adelaparvu.com despre fete de masa si costume populare facute de Viorica Copaci (7)

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Fețe de masă, ii și cămăși cusute de mână de Viorica Copaci

Tare frumoase sunt lucrurile cusute de mână din Râșnov Brașov! Le-am găsit la târgul de Moș Nicolae de la Muzeul Țăranului Român, acolo unde am întâlnit-o pe Viorica Copaci (târgul mai ține și azi 8 decembrie 2013). Între două negocieri cu clienții, am aflat pe scurt pe povestea ei, cum s-a apucat să facă lucrurile astea frumoase și migăloase. Mi-a spus că până în 89 a lucrat, ca tot omul, într-o fabrică, dar că după aia când s-a dus de râpă industri, a ascultat-o pe mama ei și s-a apucat de cusut. Nu că n-ar fi știut de dinainte, că doar a învățat meșteșugul ăsta de când era mică, dar îți dai seama că pe timpul cât a lucrat în fabrică n-avea ea treabă să stea seara să coasă. Și uite cum îți prinde bine ce te învață mama ta și s-o mai și asculți. Așa că în Râșnov Viorica Copaci a dat drumul la treabă.

adelaparvu.com despre fete de masa si costume populare facute de Viorica Copaci (3)

 Viorica Copaci

Viorica Copaci

N-are un atelier propriu-zis că doar lucrează acasă, dar ceea ce e remarcabil este că le-a indentificat pe toate bătrânele iscusite care știau să facă lucru de mână. Fiecare lucrează în casa proprie ceea ce-i place, dar când primesc comenzi se mobilizează ca să-i mulțumească pe clienți. Îți dai seama că oricâtă dexteritate ai avea, n-ai cum să faci de unul singur prea multe, dar împreună fac față cu brio. Plus că se învață una pe alta modelele pe care le știu din vechime. Ce ai să găsești de la Viorica? Minunate fețe de masă, servețe, dar și ii, cămăși brodate, veste și costume populare. Am întrebat-o dacă face perdele și a zis că până acum n-a făcut, dar că la cerere ar face. Uite, să-ți dau o idee despre prețuri, un șervet de 35 x 35 cm costă între 25-30 lei, o față de masă (fugătoare) 50 x 100 cm costă între 35 și 50 lei, o față de masă dreptunghiulară 150 x 200 cm costă între 150 și 300 lei, în funcție de broderie, iar iile costă 300 lei. Vrei să afli mai multe? Merită să intri pe site-ul ei artizanat-magazin.ro, unde poți comanda și online produsele expuse. E adevărat că la târg ai prețuri puțin mai bune, dar acum nu toată lumea e din București. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea! 

adelaparvu.com despre fete de masa si costume populare facute de Viorica Copaci (4)

adelaparvu.com despre fete de masa si costume populare facute de Viorica Copaci (1)

adelaparvu.com despre fete de masa si costume populare facute de Viorica Copaci (5)

adelaparvu.com despre fete de masa si costume populare facute de Viorica Copaci (2)

adelaparvu.com despre fete de masa si costume populare facute de Viorica Copaci (7)

 

Doamna Viorica Copaci la standul de la targul de Mos Nicolae de la Muzeul Taranului Roman

Doamna Viorica Copaci la standul de la targul de Mos Nicolae de la Muzeul Taranului Roman

adelaparvu.com despre fete de masa si costume populare facute de Viorica Copaci (6)

7 raspunsuri pentru Fețe de masă, ii și cămăși cusute de mână de Viorica Copaci

  1. Ilie Nistor spune:

    Buna seara, e vorba de Săliștea Sibiului. Imi place tare mult continutul acestui blog si nu doresc sa vad inadvertente.
    I.Nistor

  2. Ingrid spune:

    Imi doresc foarte mult sa invat sa fac si eu astfel de produse de artizanat, unde as putea sa iau niste lectii? Stie cineva?

  3. […] cum ar fi aragazul sau piese cumpprate de la second hand. Dar știi ce are ea și n-au alții? Lucruri făcute de mână de către bunica și străbunica ei și pentru ea astea sunt de-o valoare inestimabilă. În rest, […]

  4. […] Și peste tot e o combinație reușită de obiecte vechi, tradiționale și piese actuale. Costume populare înflorate sunt pe post de decor, iar țesături cu motive etnice înfrumusețează ferestrele. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *