiecte ecologice, s-a apucat de treabă. Îți dai seama că a găsit totul vraiște. Nimeni n-a avut grijă de nimic. Până și numele primului proprietar fusele râcâit de pe fațadă. Dar Mihai ținea la visul lui, acela de-a continua povestea acestui Josef B. Teutsch, despre care a citit mult și despre care mi-a povestit și mie. Hai să-ți spun.

Etape din timpul lucrarilor de renovare si restaurare care au durat 4 ani de zile

Etape din timpul lucrarilor de renovare si restaurare care au durat 4 ani de zile

Holul hotelului inca nefinalizat a gazduit un vernisaj de pictura

Holul hotelului inca nefinalizat a gazduit un vernisaj de pictura

Josef B. Teutsch a fost fiul unui renumit comerciant sas, care avea magazine în toată Transilvania, de la Brașov, Sibiu, Târgu Mureș la Sighișoara, un lanț de băcănii cu de toate. Dar Josef nu era interesat de afaceri, avea o fire mai artistică. Iubea arta și în special literatura. Și-ar fi dorit să stea să citească toată ziua, ba chiar să se facă scriitor. Dar tatăl lui, om ambițios și pragmatic, l-a certat că nu-l urmează, că risipește banii și că nu e în stare de nimic și că din artă nu se poate trăi, nu se poate face bani. Ei bine, Josef a luat asta ca pe o provocare. A vrut să-i demonstreze tatălui său că se înșeală, că banii vor veni dacă chiar îți dorești să faci afaceri, dar că ei merită să fie investiți în artă, în munca oamenilor talentați și dăruiți cu har. Așa că i-a venit o idee briliantă: să facă import de condimente și mătăsuri din Asia și Orientul Mijlociu. A adus mărfuri de lux în inima Transilvaniei și și-a delectat clientela artistocrată a vremii cu mărfuri de top. I-a mers atât de bine încât din banii câștigați a ridicat această reședință în 1897. Desigur că ea a adăpostit colecții impresionante de cărți, de tablouri și lucrări de artă. Și tot din banii afacerii sale a donat sume considerabile pentru Muzeul Sașilor din Brașov și alte edificii cu rolul de-a promova cultura săsească.

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (7)

Numele său a fost inscripționat pe fațadă nu neapărat din orgoliu față de comunitate, cât mai ales pentru tatăl său. A vrut să-i amintească acestuia, zi de zi cât a mai trăit, că el, Josef B. Teutsch, reușise în viață motivat fiind de dragostea față de artă. Și uite cum Mihai Șerengheu, la mai bine de 110 ani de la ridicarea reședinței acestui comerciant filantrop, alături de cei trei prieteni ai săi, a reușit să-i redea clădirii splendoarea. Într-un fel, aparent inexplicabil, luxul s-a reîntors în această clădire emblematică a Sighișoarei și, odată cu el, numele lui Josef B. Teutsch pe fațadă. Central Park Hotel a fost deschis în vara 2013, iar pe durata celor patru ani cât a durat restaurarea, Mihai a ținut un fel de jurnal al lucrărilor pe blogul terracapitalsighisoara. De ce a durat așa de mult? Pentru că sunt niște procedee tehnologice la mijloc. Să refaci tencuiala fără ciment, cum se făcea odinioară, presupune să ai răbdare ca pereții să se usuce în cinci – șase zile. Să realizezi pe comandă învelitoarea acoperișului, mai frumoasă decât cea originală, a necesitat de asemenea timp. Să găsești artiștii, artizanii și meșterii cei mai buni din Transilvania, de la cei din secuime până la cei din oraș a luat timp. Dar au reușit!

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (6)

Îmi place să cred că odată cu recuperarea acestei clădiri, care arată absolut senzațional, va reînvia și orașul. Mihai și-a îndeplinit visul, dar nu s-a oprit, ci-l continuă în memoria lui Josef B. Teutsch. Restaurantul hotelului, care poartă numele sasului, găzduiește o colecție unică de 88 de vinuri exclusiv românești, care provin de la 17 podgorii mici, necomerciale din România. Pe lângă degustări de vin, aici sunt organizate și evenimente de artă. Nici nu se inaugurase hotelul, când el a fost gazda vernisajului unei tabere de pictură care a avut loc în Sighișoara. Și da, în camerele și în holurile hotelului, picturile sunt originale, semnate de artiști români. Acesta este un loc dedicat artei, oamenilor care iubesc cultura, frumosul și lucrurile de calitate. Camerele sunt și ele elegant ambientate și niciuna nu este la fel cu cealaltă. Sunt 33 la număr, dar modul în care sunt decorate recomandă acest hotel ca fiind unul din categoria boutique hotel.

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (9)

Parafrazându-l pe Kennedy, pot spune că Mihai nu s-a întrebat ce poate face Sighișoara pentru el, ci ce poate face el pentru Sighișoara. Iată că a dovedit-o! Bravo lui și prietenilor săi! Felicitările mele pentru munca depusă aici, felicitări tuturor, de la primul ajutor de zidar, la meșteri, artiști și până la inginerii, arhitecții și proprietarii care s-au implicat efectiv în lucrările de recuperare și modernizare a clădirii. Și nu s-a terminat munca. Acum pe partea de servicii ea va continua, fără îndoială, cu succes. Uite, intră și tu pe site-ul hotelcentralpark.ro și dacă ai nevoie de o firmă serioasă de renovare și restaurare apelează cu încredere la Terra Capital. Mă bucur din tot sufletul că există asemenea oameni ca Mihai și că pot să-ți spun despre lucrurile minunate care se fac la noi în țară! Este fără îndoială unul dintre cele mai frumoase hoteluri din România. Sper ca povestea acestui loc să te motiveze și pe tine!

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (10)

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (11)

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (5)

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (4)

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (17)

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (2)

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (13)

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (1)

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (18)

Terasa restaurantului

Terasa restaurantului

adelaparvu.com despre Central Park Hotel Sighisoara (16)

5 raspunsuri pentru Recuperarea clădirii Josef B. Teutsch din Sighișoara, acum un minunat hotel

  1. Geraldina Kocsis spune:

    Felicitari,asa mai departe!salvati valorile,frumusetile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *