adelaparvu.com despre Lorand Kolumban si Jakab Tibor

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Minunate icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban și Jakab Tibor din Sfântu Gheorghe

Știi ce m-a mirat? Faptul că doi artiști din secuime pictează aceste frumoase icoane bizantine, pe care le vedem în bisericile ortodoxe. Dar povestea lor e dincolo de limba maternă. Arta, cu atât mai mult cu cât este una religioasă, nu cunoaște diferențe de naționalități. Ea unește oamenii, îi pune în legătură, le deschide sufletele și mințile, căci până la urmă toți aveam același Dumnezeu. Dar cum au ajuns cei doi să creeze și să manufactureze aceste minunății? Ai să descoperi ce înseamnă exemplu unui dascăl cu har, care e capabil să identifice oamenii cu talent nativ, să le șlefuiască abilitățile și creativitatea și să le insufle dorința de a se autodepăși. Dar și cum omul dornic de a fi mai bun face eforturi, riscă și muncește zi de zi pentru a oferi tot ce este mai frumos din el.

Lorand Kolumban in fata sevaletului

Lorand Kolumban in fata sevaletului

Am să încep să-ți spun despre Lorand (33 de ani) pentru că am vorbit mai mult cu el. Drumul lui către artă a început la secția de sculptură în lemn la Școala Profesională din Sfârntu Gheorghe. A fost ultima generație care a mai prins această secție pentru că din nefericire ea s-a desfințat. Vezi, ce păcat că nu avem școli de meserii! Acolo și-a dat seama că lui îi place să creeze, așa că nu s-a mulțumit doar cu cele învățate aici și s-a înscris mai departe la Școala Populară de Artă din Brașov, unde a dat de profesoara Cristina Petruț. Ei bine, această doamnă, pe care Lorand o prețuiește foarte mult, l-a inițiat în tainele picturii de icoane bizantine. I-a spus lui Lorand că este foarte talentat și s-a ocupat îndeaproape de el. Dar doamna Cristina Petruț chiar este un om special, un om profund religios, care nu s-a limitat doar la pictură, ci i-a introdus pe studenții ei în lumea istoriei, a simbolisticii, a semioticii. Lorand mi-a spus că abia aștepta cursurile și că după ele doamna Cristina Petruț  le trimitea pe mail documentații suplimentare, materiale de citit și studiat. I-a încurajat să viziteze diferite locuri, de la biserici la muzee. I-a părut foarte rău când ea a renunțat să mai fie profesoară, dar drumul ei pare să fi fost altul. Cristina Petruț este acum soră într-o mănăstire din Grecia. Lorand spune că înainte să plece a dat tot ce a putut studenților ei de la cărți la nenumărate documentații și i-a încurajat să nu se plafoneze niciodată, să studieze constant și să nu uite spiritul creștin al muncii pe care o fac.

Jakab Tibor in atelier

Jakab Tibor in atelier

Și Lorand a ascultat-o pe profesoara lui, pe care speră să o viziteze în Grecia la mănăstirea la care s-a restras. Și acum studiază zi de zi, iar vacanțele și le petrecere vizitând cât mai multe biserici și muzee de la noi din țară, dar și de peste hotare. Spre exemplu, mi-a explicat că diferența majoră între icoanele catolice și cele bizantine este că Pruncul Isus este reprezentat diferit. Dacă în icoanele catolice El este gol, accentul punându-se pe anatomie, în cele bizantine niciodată nu este reprezentat așa. Treaba aceasta cu anatomia a venit din perioada Renașterii, când pictorii florentini redescoperind civilizația Greciei Antice s-au lăsat influențați de stilul antic, cu multe sculpturi și picturi care evidențiau idealul în privința proporților trupului uman. Dar acești pictori s-au lăsat pradă și orgoliului de a-și demonstra talentul în redarea anatomiei umane. În mod paradoxal, după secole întregi în care bisericile catolice au fost decorate cu picturi și reprezentări de genul acesta, acum se întorc la stilul bizantin și la Vechiul Testament. Lorand a lucrat doi ani de zile în Italia unde, alături de Jakab Tibor, a pictat altare întregi și icoane. Dar și cu Italia e o poveste întreagă, pe care merită să ți-o spun.

adelaparvu.com despre icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban si Jakab Tibor (3)

Cei doi artiști Lorand și Tibor s-au cunoscut în cadrul unui atelier local specializat în lucrări la comandă. Unul dintre clienți era un domn italian care cerea în special icoane și elemente decorative pentru bisericiile din țara sa. La un moment dat Tibor a plecat și și-a făcut propria firmă, dar Lorand a rămas, deși nu-i mai convenea. Avea de gând să plece din țară. Pentru că italianul nu se mai înțelegea cu proprietarul atelierului, i-a propus lui Lorand să lucreze cu el, așa că Lorand și-a luat inima în dinți, a riscat și s-a alăturat lui Tibor mai ales că omul de afaceri Italian tocmai  le propusese să meragă în Italia, într-un oraș din Sud, unde era nevoie de redecorarea unor biserici catolice. Preoții italieni au dorit să-i vadă pe cei doi artiști pentru că le-a plăcut foarte mult icoanele pe care le pictaseră, dar parcă vroiau să se convingă de faptul că ei chiar există și că icoanele astea nu vin așa din senin. Și uite, cum cei doi au ajuns în Italia. Acolo, fără să știe o boabă de italiană, i-a salvat două lucruri pentru a se înțelege cu localnicii: talentul lor de-a desena și faptul că știau limba română. Lorand mi-a spus că au râs mult în prima perioadă petrecută în Italia – râdeau de ei înșiși cât de amuzanți puteau să fie în magazinele cu materiale de pictură încercând să le explice vânzătorilor ce caută și doresc să cumpere, cum gesticulau, desenau, vorbeau în română.

adelaparvu.com despre icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban si Jakab Tibor

Dar Italia le-a mai oferit o revelație. Lorand spune că s-a simțit de parcă era acasă. Așa că a mers pe firul istoriei și a descoperit că numele lui de familie Kolumban ar avea legătură cu meșterii italieni veniți pe la 1850 în Transilvania. La Sighișoara chiar există descendenți ai unor meșteri, preponderent pietrari, care veniți cu muncă sezonieră, au ales să se stabilească definitiv aici. Este convins de faptul că talentul lui s-ar putea explica și prin legătura asta cu Italia, țară a cărei limbă a învațat-o într-o lună de zile. S-au mirat și preoții și localnicii, dar și el. I-a plăcut acolo pentru că a avut multe locuri de văzut în timpul liber, dar și pentru împreună cu Tibor au refăcut în stil bizantin decorul interior al unor bisericuțe. Au fost apreciați și asta i-a motivat. Mi-a povestit cum veneau preoții și se uitau la ei cum pictează și se minunau ce frumos iese. Așa a aflat că moda reprezentărilor în stil renascentist apune în Italia, că atenția se îndreaptă către Vechiul Testament, deci noi motive de studiu pentru ei.

adelaparvu.com despre icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban si Jakab Tibor (5)

După Italia colaborarea a continuat și continuă, deși acum lucrează din atelierul lor de la Sfântu Gheorghe. Multe comenzi sunt trecute pe o listă de așteptare, dar încearcă să le onoreze nu repede, ci cât mai frumos și bine. Pentru fiecare comandă studiază mult, vrea să afle și locul și cum va fi încadrată. N-a uitat sfaturile profesoarei lui. Merge și la târguri când are timp și mi-a spus că, la fel ca mine, oamenii se miră cum un secui, vorbitor de limbă maghiară, face icoane ortodoxe. Dar Lorand spune că el se simte dăruit și fericit că are acest talent, iar stilul bizantin este ceva pe sufletul lui. Alături de Jakab nu doar pictează, ci realizează și icoane cu mici sculpturi, cu incrustații în suportul de lemn. Chiar dacă are doar 33 de ani, așa blând cu vorbește și calm denotă o personalitate sensibilă. Acum este foarte fericit pentru că e tată, iar băiețelul lui învață să facă primii pași. Abia așteaptă ca după orele petrecute în atelier să se joace cu cel mic. De ce ți-am spus toate acestea? Pentru că în ziua de azi omul se confundă cu artistul, iar când îl cunoști poți să-ți dai seama și de ce lucrurile pe care le creează sunt frumoase. Nu e vorba doar de stil, maieră sau culoare, e vorba despre bucuria vieții pe care deseori o deslușim doar după rugăminți în fața Sfinților reprezentați în icoane. Tare mult mi-a plăcut povestea lui, dar și icoanele pe care le face împreună cu Jakab Tibor. Ți-am pus puține dintre lucrările lor, dar fiecare are un portofoliu mare, că doar sunt 11 ani de când fac icoane pictate pe lemn. Bravo lor! Sper să-ți placă și ție!

adelaparvu.com despre icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban si Jakab Tibor (8)

adelaparvu.com despre icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban si Jakab Tibor (7)

adelaparvu.com despre icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban si Jakab Tibor (12)

adelaparvu.com despre icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban si Jakab Tibor

adelaparvu.com despre icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban si Jakab Tibor (11)

adelaparvu.com despre icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban si Jakab Tibor (6)

adelaparvu.com despre icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban si Jakab Tibor (4)

adelaparvu.com despre icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban si Jakab Tibor (10)

 

7 raspunsuri pentru Minunate icoane bizantine pictate de Lorand Kolumban și Jakab Tibor din Sfântu Gheorghe

 1. Violeta Nacu spune:

  Tot respectul, si eu am fost eleva domnisoarei Cristina si ma consider onorata.
  Sarbatori linistite si celor doi artisti, si dvs.Adela.

 2. Violeta Nacu spune:

  Frumoase icoane!

 3. Pios Marian spune:

  Multumesc pentru prezentarea muncii acestor robi intr-u Hristos

 4. Diana spune:

  Absolut superb!

 5. Carmen -Moni spune:

  Dumnezeu sa-i pazeasca si sa le dea sanatate! Minunat ! Multumesc doamnei Adela pentru prezentare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *