Vai, musai du-te să vezi aceste picturi! Este extraordinar cât de puține știm despre oamenii talentați de la noi din țară. Când le-am văzut la târgul de Moș Nicolae de la Muzeul Țăranului Român am făcut ca o nebună de-am țipat. S-a uitat lumea la mine că sunt într-o doagă, dar nu mi-a păsat. Și eu mai pictez, așa, ca să mă relaxez, dar picturile astea naive m-au dat pe spate. Deși par ușor de făcut, crede-mă că nu e deloc așa. M-am repezit prin târg să aflu cine le-a făcut și iată că dau de autor: Petru Mihuț la venerabila vârstă de 86 de ani, în standul din sala Nicolau. Doamne ce haios poate să fie, am râs cu lacrimi. Mi-a spus de fiecare pictură în parte ce reprezintă, dar eu eram curioasă să aflu cum s-a apucat de pictat.
Mi-a spus că s-a apucat la 40 de ani, pe vremea când lucra la Ocolul Silvic din Hălmagiu (Arad) unde era subinginer. Dar în satul Brusturi Hălmagiu, pe la începutul anilor 1970, exista un pictor naiv, pe numele lui Ion Niță Nicodin, care a înființat prima școală de pictură naivă din România. Măi fraților, eu n-am știut, dar oamenii aceștia au câștigat o grămadă de premii naționale și internaționale cu lucrările lor. Din satul Brusturi Hălmagiu s-au ridicat câțiva pictori talentați, artistul aici de față de care-ți spun, soția lui, răposata Maria Mihuț, Rodica Nicodin nora întemeietorului școlii de pictură naivă și Voicu Mihuț. Și știi ce este și mai tare? Multe dintre lucrările lor au fost și sunt în continuare cumpărate de ambasade. Au atras atenția occidentalilor cu ocazia participării lor la Salonul Mondial de Pictură Naivă de la Lecallois – Perret (Franța, 1975), unde evident că au fost premiați.
Și să nu crezi că toată bună ziua doar pictau. Nu, ei îți făceau treaba ziua, iar când ajungeau acasă se apucau să creeze. Petru Mihuț mi-a spus că n-avea stare. A început prin a-l ajuta pe Ion Niță Nicodin să prepare culorile, că n-aveau ei tempera și d-astea și le făceau la început din te miri ce. Își aduce aminte că prima culoare pentru maestrul Niță s-a chinuit s-o facă dintr-un gălbenuș de ou cu ceva argilă, că avea nevoie de galben. Și uite așa l-a prins și el pe frebra, căci Nicodin i-a spus una și alta cum să procedeze. Și ai să vezi că Petru Mihuț are scene din viața de zi cu zi a satului, de la cazanul de țuică, la spălatul rufelor (unde femeile erau cu picioarele goale și fustele suflecate ca să nu se ude). Ba mai are și o poveste cu pictura reprodusă pe cartea lui de vizită, unde e tatăl lui care a proptit o scară în zăpadă ca să urce la Dumnezeu și să-i ceară ajutorul. Când a coborât scara a rămas înfiptă, iar la baza ei a găsit o pungă cu galbeni. Eeee? Ce zici de povestea asta? Nu-i așa că e tare?
Dar mai are o mulțime de povești, numai răbdare să ai să-l asculți. Și râde și te veselești și tu odată cu el nevoie mare. Are un tablou cu viața omului de când se naște până moare – dar sunt doar patru cadre, ca să spun așa, un rezumat mai bun nici că se putea. Îl găsești la Muzeul Țăranului Român, dar dacă nu ești din București uite aici site-ul artiștilor din Brusturi Hălmagiu naiveart.ro și pagina de Facebook a Școlii din Brusturi. Naivi, naivi, dar doar pictori, că în rest sunt puși la punct cu tehnologia. Ah, și era să uit să-ți spun că picturile sunt ieftine!!! Doar 200-300 lei. Pe bune că merită din plin! Picturile acestea ar merge de minune în pensiunile de la noi, în restaurante cu temă rustică sau mâncare tradițională românească, în hoteluri și evident în casele noastre. Sunt incredibil de accesibile, iar acum că vin sărbătorile ar fi un cadou nemaipomenit pentru mulți. Sper să-ți placă și ție!
2
Imi place ca mereu gasesti oameni remarcabili pe care n-i prezinti aici si uite asa aflam ca in tara noastra mai sunt valori.
O zi frumoasa.
Te pup.
Ma bucur daca va pot fi de folos Christine! Si eu sunt incantata sa-i descopar 🙂
Avem romani ,care merita tot respectul si toata admiratia noastra!Ma inclin in fata lor! Va multumesc si dvs d-na Adela ca ii descoperiti si ni-i faceti cunoscuti.
Ma bucur din tot sufletul ca te-am descoperit pe net (te stiam de la revista), iar subiectul abordat, respectiv pictura naiva, ma fascineaza. Oamenii care fac acest lucru sunt plini de talent si pe nedrept numiti „naivi”. Ador picturile lui Gheorghe Ciobanu, Petru Mihut si ale altora. Imi regasesc copilaria in tablourile lor. Sunt redate traditii pe care nu le gasim la alte popoare. Romania este o tara frumoasa si datorita acestor obiceiuri care se mai pastreaza pe alocuri. Cand eram copil am colindat de Craciun cu traista facuta de mama la razboiul de tesut, iar copilul meu care are acum 23 de ani, a colindat si el cand era mic cu ultima traista facuta de mama. Inca o mai avem (traista), ca mama nu mai e. Imi doresc din tot sufletul sa pot face niste cursuri de pictura naiva. Nu stiu sa pregatesc o panza si nici nu am folosit vreodata uleiuri. Iubesc viata la tara si intr-o zi sper sa ma intorc definitiv, sa cresc gaini, gaste, purcei si poate niste …nepoti, nu?
Ma declar fana blogului tau si o sa te caut cat de des pot, ca sa- mi hranesc sufletul cu aceste lucruri frumoase si interesante. (Sper ca nu te-am plictisit)
Si eu ma bucur Geta ca ne-am regasit, ca sa spun asa 🙂 Iti doresc sa ti se implineasca visul! Si da, si mie imi plac mult pictorii naivi <3
Sunt deosebite! Iubesc această artă venită doar din suflet pur
Buna ziua !
din aceasta familie de pictori fac si eu parte, dar bunicul, Petru Mihut ”probabil” a uitat sa mentioneze numele meu. De cand ma stiu fac doar pictura si sunt mandra ca duc mai departe aceasta traditie.
Mariana Mihut
Buna draga Mariana! Pai trebuie sa reparam greseala si in articol! Te rog frumos spune-mi unde te pot contacta oamenii, inclusiv eu 🙂
Dna. Adela, ma puteti contacta pe adresa me de mail: mihutmariana@yahoo.com sau pe contul de facebook Mihut Mariana:)
Multumesc stimata doamna! Asa am sa fac!
Un reportaj extraordinar despre acesti pictori tarani:
http://www.formula-as.ro/2005/656/societate-37/anotimpurile-lui-nita-nicodin-5803
Bună ziua. Sunt o mare iubitoare de pictura naiva, care se potrivește de minune în casuta mea de la tara
As vrea sa știu cum pot cumpăra astfel de tablouri. M-ar interesa și dimensiunea și prețul.
Mulțumesc tare mult!
Bună Lea! La finalul textului ai toate informațiile. S-ar putea ca prețurile să se fi schimbat pentru că am scris articolul cu ceva timp în urmă, dar locul unde le găsești a rămas același.
Nenea a murit de cativa ani ! Ce veti gasi acum sunt niste FALSURI binisor executate de ceva nepot de-al lui, samsarul Voicu Mihut.
Buna ziua am un tablou din 1987 Petru mihut și as dori sa îl vând . Cum as putea face asta .
Bună Vlad! Ai putea să vorbești cu o casă de licitații să vezi dacă ar fi interesată, cum este casa de licitații Artmarkt din București.