Ce personalitate șarmantă este acest om și cu câtă bucurie poate să vorbească. Îți spun sincer că mi s-a părut inuman ca el și ceilalți meșteri să stea în frigul și curentul din curtea Muzeului Țăranului Român, unde a fost organizat târgul de Moș Nicolae. Dar m-a surprins că în ciuda condițiilor vitrege, el era numai un zâmbet și voie bună. E bucovinean și e tare mândru de asta. Casa lui e în Suceava, acolo unde are și atelierul. Mi-a spus că el se îmbracă mereu așa tradițional pentru că asta este el, asta îl reprezintă. De când era mic a purtat haine făcute în casă, haine tradiționale. Are și o poză de când era avea vreo patru anișori și unde se vede că purta o cămeșă de prunc. Îmbrăcat tradițional a fost și la Centrul Pompidou unde este recreat atelierul lui Brâncuși și în fața căruia a ales să stea mai mult și să-i aștepte pe ceilalți din grupul lui să-și facă cumpărăturile. A și ațipit acolo pe o băcuță. S-a trezut în blițurile turiștilor japonezi care exclamau Brancusi, Brancusi! Da, aduce cu figura marelui nostru sculptor, numai că el meșterește în lemn.
De când face tâmplărie? Mi-a spus că de când se știe. Dovada e în pragul casei bunicului său, tâmplar și el, care i-a dat să se joace cu uneltele lui. Avea mai puțin de doi ani când a înfipt cuie de tablă în acel prag. Există și acum, căci nu le-a mai putut scoate nimeni și nici n-au vrut. Mai departe a lucrat alături de bunicul său, dar a urmat și cursurile Liceului de Prelucrare a Lemnului din Suceava. Spune că pe vremea lui era un liceul cu foarte mulți elevi, în jur de 3500. A învățat multe și acolo, dar experiența de-a casă i-a prins tare bine. Acum face ce face numai din lemn. De care lemn? Florin Caramariuc spune că Dumnezeu n-a făcut lemn bun și lemn prost, doar meșterii pot să fie buni sau proști. Și pentru că și-a dat el seama de asta, s-a pus să scrie cărți, manuale. Acum lucrează la așa ceva și speră să termine curând. Vrea să le spună tuturor tot ce a învățat la școală, dar și secretele descoperite de el, de la tipurile de lemn și până la lucrurile pe care le poți face din ele. Vor fi și schițe, ne va ghida pas cu pas cu grafică, cu tot ce trebuie și lucrarea va încapsula, probail în două volume, cei peste 50 de ani de experiență pe care-i are în domeniu. Dar să știi că oferă și cursuri gratuite pentru copii. Se țin în taberele organizate pe timp de vară în Cetatea Sucevei, unde sunt invitați artizanii înscriși în Asociația Meșterilor Populari din Bucovina. Și sunt sigură că are casa deschisă pentur cei ce vor să învețe de la el.
Până atunci uită-te la obiectele lui. Sunt simple, trainice și foarte frumoase. L-am întrebat ce-i place cel mai mult să meșterească. Ochii i-au sclipit și s-a repezit să-mi arate. S-a întors către mine și mi-a spus cu o inocența unui copil pofticios: polonice! A luat obiectul, l-a întors și mi-a arătat forma rotunjită. Spune că seamănă cu părțile frumoase ale femeii și că are o mare satisfacție să dea forma asta organică și textura fină numai din daltă. Am pus și eu mâna și într-adevăr e o senzație surprinzător de plăcută. Noi apucăm polonicele de coadă, nu de căușul lor. Dar am realizat că de fapt partea asta contează, că doar cu ea împarți ciorba :). Mi-au plăcut și lăzile. Mult de tot! Și micul mobilier și cutiile și crucile și bolurile. Totul! Uite, hai să-ți dau câteva indicii cu privire la prețuri măsuța 80 lei, polonice de la 30 lei în sus, linguri și fruculițe din lemn de la 20-25 lei bucata, boluri de la 30 lei în sus, suporturi pentru ustensile de bucătărie de la 60 de lei, blidare de la 150 lei, lăzi de la 600-800 lei în funcție de mărime și decorare. Vrei să dai de Florin Cramariuc? Uite aici datele de contact tel: 0741/679.458, mail kramer_meshter@yahoo.com. Sper să-ți placă și ție și să ai ocazia să-l întâlnești ca să te inspire și pe tine!
2
Cat bun gust si simplitate in lucrurile create de acest artist-FENOMENAL, bravo d-le Cramariuc,oameni ca d-ta ma fac sa fiu mandru ca sunt bucovinean!
Da, ca bine zici Dorin, sunt de-o simplitate ravasitor de frumoasa! Si eu sunt mandra ca Bucovina e parte a Romaniei 🙂
Felicitari pentru tot ceea ce adunati si scrieti despre cei care creeaza, dar si despre cei care se preocupa sa aiba niste case frumoase, pline de caldura! Fiindca tot ati dedicat acest articol unui mester bucovinean, indraznesc sa va sugerez sa aruncati o privire si asupra unei pensiuni din Campulung Moldovenesc, respectiv „Casa Poveste”!
Multumesc pentru sugestie Catalina!
Foarte interesant ! Felicitari !
Am cumpărat de la mesterul popular dl Cramariuc acum 4ani obiecte confectionate de dansul. Era la un târg de produse tradiționale la Galați. Sunt foarte frumoase si bine lucrate pastrandu-se bine in timp. Vazand poza omul acesta este neschimbat atat la trasaturi cat si la port.
Florin Cramariuc ? Eu il stiu de Costică Cramariuc, am fost colegi de armată, grăniceri. Nu am cum să confund un asemenea om !