Paleta de culori 2014 de la Dulux, marca Akzo Nobel

In In trend

Culorile anului 2014 pentru casă și grădină

De ce sunt binevenite trendurile, tendințele sau moda? Pentru a le urma? Nu! Ele sunt ghiduri, repere, dacă vrei, care te țin la curent cu ceea ce se întâmplă în lume. Specialiștii marilor companii producătoare de vopseluri sau de la institute specializate în culoare fac o analiză asupra ceea ce preferă lumea, indiferent de continent sau cultură. Cum e posibil acest lucru? Ei consideră culorile forme de comunicare. Schimbările sociale, economice și culturale își pun amprenta asupra stării noastre de spirit. Atunci când alegem o culoare sau anumite culori de fapt vorbim despre preferințele noastre, despre emoțiile, așteptările și speranțele noastre și evident prin aceste alegeri vorbim despre reacția noastră cu privire la schimbările care au loc în societate. Culoarea este o formă de comunicare și prin ea se poate sintetiza mesajul nostru către ceilalți. Uite, în acest articol ți-am făcut și eu o sinteză asupra culorilor aflate în trendurile anului 2014 și îți explic puțin și despre cine a conceput aceste trenduri.

Culoarea anului 2014 de la ColourFutures (Dulux marca Akzo Nobel)

Culoarea anului 2014 de la ColourFutures (Dulux marca Akzo Nobel)

Cine a stabilit aceste trenduri? Primul, trendul culorii mov, este anunțat de către Pantone, institutul privat fondat în SUA în anul 1963 de către chimistul Lawrence Herbert, care a creat un sistem unic de catalogare al pigmenților de culoare. Astfel, orice producător din lume din industria tipăriturilor, ambalajelor, plasticului sau vopselurilor poate avea la îndemână un paletar unic după care să se ghideze. Când un client își dorește o anumită nuanță, aceasta este identificată în paletar, unde este specificată rețeta de combinare a culorilor primare pentru obținerea acelei nuanțe. Mulți producători din lume folosesc aceste paletare Pantone în munca lor. În fiecare an, Pantone lansează cataloage speciale în care anunță trendurile, astfel încât producătorii să se poată ghida. În 2014 cei de la Pantone au reunit un grup mare de designeri de modă vestimentară ce și-au folosit experiența și priceperea în a anticipa cea mai de succes culoare pentru 2014. E adevărat că cei de la Pantone sunt mai cunoscuți în industria tipăriturilor a web designului, a modei și a cosmeticelor. Reperele lor de culoare sunt ca atare mai aplicate în aceste domenii. Totuși și cei din industria vopselurilor pentru interior au în vedere prognozele lor. Movul a fost ales în 2014 ca și culoare a creativității și originalității, care inspiră încredere și denotă bucurie, iubire și sănătate (nu întâmplător este cea mai folosită nuanță în domeniul frumuseții și spa-ului).

Culoarea anului 2014 de la Pantone

Culoarea anului 2014 de la Pantone

Celelalte trenduri mai complete pe care ți le prezint sunt lansate de către Akzo Nobel, liderul mondial în vopseluri și lacuri, cele mai cunoscute branduri la noi fiind Dulux și Sadolin. Aceste trenduri sunt clar orientate către ceea ce înseamnă casă și grădină. Specialiștii de talie internațională, de la designeri de interior la arhitecți, reuniți în proiectul ColourFutures au realizat un catalog special în care anunță pe lângă culoarea anului 2014 și celelalte palete de culori. Culoarea anului este Teal – o combinație de albastru și verde. De ce au ales-o? Pentru că exprimă ideea dominantă a anului 2014 considerat unul al marilor schimbări și al marilor oportunități. Într-o eră a comunicării social media (Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, bloguri) avem nevoie să ne găsim locul, comunitatea, să putem profita de noile oportunități pe care tehnologia ni le oferă și să fim la curent cu ceea ce se întâmplă în lume. Albastrul reprezintă speranța, transparența, sinceritatea, iar verdele vine cu prospețime, apropiere față de natură și tihnă. Combinarea celor două duce la această nuanță denumită în engleză teal. Este mai profundă decât turcoazul, este o culoare sofisticată, echilibrată, versatilă, odihnitoare. Se potrivește atât la interior, cât și la exterior. Se combină frumos cu nuanțe de coral, rozuri delicate, dar și cu nuanțele lemnului, tonuri de verde și albastru sau cu indigo și bleumarin. Vezi mai jos și filmul de prezentare in engleză. O să te inspire!

adelaparvu.com culoarea anului 2014 Dulux (3)

Pe lângă culoarea anului 2014 cei de la Akzo Nobel au realizat un grupaj de cinci trenduri de culoare cu diferite combinații bazate pe o anumită stare de spirit. Așa că vei avea la îndemână nu doar inspirație, ci și niște rețete de culoare pe care le poți aplica în casa, biroul sau magazinul tău. Am să-ți spun pe rând despre ele, vezi unde te regăsești. Trendurile se numesc sugestiv Silent Revolution (Revoluția Silențioasă), Margin of Proof (Marje de dovezi), Urban Folk (Folk Urban), Secret Garden (Grădina Secretă) și Doi it now (Fă-o acum!). Mie cel mai mult mi-a plăcut trendul Do it now. Ai să vezi de ce 🙂 Dar până atunci hai să-ți spun două vorbe despre fiecare trend în parte. Sunt curioasă care-ți va fi ție pe plac.

Paleta de culori 2014 de la Dulux, marca Akzo Nobel

Paleta de culori 2014 ColourFutures ( Dulux, marca Akzo Nobel)

SILENT REVOLUTION – se potrivește oamenilor introvertiți, celor care apreciază lucrurile bine făcute, dar discrete, fără culori țipătoare, ci din contră, a tonurilor subtile de alb și gri, care invită la introspecție. Este cu preponderență o paletă de nuanțe potrivită interioarelor minimaliste, caselor moderne, unde varietatea este la nivel de textură și nu la nivel de culoare.

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Silent Revolution Trend (3)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Silent Revolution Trend (2)

MARGIN OF PROOF – o paletă de culori și o modalitate de decorare potrivită oamenilor pragmatici și competitivi, cei care sunt mereu chibzuiți cu timpul și banii lor, atenți la performanțele pe care le au, dar și la concurență. Sunt oameni care simt nevoia să-și stabilească la propriu repere, de aceea le plac cifrele pe pereți, calendarele mari, dungile.

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Margin of proof Trend (6)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Margin of proof Trend (5)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Margin of proof Trend (3)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Margin of proof Trend (2)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Margin of proof Trend (1)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Margin of proof Trend (4)

URBAN FOLK – culori în contrast, jovialitate și echilibru. O gamă de culori potrivită celor care locuiesc la oraș, dar tânjesc după viața la țară, combinații de nuanțe pe sufletul celor care apreciază tradițiile, dar doresc să se bucure de confortul actual. Iată cum poți aduce în casa ta poveștile bunicii care-ți amintesc despre cine ești și de unde te tragi – motive folclorice în ambiente moderne.

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Urban Folk Trend (7)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Urban Folk Trend (5)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Urban Folk Trend (3)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Urban Folk Trend (4)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Urban Folk Trend (1)

SECRET GARDEN – nuanțe pastelate, ca aburii unei dimineți într-o grădină de primăvară. O paletă de culori suave potrivită firilor sensibile, emotive, celor care iubesc viața, dar care își amenajează casa precum un cuib, un refugiu, unde să se reîncarce de frumos, dar unde să-și găsească și liniștea din fața unei lumi tumultoase, agasante și vitezomane.

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Secret Garden Trend (9)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Secret Garden Trend (8)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Secret Garden Trend (7)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Secret Garden Trend (2)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Secret Garden Trend (6)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Secret Garden Trend (4)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Secret Garden Trend (1)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Secret Garden Trend (3)

DO IT NOW! – culori vivace și combinații îndrăznețe pentru oameni creativi și activi, celor cărora nu le este teamă să-și pună în aplicare ideile, să experimenteze, să învețe și să se joace continuu. Sunt oamenii care spun adio planuri, hai să ne punem pe treabă. De aici și contrastele de culori vivace, mult dinamism și nonconformism. Vorba mea: O viață avem? Colorată să fie!

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Do it Now Trend (8)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Do it Now Trend (2)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Do it Now Trend (3)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Do it Now Trend (1)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Do it Now Trend (6)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Do it Now Trend (5)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Do it Now Trend (4)

adelaparvu.com despre culorile anului 2014 Dulux Do it Now Trend (7)

18 raspunsuri pentru Culorile anului 2014 pentru casă și grădină

 1. Cilica spune:

  Pentru mine anul acesta e Secret Garden! Multumesc pentru articol foarte interesant, mai ales pentru un ucenic in ale designului interior cum sunt eu! Blogul tau este o foarte buna sursa de inspiratie! Iti multumesc!

 2. Cre Jo spune:

  Silent revolution for me! An nou fericit si numa i bine Adela!! Ioana Bv

  • Adela Parvu spune:

   La Multi Ani Ioana! E foarte interesant ca trendul Silent Revolution e pe placul multor occidentali, nu m-as fi asteptat sa fie si pe placul romanilor. M-ai surprins placut. Multumesc pentru opinie Ioana!

 3. Carmen spune:

  Şi mie mi se pare încântător stilul Secret Garden. Asta aş alege pentru 2014.

  Şi, pentru casa de la ţară, aş alege un Urban Folk. Deşi definit ca urban, stilul cred că ar merge şi într-un loc în care vrei să ai tradiţie şi rădăcini, dar să şi imprimi în acelaşi timp un aer modern, nu rural.

  Într-adevăr, inspiră foarte mult ideile de mai sus. Şi, evident sau nu, ceva-ceva tot „furi”, ca apoi să schimbi în preajma ta pornind de la ideea respectivă.
  Uneori poate chiar inconştient…

 4. Bianca spune:

  la multi ani si multumesc foarte mult pentru postarile deosebite.Va apreciez mult.Am si eu o casa la tara dar nu este ceea ce se numeste o casuta la tara.Asa a iesit si sunt f multumita Am decorat singura inspirata de reviste acum vreo 5 ani printre care si casa si gradina.Am zugravit singura cu Akzo Nobel si mie imi place.Nu ma regasesc in aceste stiluri dar in living sunt nuante de pamant dormitorul principal este grena iar celelalte camere nuante pastel.Toti peretii din living, holuri nuanta magnolia de la akzo nobel Cu stima Bianca

 5. Bianca spune:

  Va multumesc mult pentru interes.Sunteti o persoana f draguta.Dar ma tem ca m-as face de ras.Pretentiile mele in materie sunt modeste dar eu am facut tot ce am putut am facut si mari economii insa.Va urmaresc cu mare interes.Si nici nu mai cumpar alte reviste de profil de cand sunt abonata d-voastra(reconosc ca de vreo 7 ani cumpar tot!)Cu stima

 6. […] vrei să-l estompezi din raza ta vizuală, să nu mai atragă atenția, atunci îl poți vopsi în nuanța peretelui. Nu este o operațiune prea ușoară, aceea de vopsire, mai ales dacă ai un calorifer vechi din […]

 7. […] fază că cea mai stridentă dintre culori – roșul, apare ca și accent. Într-un astfel de ambient colorat mai multe piese de mobilă albe sau deschise la culoare dau bine, la fel ca și perdele sau […]

 8. […] ei. În rest, Cristina a ales culori plăcute și vesele, iar un perete este zugrăvit într-o nuanță relaxantă de albastru. Mai departe bucăți de tapet colorat îmbracă parțial pereții, iar mobila este făcută tot pe […]

 9. […] Designerii români s-au enervat la nervii lor și și-au spus că trebuie să iasă la rampă ca să arate ce pot crea pentru noi. Și în loc să stea fiecare prin atelierul sau biroul lui și să chinuiască individual ca să se facă remarcat prin expoziții personale, Constantin Alupoaei și Dragoș Dogaru i-au provocat să-și reunească forțele. S-au strâns într-un grup ales pe sprânceană pentru o primă expoziție de referință. Da, s-au constituit într-un grup de elită, grup care primește în continuare membri, doar că asta se întâmplă pe criterii clare. Și grupul cu pricina, că nu-i pot spune asociație profesională, deși mie asta mi se pare că este, se numește CID – adică Colaborare și Inovație în Design. Iar expoziția la care am mers cu bucurie alături de alte 300 de persoane prezente la vernisaj vei vedea creațiilor lor care au avut o temă clară – obiecte de design românesc în culoarea anului 2014 (care este Pantone Radiant Orchid). […]

 10. […] etno se găsesc și la nivelul lustrelor și au fost aplicate ca stickerele. O garsonieră în stil urban folk i-aș spune foarte reușit ambientată. Sper să te inspire și pe […]

 11. […] dar să știi că există un curent la nivel internațional, un trend dacă vrei, denumit chiar Urban Folk. Da, oamenii de pretutindeni simt nevoia să se încojoare de obiecte sau de decorațiuni făcute […]

 12. […] pe calculator și aplicat aici în zona de gătit. Pe celălalt perete s-a aplicat o nuanță de mov pastelat preluată din tapet, iar tema florală a fost completată de o lampă cu forma sugestivă și […]

 13. […] și sufragerie îți imprimă senzația unui spațiu amplu și aerisit. Dar într-un decor unde totul e deschis și pastelat câteva zone și obiecte în nuanțe mai închise, cărămidă, lemn, tâmplăria în nuanța […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *