Ei bine, dacă ești în căutarea de cărămizi pentru sobe sau grătare, cărămizi aparente sau pentru pardoseli interioare ori exterioare, acum poți să le găsești la prețuri bune la un producător mic de la noi din țară. Și ele sunt făcute manual, bucată cu bucată, dintr-o argilă specială, extrasă dintr-o mină deschisă la 1905 în Bodogaia. La început de secol XX, un sas a început să extragă de aici argilă pentru producția de cărămizi, dar ea este folosită și pentru modelaj și manufacturarea de obiecte din ceramică. Mai mult, dintr-o parte a minei, se extrage și argilă medicinală. De la începutul anilor 90 s-a înființat firma Cricerom din Cechești, județul Harghita, care acum manufacturează cărămizi, dar aici se produce și lut pentru olărit și modelaj, dar și argilă medicinală. Producția de cărămizi a început în urmă cu zece ani. Uite mai jos un film scurt de prezentare ca să vezi produsele.
Eu am aflat despre firma asta de la ceramistul Kolozsi Attila, cel care construiește sobe de lut, dar și ceramică decorativă. Lutul de la Cricerom este folosit de către ceramist pentru sobele pe care le face, la fel ca și cărămizile. Am aflat de la directorul firmei, Burszan Gabor, că la firma asta mică se fac și cursuri pentru sobari, pentru cei care vor să învețe cum să construiască sobe din cărămizi. Anul trecut, în octombrie 2013, au ținut un astfel de curs și au avut mare succes. Nici nu măr mir! Poți să vezi mai jos un rezumat video de la acest curs și să vezi ce modele de sobe au construit cei care au participat.
http://www.youtube.com/watch?v=PyoVGNTcg_A
Anul acesta (2015) vor să organizeze din nou un astfel de curs, așa că te voi ține la curent. În urma cursului ținut anul trecut s-au construit la fabrică cinci modele de sobe, care acum sunt expuse pentru clienții firmei. Deci ca să ai o imagine completă asupra a ceea ce pot oferi cel mai bine ar fi să ajungi acolo, căci în altă parte nu găsești produsele lor. Poți vedea și placări cu cărămidă aparentă, care se regăsesc încă de pe fațadele clădirii fabricii. Chiar dacă nu ajungi acolo, e bine de știut faptul că pentru cine își dorește o sobă din cărămidă Cricerom, cei de la fabrică pot recomanda un meșter sobar, Dragoș Ostafi, pentru zona Brașov-București, care contra cost poate asigura și transportul materialelor necesare.
Cei de la Cricerom spun că pentru clienții interesați să construiască o sobe cu cărămizile lor, pot pune la dispoziție și schițe tehnice. Oricum până te hotărăști ce ai nevoie, hai să-ți spun câteva prețuri pentru produsele lor. Cărămida pentru sobe costă 3,5 lei bucata, cărămida aparentă e 80 lei metru pătrat, cărămida pentru pavaje costă între 80 și 100 lei metru pătrat (cea cu grosime de 5 cm e recomandată pentru exterior și ea costă mai mult). Dar aici găsești și jardiniere, vase decorative și ghivece ceramice la prețuri bune, la fel ca și lut pentru modelaj sau argilă medicinală. Uite, intră pe cricerom.ro și în stânga sus ai să găsești datele de contact (tel 0745.912.529). Și ca să-ți ilustrez ce se poate face cu cărămizile lor, vezi în articol câteva lucrări pentru inspirație. Sper să-ți prindă bine informațiile astea!
1
Frumoase lucruri, de retinut adresa dar, la partea interesanta (pentru sufletelul meu), cu ghivece si jardiniere, nu sunt fotografii.
In revistele de specialitate si in majoritatea volumelor de gradinarit, amenajarea gradinilor in stil romantic are in prim plan, vasele de ceramica, care sunt coloana vertebrala, asa ca, merita incercat si la noi. cu ceramica autohtona.
Multumesc pentru informatii si va doresc o dupa-amiaza placuta.
Draga Vasile, pana o sa am imagini bune cu ghivecele de flori, le poti vedea in filmulet 🙂
Frumoase sobe http://www.stenovne.dk/englishpage1.html
Foarte interesant………., felicitari producatorului si celor care promoveaza produsele ROMANESTI !!!!!!!!!!!
Da, chiar merita felicitarile noastre Stefan! Multumesc 🙂
Sunt extrem de frumoase si functionale si au si un design extraordinar. Daca ar avea cereri pentru strainatate ar putea satisface si astfel de comenzi?
Buna Daniela! Da, stiu ca ei livreaza astfel de caramizi si in afara tarii. Au o colaborare cu o firma daneza si o alta firma ungureasca. Dar nu stiu daca pot construi in strinatate si sobele. Sigur insa pot livra materialele si schitele pentru sobe.
Caramida refractara este enorm de scumpa la 3.5 lei bucata. Exista firma care importa din Bulgaria la 1.5 lei bucata nou nouta cu STAS si certificat de conformitate… just my 2 cents.
Bogdan, eu prefer sa cumpar din Romania, mai ales ca sunt facute manual, iar calitatea argilei este atestata. Acum desigur, fiecare cumpara de unde ii convine. E bine de stiut si cu caramida din Bulgaria 🙂
ne vinzi si noua numele firmei?
msi
Bună seara,
Mă ajutaţi, vă rog, cu un model de şemineu pentru amplasat pe o terasă închisă? Unde anume pot găsi asta pe blogul dvs? Mulţumesc!
Buna Gabriela! Nu stiu daca am publicat vreun gratar intr-un spatiu inchis, poate pe terasa 🙂 Uite idei in articolele de mai jos:
https://adelaparvu.com/2013/10/09/5-idei-pentru-amenajarea-locului-de-gratar-in-curte/
https://adelaparvu.com/2013/08/28/gratar-zidit-frumos-incadrat-in-peisajul-unei-gradini-din-corbeanca/
https://adelaparvu.com/2013/01/23/gratare-zidite-si-bucatarii-de-vara-romanesti/
Vreau sa va intreb de ce anume sustineti ca e mai bine sa cumparati caramida din Romania…
Eu am o terorie a mea cum ca ceea ce e facut cu apa, cu pamantul si in aerul din tara noastra e mai bun pentru noi 🙂 Si pentru ca daca incurajam productia de la noi asta inseamna ca banii raman in tara. Evident, e opinia mea, dar cred ca de noi depinde sa fim fericiti 🙂
Multumesc pentru articol.
Din pacate mult timp in Romania sobele de zidarie au fost ignorate, timp in care acestea au avut de efectuat un salt tehnologic colosal in comparatie cu cele consacrate aici, la noi.
O scurta completare: seminarul de la firma Cricerom a fost tinut de userii forumului http://www.saconstruim.ro
Razvane, cand este urmatorul seminar la firma Cricerom?
Buna ziua,
numele meu este Dan Ion si sunt administratorul forumului saconstruim.ro. Va rog sa-mi indicati de unde ati luat informatiile privitoare la organizatorii intalnirii din anul 2013 de la Cristurul Secuiesc? Din cunostintele mele doamna Adela Parvu este o distinsa jurnalista si ma asteptam sa verificati informatiile inainte sa publicati acest articol.
Va rog sa adaugati la organizatori pe domnul Csomor Cs.Árpád, domnul care a fost pilonul de baza al acestei intalniri si deasemenea forumul saconstruim.ro, forum de pe care au venit majoritatea participantilor in numar de 20.
Sper ca veti adaugati aceste informatii in articol in caz contrar am sa consider ca este doar un articol publicitar cu multiple omisiuni si neadevaruri.
Cu respect,
Ing. Dan Ion
Doamne ajuta in tot ce faceti…
Bună ziua, de unde va procurați caramida.