adelaparvu.com about Doina Nistor dolls artisan (3)

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Păpuși minunate lucrate manual de Doina Nistor din Brașov

Doamne ce mult mi-au plăcut păpușile acestea! Mi-au adus aminte o păpușă pe care am primit-o cadou de Crăciun, una similară din textile și umplută cu material ușor, când aveam și eu vreo opt ani. Cert este că puteam să dorm cu păpușa mea și tare dragă mi-a fost. Asta se întâmpla pe vremea când erau la modă păpușile de plastic, dar care mai mult erau puse ca bibelourile să nu se strice. Ei bine, am descoperit-o pe Doina Nistor la târgul organizat la Muzeul Țărănului Român și tare m-au încântat păpușile ei. În primul rând că sunt vesele, în al doilea rând nu mi-a venit să cred că au prețul de doar 50 lei. Uită-te și tu câtă muncă e la mijloc numai dacă iei în considerare costumul și nu sunt micuțe păpușile, au cam patruzeci centimetri înălțime.

adelaparvu.com about Doina Nistor dolls artisan (9)

Dar deși nu a adus la târg cu ea și altele, Doina mi-a spus că are păpuși și mai moderne, nu doar îmbrăcate în costum popular. Are spiriduși, îngerași, zâne. Și știi cum s-a apucat de asta? Ei bine, n-ai să crezi, dar ea a fost inginer la o fabrică din Brașov. Și-a dat seama că fabrica se va închide, așa că nu a mai așteptat disponibilizarea. S-a apucat în 2003 să facă ceea ce-i plăcea cel mai mult: costume populare. Pentru primul târg la care a participat cu hainele tradiționale cusute de ea, a manufacturat și niște manechine la dimensiuni mari. Surpriza ei a fost că lumea era mai interesată de manechine, de păpușile uriașe decât de costumele în sine. Așa i-a venit ideea să facă păpuși. Și de atunci le face din ce în ce mai frumoase!

Doina Nistor

Doina Nistor

Doina spune că în ziua de azi copiii și mamele nu se uită după jucării ca cele făcute de ea, adică moi, din textile naturale și umplutute cu lână. Le-a făcut fețele pictate ca să nu existe bumbi, nasturi sau alte piese pe care copiii să le poată smulge și înghiți. Eu cred că Doina se înșeală. Cred că mamele și fetițele și-ar dori păpușile ei, doar că n-au aflat încă de ele. Și abia aștept să postez și pozele cu celelalte păpuși sub formă de îngerași și spiriduși sau alte personaje pe care Doina le creează în casa ei din Săcele. Sunt minunate! Îmi pare rău că nu mi-am luat și eu o păpușă, dar m-am dus pentru reportaj și am uitat să fiu și cumpărator. Și să știi că Doina n-a renunțat încă la strainele tradiționale. A expus câteva piese și tare mi-au plăcut pentru că sunt plăcute la atingere și frumos cusute. Păpușile ei sunt de la 50 lei până la 150 lei în funcție de mărime și complexitatea hăinuțelor, iar cămășile sunt între 200 și 300 lei. Vrei să intri în legătură cu Doina Nistor? Cel mai bine e să o suni că n-are net în Săcele 0728.821.217, iar dacă ești o fire mai timidă scrie-i pe doina_brasov@yahoo.com, dar să aștepți că-și verifică mailul mai rar, adică atunci când ajunge în Brașov. Sper să te inspire și pe tine lucrările ei!

adelaparvu.com about Doina Nistor dolls artisan (8)

adelaparvu.com about Doina Nistor dolls artisan (1)

adelaparvu.com about Doina Nistor dolls artisan (3)

adelaparvu.com about Doina Nistor dolls artisan (5)

adelaparvu.com about Doina Nistor dolls artisan (7)

adelaparvu.com about Doina Nistor dolls artisan (6)

11 raspunsuri pentru Păpuși minunate lucrate manual de Doina Nistor din Brașov

 1. Maria spune:

  ai dreptate Adela, sunt minunate papusile, daca stiam de ele mai devreme luam si eu pentru nepotica mea de Craciun si sincer mi-ar place si pentru mine una:)))…
  Maria

 2. Trattner Geea spune:

  Sunt f frumoase.Felicitari.

 3. Sunt minunate papusile ca si creatoarea lor.

 4. PANDREA DOINA spune:

  Sunt MINUNATE. Felicitari stimata doamna.

 5. Bianca spune:

  Foarte frumoase, o sa ii comanda nepotelei mele o papusica.
  Felicitari Adela pentru acest minunat blog care ma inspira!

 6. ioanas spune:

  superbe papusele

 7. Ana Moise spune:

  si eu am fost eleva ei , am cunoscut-o la o tabara de creatie si de atunci particip la concursuri cu papusile mele ….
  cand am fost la dansa la atelier… am vazut peste 1000 de papusi , de toate felurile, clovni, mosi ,tarancute… de toate … sunt superbe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *