adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (3)

In Case, Design Interior

Ce înseamnă o casă eco?

Mi-a plăcut arhitectura simplă și eficientă a acestei case. De ce? Pentru că o arhitectură simplă înseamnă costuri mai mici, nu doar de construcție, ci și în exploatarea clădirii. Condiția? Să se respecte regulile de bază: o orientare bună în raport cu punctele cardinale, folosirea materialelor locale și asigurarea idependenței energetice cu ceea ce este disponibil la fața locului. Da, să știi că este de importantă poziția casei, mai ales când ai de-a face cu vreme rece și precipitanții din abundență pe o perioadă lungă din timpul anului. Modul cum bate soarele, dar și vântul contează enorm. Prin înmagazinarea căldurii soarelui la interior se poate face economie mare de energie pentru încălzirea casei. Forma acoperișului este de asemenea esențială, pentru că trebuie să se aibă în vedere modul în care apa de ploaie și zăpada se scurge de pe casă. Apa de ploaie poate fi direcționtă pentru a fi folosită ulterior în grădină, iar zăpada nu trebuie să încarce structura de rezistență a casei. În plus, o formă corect concepută a acoperișului îți garantează bună izolare a casei.

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (6)

Toate aceste aspecte le au în considerare arhitecții talentați. De aceea e bine ca înainte să cumperi un teren, să te consulți cu un specialist, să vezi dacă locul pe care îl dorești să-l cumperi este valoros și din punct de vedere al poziționării lui. Căci degeaba e frumos sau ți se pare ție așa, dar n-ai soare sau e într-un loc unde se formează curenți de aer. Asta o vei simți ulterior în costurile mari pentru încălzire și pentru reparația casei. Să știi că vremea și clima își lasă amprenta asupra clădirilor, mai ales asupra celor ușoare din lemn. Nu întâmplător vezi case înclinare. Vântul care bate ani de zile, zăpada care se proptește în zidurile casei – toate acestea influențează structura casei, dar și confortul interior.

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (8)

Locuința de față este concepută și ridicată de firma Mindful Design. Ei exact asta și-au propus să facă – arhitectură gândită în spirit eco, adică a ceea ce i-am spus mai sus. Casa are o orientare excelentă în raport cu punctele cardinale. Dezvoltată doar pe orizontală, în sistem bungalou, fiecare cameră având ferestre care dau înspre peisajul de munte și înspre soare. Astfel, cabana beneficiază de lumină din abundență, iar interiorul se continuă vizual cu exteriorul. Se creează o legătură între cele două medii, iar beneficiul îl au locatarii care sunt mai ancorați în natură. În plus, sistemul de module ce se înșiră pe orizontală permite extinderea casei, la nevoie, cu mai multe încăperi.Cei de la Mindful Design au mers mai departe cu conceptul eco prin recilarea materialelor vechi (o să vezi detalii la ferestre, de la lemn vechi la bucăți de tablă) și folosirea materialelor locale, cum ar fi cedrul, lemn din care sunt făcute șițele ce îmbracă parțial fațadele. Lemnul de cedru este foarte rezistent, în plus, absoarbe excelent căldura soarelui.

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (1)

Mi-a plăcut ideea de casă pe un singur nivel, mai ales atunci când e vorba de una de vacanță și mai ales la munte. Oferă protecție și un acces facil la interior și pentru cei în vârstă. Cu cât ai mai multe etaje, nu doar că la final ajungi cu niște costuri mult mai mari pentru construcție, dar dacă ai în familie bătrâni, acestora le va fi greu să urce scările. E bine să te gândești la vârsta a treia, chiar dacă nu simți încă neajunsurile ei, dar mai mult să ai în vedere faptul că o construcție simplă ca formă poate fi foarte eficientă de la modul în care îți poți organiza spațiul interior și până la întreținerea și exploatarea ei în timp. E ca și cum ai avea o Dacie pentru care găsești mereu piese de schimb la prețuri bune și nu trebuie să aștepți, pentru reparații, piese făcute pe comandă, care te costă mult. Simplitatea e greu de obținut, dar se dovedește a fi cea mai bună soluție.Iar conceptul eco nu se referă doar la reciclatul materialelor. Sunt mult mai multe subtilități la mijloc din care eu ți-am dezvăluit doar câteva. Sper să te inspire și pe tine această casă!

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (10)

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (3)

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (13)

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (4)

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (5)

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (9)

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (2)

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (11)

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (7)

adelaparvu.com about mountain cabin, architecture Mindful Design (12)

2 raspunsuri pentru Ce înseamnă o casă eco?

  1. […] Citește articolul integral apăsând click aici […]

  2. […] Mediului, Apelor și Pădurilor, care are intenția să sprijine financiar pe cei care construiesc case eficiente energetic. Practic, ieri, 26 iulie a fost făcut public documentul (ordinul) prin care se dorește […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *