Este fără îndoială o construcție spectaculoasă. Peste tot, atât la exterior, cât și la interior se simte mâna meșterilor talentați. Cele mai multe materiale, de la bârne la piatră au fost tăiate și asamblate manual, rând pe rând, iar rezultatul, după doi ani de construcție, se vede în imagini. Cerința și dorința proprietarilor? Cabana să arate ca în filmele western, să redea din atmosfera de la 1875, iar tot ceea ce este modern să fie cât mai bine camuflat. Ei bine, echipa care a lucrat aici a reușit pe deplin să facă acest lucru începând cu arhitectul care a proiectat casa și terminând cu meșterii care au realizat și cele mai minuțioase detalii de finisaj.
Și ca să n-ai niciun dubiu asupra faptului că această construcție se potrivește în context, îți spun că e ridicată pe un teren din perimetrul Yellowstone Club, Big Sky, Montana din SUA. Arhitectul Matt Faure de la biroul Faure Halvorsen Architects a gândit cabana conform cererilor proprietarilor, care pe lângă casa principală și-au dorit și un corp de clădire dedicat invitaților (casă de oaspeți), ceva tipic american. Dar arhitectul a venit cu o idee interesantă: turnul de circa 12 metri înălțime care apare în centrul clădirii. De ce? Pentru ca de la înălțimea acestui turn proprietarii să se poată bucura de o panoramă de 360 de grade asupra munților din zonă. De altfel, turnul are mai multe niveluri: sus de tot există un spațiu de relaxare (un fel de living, de salon), apoi mai jos există zona de bar (cu scaune inspirate de șaua de cal), iar la subsol este creat un spațiu de cramă. Un turn al plăcerilor i-aș putea spune, și vârful căruia priveliștea e într-adevăr minunată.
Construcția realizată din piatră și bârne masive de lemn este una foarte grea. Ca atare au fost necesare lucrări speciale pentru realizarea unei fundații sănătoase, dar și ranforsarea acoperișului cu bârne din oțel, de-a lungul cărora se află și tuburile de ventilație. Izolarea acoperișului este zdravănă, pentru că aici, pe lângă cantitatea mare de zăpadă care cade anual, se înregistrează vânturi reci. Se știe că prin ferestre și acoperiș se pierde o cantitatea mare de căldură. Cabana, care are în total circa 650 de metri pătrați. Trebuia să fie și ușor de exploatat, iar cheltuielile pentru întreținere să poată fi ținute sub control. E interesant faptul că pentru a asigura o încâlzire plăcută sunt construite șapte șemineuri în total, atât dormitorul matrimonial, cât și pe terasa din spate existând câte unul (aici e un loc de foc similar unei vetrei scobită în pământ). Desigur, șemineurile nu sunt singurele surse de încălzire, dar de fiecare dată când ele funcționează se asigură și încălzirea apei din restul instalațiilor termice mascate.
Și ca să-ți faci o idee asupra ceea ce înseamnă un astfel de proiect și cum se lucrează profesionist, îți spun că proprietarii înainte de orice au angajat o firmă specializată în managementul construcțiilor, ceva ce la noi nu găsești (Complete Project Resourse). Da, un fel de diriginte de șantier, dar care e de fapt și de drept e o firmă cu mai mulți anagajați. O astfel de firmă se ocupă de toate problemele, de la transportul materialelor la organizarea șantierului, de la relația cu proprietarul la relația dintre arhitect și constructor. Aceasta firmă de management a avut pe mână bugetul și la rândul ei a angajat arhitectul și constructorii, respectiv pe cei de la Teton Heritage Builders. Prima etapă a fost ridicarea casei de oaspeți, unde proprietarii au putut locui până la terminarea clădirii. Șantierul a început în 2008, iar în 2010 a fost complet finalizată, evident și partea de design interior.
Și chiar e surprinzător interiorul! Chiar te simți într-un film western. Zici că ești transportat într-un studio de film. Ceea ce mi-a plăcut este scara din piatră cu balustradă realizată din ienupăr noduros. Da, și piatra este din zonă (Montana sandstone), iar ea se regăsește peste tot la interior și la exterior. Această combinație lemn și piatră este foarte masculină, tipică atmosferei country wenstern. Iar într-un asemenea interior, evident că-și au locul mobilierul tapițat cu piele, corpurile de iluminat cu aspect de fier forjat, țesăturile cu motive etnice amerindiene sau mici mobile artizanal realizate. Este remarcabil modul în care au fost finisate băile, iar cea matrimonială este astfel amplasată încât din cadă să se poată admira peisajul zonei. Este o cabană senzațională, desemnată de reviste de specialitate din SUA ca una dintre cele mai reușite construcții de acest fel. Și chiar dacă n-ai să-ți faci o asemenea construcție, dar îți place stilul country western, aici ai o sursă bună pentru a vedea cum să combini finisajele, mobila și decorațiunile. Sper să te inspire și pe tine!
Sursa foto: Karl Neumann Photography
1
Este ceva de vis si cred ca nici in vise nu-mi puteam imagina asa ceva. Sigur nu-i decor de la Holywood, nu. Bunul gust si rafinamentul isi spun cuvantul ( compar-o cu vila lui Videanu cu vederea in cimitir – sigur omul nazuieste catre cele sfinte ). Multumesc ca m-ai facut fericit de dimineata – nu vezi asa ceva zi de zi – si-ti doresc o zi minunata plina de inspiratie.
Ma bucur daca ti-a placut Vasile!
Absolut superb! Mi-as dori tare mult sa locuiesc,sa traiesc aici…
Roxanica, ma bucur ca-ti place! Iti doresc sa ai o casa asemenea 🙂
PREA frumos….PREA ca la tara,
spectaculos…:)
Adevarat spectaculos…mi ar place….