Este atât de frumoasă casa asta, încât nu-ţi vine să crezi că n-a fost gândită aşa încă de la început. Dar cine are ochi şi viziune ştie cum să modifice şi să transforme totul pentru ca rezultatul să fie unul spectaculos. Dar aici e mâna unei arhitecte, care a cumpărat magazinul sătesc datorită poziţiei lui. Când l-a vizitat prima oară şi-a dat seama de potenţialul lui. Schimbarea destinaţiei însă a venit şi cu nişte modificări de efect. De afară n-ai zice, dar la interior există patru dormitoare, sufragerie şi un living generos, pe lângă camerele de baie şi dressing. Şi da, sunt două şemineuri în casă. Cum au încăput toate şi cum de arată totul aşa de elegant? Ei bine, ăsta e talentul Anei, o arhitectă poloneză care conduce propria firmă de arhitectură Arte Mobili.
După achiziţionarea construcţiei, mult timp ea a funcţionat ca şi reşedinţă de vară. În mod paradoxal, arhitecta Ana a ezitat să reamenajeze cabana de teama soţului ei. Se gândea că poate lui o să i se pară prea feminin şi ambiţios proiectul. Dar el i-a spus că până nu vede, nu poate să-şi dea cu părerea, în schimb a precizat că-şi doreşte ca totul să arate ca o cabană de vânătoare. Cel mai greu e să faci ceva pentru tine şi ai tăi, dar Ana cu siguranţă n-a dezamăgit pe nimeni, din contra amenajarea a devenit una de referinţă pentru portofoliul firmei sale.
Primul lucru pe care l-a făcut a fost recompartimentarea interioară. A prevăzut debarasarea pereţilor şi obţinerea unor spaţii largi pe în centrul casei, la parter. Stâlpii vechi au fost înlocuiţi cu unii din buşteni, iar lucrările le-a făcut cu meşteri locali. A obţinut astfel un loc amplu şi luminos, dar a separat parţial şi frumos livingul de sufragerie. Pe o latură a parterului a dispus bucătăria mică, separate cu uşă, la fel ca şi unul din cele patru dormitoare. Etajul l-a rezervat exclusiv zonei de noapte, unde sunt celelalte trei dormitoare, dressingul şi băile aferente.
În privinţa decorului interior a urmărit tema – cabană de vânătoare, dar totul este elegant. Partea de cabană este sugerată prin finisajele ce imită piatra (aşa ceva găseşti la noi prin Menatwork), structura de grinzi şi stâlpi la vedere, fotoliile tapiţate cu blană, ca şi trofeul din dormitor. De asemenea, s-a folosit de vechiul loc pentru sobă pentru a racorda la coşul de fum două sobe de o parte şi de cealaltă a zidului de maschează coşul de fum. Soba mică din fontă, mai masculină ca să zic aşa, se află în livingul cu canapea generoasă şi draperii romantice, iar soba elegantă şi discretă din cahle albe se află de partea cu sufrageria. Dar totul sună tehnic şi calculat, aşa cum îţi zic eu aici, dar când te uiţi la poze vezi că totul e foarte rafinat.
Secretul eleganţei este atenţia la detalii şi finisajele foarte bine puse. E ca o scenografie. Din living pe peretele din piatră se vede superb mobila simplă, albă a locului de luat masa, iar din sufragerie dai cu ochii de zona ferestrelor frumos îmbrăcată cu draperii şi apoi soba şi locul de conversaţie cu fotolii. Şi pentru că scara este la vedere, contratreptele sunt prevăzute cu trafoare, prin care răzbate lumina montată sub scară. Oricum, combinaţia asta de crem, bej, maro, gri şi alb este elegantă. N-a ieşit din paleta asta, dar a folosit multe nunaţe din ea. De la pardoseală şi până la grinzile care sunt special antichizate într-o culoare mai albicioasă.
Şi când spun detalii mă refer şi la consola din dreptul bucătăriei, unde se află o oglindă, şi la pernele de pe canapeaua din living care nu sunt la fel şi la masa maro de sufragerie în jurul căreia sunt scaunele albe. Plus că a rup monotonia mobilierului modern cu măsuţe din buşteni sau în dormitor a montat o foaie de uşă ce întrerupe regularitatea modelului de tapet. A creat contraste de textură, de la materiale cu suprafaţă lisă, fină, la cele pufoase sau cu asperităţi. Sunt culori puţine, dar foarte multă varietate în privinţa texturilor, ăsta e secretul. Mi-a plăcut mult casa, chiar dacă nu e colorată. Şi la exterior, în locul vechii balustrade simple, a montat una cu trafoare şi arată senzaţional. Sunt sigură că o să-ţi placă şi ţie casa asta. Sper să te inspire şi pentru locuinţa ta!
Sursa foto: Michal Skorupski/ Weranda Country
Facem ce facem si mai descoperim cate o minune poloneza! Magic!
Imi plac tare mult polonezii astia Gabriela. Sunt aproape de ceea ce ne place noua 🙂
senzational! imi place mult!
Nici mie nu-mi vine sa cred cat de elegant e totul. Si e o casa de lemn! Ai spus bine ca e senzational, Laura 🙂
Tot ce-i frumos si se leaga de polonezi, nu trebuie sa ne mire, daca ne gandim numai, ca-i Poporul ce si-a ales candva, ca Prim-Ministru un mare pianist si compozitor: ” Ignac Jan Paderewski ” (-1860 – 1941).
Ai dreptate Nora!