Mobila de bucatarie realizata la Mobila Pictata

In Artisti, artizani, handmade, Mobila, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Mobila pictată în stil transilvănean de la Sibiu

Repede, repede să te mobilizezi, dacă ești din București, să mergi mâine 8 decembrie la Muzeul Țăranului Român la Târgul de Sf. Nicolae. Eu acum m-am întors și nici nu mai am răbdare, că multe am să-ți mai spun. Încep cu mobila pictată, că știu că e faină. Am stat de vorbă cu Oana Cerbu, care era la târg împreună cu Florentina, sora ei mai mică. Atelierul din Sibiu chiar așa se numește Mobilă Pictată și a fost înființat de Mircea Ungureanu, de profesie, n-ai să crezi, inginer. Dar îndrăgostit de tradiție s-a apucat în urmă cu ceva ani, vreo 10, să deschidă atelierul, unde creează acum mai mulți artiști talentați. Oana Cerbu este partenera lui, dar și ea pictează mobilă și obiecte pentru casă. Merită să afli despre Oana, căci așa vei aprecia cu alți ochi munca lor.

Oana Cerbu (stanga) si sora ei Florentina

Oana Cerbu (stanga) si sora ei Florentina

Oana a făcut școala de artă și facultatea de artă la Sibiu. A avut însă norocul că a interesat-o să afle mai multe despre meșteșuguri și tradițiile din Transilvania. Așa că s-a înscris la cursurile profesorului Marton Arpad care preda pictura decorativă pe mobilier. Îl prețuiește mult pe acest profesor pentru că i-a deschis mintea. El le spunea la cursuri învățați să trăiți din artă fără să vă considerați artiști. Și nu uitați că arta s-a născut din meșteșug. Ei bine, dacă te consideri artist ai orgoliu mare și atunci nu vei putea trăi din artă pentru că-ți va fi greu să te desparți de creațiile tale sau le vei pune un preț mare, pentru că subliminal ai vrea să nu le vinzi. Ca atare cum să trăiești din arta ta? Cât despre arta care s-ar fi născut din meșteșug, știa domnul Marton ce vorbește, că doar în Grecia Antică pictorii și sculptorii erau văzuți ca meșteșugari, nicidecum ca și artiști.

Dulap reconditionat si pictat

Dulap reconditionat si pictat, in dreapta comodina in stil venetian

Și uite că Oana a învățat pictură, dar n-a fost suficient. Spune că înainte să dea la facultatea de artă, și-a dorit să dea la muzeologie. Asta a ajutat-o pentru că a vizitat o grămadă de muzee, unde a dat peste mobilă și piese de lemn pictate tradițional de către sași și maghiari. A spus că se minuna cum reușeau oamenii aceia pe la 1800 să folosească 10 culori diferite pe o piesă și totul să arate totul atât de armonios și frumos. De 10 ani este la Mobilă Pictată, dar n-a încetat nici acum documentarea. În atelierul lor au dezvoltat tehnici proprii și o rețetă secretă. Și ca să ajungă aici le-au fost de mare folos niște cărți săsești în germana veche, trei volume pe care au reușit să le cumpere numai ei știu de unde. Cert este că a durat trei ani de zile ca ele să fie traduse de către un sas bătrân, a cărui soție le-a spus pe șleau că au mare noroc că l-au găsit în viață. Traducerea a costat mult, dar Oana spune că materialul este de neprețuit. El va fi folosit în viitorul apropiat pentru cursurile pe care vor organiza pentru cei dornici să învețe pictura decorativă, că au multe cereri în acest sens. Și acum organizează cursuri, dar numai pentru copii.

adelaparvu.com despre Mobila Pictata (10)

Și Oana învață și despre mobilierul pictat de prin alte țări. Uite, spre exemplu studiază tradiția mobilierului rustic din zona Veneției din Italia, acolo unde acesta avea fundalul texturat, imitând marmura. Flori romantice îl împodobeau și totul pare mai feminin așa. Cât îi ia să picteze? Depinde de piesă. Spre exemplu, dulapul mare pe care-l vezi a durat doi ani de zile să fie terminat. Și este un dulap vechi recuperat, recondiționat și pictat. Măiestria se vede după numărul culorilor folosite și după minunțiozitatea tușelor. Lada de la târg este, spre exemplu, o reproducere a uneia dintr-un muzeu datată 1802. Vezi câte culori sunt? Și știi care-i culmea? Că fundalul impecabil e cel mai greu de obținut. Sunt o mulțime de straturi date pentru ca piesele astea să arate impecabil și după mulți ani. Niște minunații!

Lada cu desen reprodus dupa un model vechi de la 1802. Este decorata la muchii cu foita de aur

Lada cu desen reprodus dupa un model vechi de la 1802. Este decorata la muchii cu foita de aur

adelaparvu.com despre Mobila Pictata (13)

Prețurile? Hai să-ți spun câteva, ca să-ți poți face o idee. Lada de care ți-am spus costă 1650 lei, nu știu să-ți spun dimensiunile, dar sigur are lungime de un metru, dacă nu mai bine. Noptiera venețiană (comodina) este 1650 lei, masa (acoperită de obiecte) este 800 lei, un scaun cu spatar de lângă masă 450 lei, scăunele mici cu spătar sunt 170 lei, iar taburetele mici (techeli) sunt 80 lei, blidarul cuier e 500 lei. Și fac mobilă la comandă de la dormitoare la bucătării, de la mobilă pentru pensiuni la cele pentru restaurante. Uite, dacă nu mergi la târg, intră pe site-ul lor mobilapictata.ro și pe pagina de Facebook și vezi ce-ți face cu ochiul. Până atunci vezi pozele pe care le-am făcut în târg. La final ai două bucătării din portofoliul lor. Sper să te inspire și pe tine!

Masa pictata pret 800 lei si scaune pictate 450 lei bucata

Masa pictata pret 800 lei si scaune pictate 450 lei bucata

adelaparvu.com despre Mobila Pictata (7)

adelaparvu.com despre Mobila Pictata (8)

adelaparvu.com despre Mobila Pictata (9)

Mobilier de jucarie

Mobilier de jucarie

Blidarul cuier costa 500 lei

Blidarul cuier costa 500 lei

adelaparvu.com despre Mobila Pictata (12)

adelaparvu.com despre Mobila Pictata (17)

adelaparvu.com despre Mobila Pictata (16)

adelaparvu.com despre Mobila Pictata (15)

Mobila de bucatarie realizata la Mobila Pictata

Mobila de bucatarie realizata la Mobila Pictata

adelaparvu.com despre Mobila Pictata (18)

Mobila de bucatarie realizata la Mobila Pictata

Mobila de bucatarie realizata la Mobila Pictata

18 raspunsuri pentru Mobila pictată în stil transilvănean de la Sibiu

  1. breizhali spune:

    Frumoase, si nici nu sunt asa de scumpe având în vedere materialul si munca depusa. Trebuie sa se potriveasca si cu ce ai prin casa iar pentru amatorii de „învechit”, culorile sunt cam tari.

  2. Musat Nela spune:

    se gasesc aceste articole si de cumparat?

  3. Petru Marius spune:

    pentru o casa de vacanta, sau pentru un loc de rencarcare a bateriilor merge dar… pentru viata de zi cu zi este prea mult si prea incarcat parca iti „fura” tot orizontul si oboseste chiar. Spun toate astea din perspectiva omului care iubeste si simte lemnul (cand am timp chiar realizez piese pentru uzul si bucuria pesonala) si mai ales de senzatia care am avut-o in urma cu 30 de ani cand am sta intr-o vacanta la Rasinari intr-o casa mobilata in intregime cu piese vopsite manual.

  4. Brindusa spune:

    Da, şi eu am de gând să-mi pun mobilă pictată în bucătărie (făcută din lemn de soţul meu, pictată de mine), doar în alt stil… şi probabil mai puţin încărcată, doar cu ‘accente’ din loc în loc… 🙂

  5. Dan spune:

    Frumos…bravo…felicitari…!!!

  6. anda spune:

    prea incarcate pentru gustul meu, sincer nu prea-mi plac :))

  7. Geo spune:

    Felicitari !
    Arată minunat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *