Am acasă două perne cusute și decorate de aceste doamne minunate din Iași. Ceea ce fac ele este exact ce căutam, adică decorațiuni textile la comandă, dar să fie frumoase și să se vadă că sunt manufacturate. Și dincolo de faptul că realizează aceste minunății, mi-a plăcut că ele demontează mitul conform căruia cu prietenii nu faci afaceri. Elena și Mara se cunosc de mult timp și n-au ezitat să-și unească eforturile pentru o pasiune comună, oferindu-ne nouă lucruri deosebite Made in Romania. De la perne, lenjerii de pat, cuverturi, tapițerii la covoare ai o mulțime d emodele din care să alegi si crede-mă că aici sunt prezentate o foarte mică parte din ele. Ana Mocanu, specialist în comunicare, a scris un text așa de frumos, încât n-are rost să-l modific. Ai să-l găsești mai jos și ai să afli opinia unui om care le cunoaște îndeaproape pe cele două ieșence talentate.
Când le auzi pe doamnele Elena Ciobănașu și Mara Amarandei vorbind despre munca în atelier, vezi cum li se înseninează chipul. „Asta aș face toată ziua”, spune Elena Ciobănașu. Dar mai sunt și altele: merg la client, măsoară, discută cu arhitectul, cu designerul, aleg mostrele de lână sau de țesătură împreună cu clientul, cos, montează și fac totul la comandă. Toate acestea pentru ca la final să iasă o lucrare care să îți ia ochii și care să se potrivească perfect cu stilul fiecăruia. Acum, în atelier, se lucrează de zor comenzile de sărbători: pernuțe decorative, naproane și fețe de masă. Toate au amprenta Art Decor. În paralel, în altă cameră, se țes covoare pentru generațiile care vor veni, pentru că un covor Art Decor poate fi lăsat cu siguranță moștenire. Dacă arunci un ochi prin atelier, pe mașinile de cusut, se mai zăresc și perdele cu imprimeuri romantice. Mai e puțin și sunt gata.
Au deschis atelierul în 1992, dar se cunosc din 1975. Au fost colege de facultate, de serviciu și într-un final partenere de afaceri. În primul an, au luat un împrumut de la bancă de 1 milion de lei vechi la vremea respectivă cu 90% dobândă. La început făceau îmbrăcăminte pentru copii, jucării tricotate, elemente decorative. „Lumea se uita la noi ca la felul paișpe”, dar aveam idei și ne plăcea să muncim. Doamnei Ciobănașu îi revine partea de creație, în timp ce doamnei Amarandei partea administrativă. „Dar ne consultăm. Luăm deciziile împreună și suntem corecte una cu cealaltă”. Cu siguranță e și motivul pentru care au rezistat împreună în afaceri de atâția ani.
La un an după ce au deschis, au trecut de la hainele pentru copii la decorațiuni de interior. Au făcut tapiserii. Prima lucrare: o casă de protocol a actualului Romtelecom, o tapiserie de 14 metri pătrați. „Când veneau delegațiile străine și intrau în clădire, uite așa se opreau în fața tapiseriei și o admirau”, gesticulează doamna Ciobănașu. Au lucrat inclusiv pentru Ericsson și au făcut decorațiuni textile pentru casele multor personalități locale și naționale. Deși – și iubește toate creațiile, doamna Ciobănașu vorbește cu multă pasiune despre tapiseriile lucrate, tehnicile folosite, despre fiecare desen pe care –l păstrează în dosarul pe care-l numește „Neckermann-ul” ei. Asemenea operelor de artă, tapiseriile sunt expuse în cadrul saloanelor și expozițiilor din țară și din străinătate. Ulterior, ajung în casele celor care – și permit.
Cea mai bună publicitate este recomandarea. Oamenii văd, apreciază munca și calitatea produselor lor și le recomandă mai departe. Despre vremurile când nu aveau magazin și clienții le vizitau direct la atelier sau când aduceau materia primă „pe tren”, ori când căutau furnizori prin țară își amintesc tot cu zâmbetul pe buze. „Acum ne caută ei pe noi”. Așa au ajuns astăzi să aibă 16 angajați, un atelier de producție, un magazin în Iași, pe strada 14 Decembrie 1989, în apropiere de Select, un magazin online www.artdecor.ro. „Întotdeauna am fost deschise la nou și am încercat să- i oferim clientului tot ce e mai bun. Nu ne-am lăcomit și am perseverat mereu. Acesta ar fi secretul nostru”, răspund ele când le întrebi cum rezistă pe o piață în care produsele de serie, mai ieftine, sunt la fiecare colț.
Înainte cumpărau materia primă din România, dar acum nu mai găsesc furnizori. Prin urmare, lucrează cu țesături din Italia, Germania, Polonia, Spania etc. În permanență aduc colecții noi de textile, în permanență vin cu inovații. Perdelele, draperiile, covoarele, lenjeriile de pat, pledurile și cuverturile țesute de ele ajung atât în casele oamenilor, cât și în pensiuni și conace. Un exemplu este conacul lui Maldăr pentru care au făcut lenjeriile de pat și draperiile în armonie cu camerele. Originalitate, personalizare, frumos și eleganță sunt doar câteva din cuvintele care descriu munca doamnelor de la Art Decor www.artdecor.ro. „Totul a început de la pasiunea noastră pentru frumos, pentru lucrurile originale și personalizate.” Sigur o să-ți placă și ție decorațiunile textile manufacturate de ele!
Like
Ma alatur cu toata aprecierea mea sincera si felicit din suflet cele doua doamne/prietene pe care viata mi le-a adus in cale si pe care le iubesc mult.
Le doresc din suflet , sa le fie bine , sa se bucure de munca lor si sa impartaseasca mai departe din frumusetile create & manufacturate in atelierul lor din Iasi, cu atata grija la detalii.
FRUMOS .FOARTE FRUMOS .FELICITARII
Atita frumusete si bucurie ca parca nu le poti cuprinde cu intreg sufletul. Sa fiti sanatoase doamnelor si sa bucurati pe cit mai multi oameni.
Felicitari,doamnelor! Multa inspiratie in continuare,clienti seriosi fideli si cat mai numerosi!
Se pot comanda on-line?
Buna Roxana! Da, se pot comanda si online. Vezi ca am pus link-ul lor in articol. Uite, ti-l mai pun inca o data aici ca sa-ti fie mai usor 🙂 http://www.artin.ro/