Cum să nu-i iubesc pe artiști? Casele lor sau amenajate de ei sunt întotdeauna speciale. Au un șarm inegalabil. Am impresia că unui artist îi poți da pe mână și o ruină, iar el ți-o transformă într-o operă de artă. Valentina Druțu este pentru mine, înainte de toate, un artist sensibil și entuziast. În această perioadă a vieții este și directorul Muzeului de Artă din Iași, organizează nenumărate evenimente, dar nu uită să fie și artist. Unde mai pui că e și mama unui băiețel de patru anișori, iar atunci când timpul i-o permite amenajează interioare. De altfel, pentru muzeu, este și în ipostaza de designer de interior. Abia aștept să-ți prezint amenajările de acolo pentru că sunt deosebite. Dar până atunci hai să descoperi casa ei, care inițial a fost o clădire mică, moștenită de la părinții soțul ei. Au transformat-o extraordinar de frumos și asta se vede încă de pe fața principală.
Casa veche, de la 1930, a fost înălțată și ușor extinsă. Valentina spune că e sigură că dacă n-ar fi păstrat vechea clădire și ar fi dărâmat-o, ar fi ieșit mai ieftin și ar fi fost mai ușor de clădit una nouă. Dar vezi tu că orice artist prețuiește vechiul și vine apoi să-și pună amprenta construind mai departe. În plus, au vrut să păstreze vechiul beci care exista. Acum, la interior, se simte oarecum această transformare. Există o diferență de nivel, o treaptă în zona sufrageriei, care amintește de casa veche. Pe ansamblu, nu e o clădire impozantă, ci frumoasă, iar interiorul e creionat superb. Deși te-ai aștepa de la ea ca artist să fi folosit multe culori, Valentina a ales în majoritatea cazurilor albul pentru pereți. Dar nu e întâmplatoare alegerea. Ani de zile a colecționat lucrări de artă. Spune că-i plac mult lucrările pictorilor din familia Pelmuș, și tablourile maestrului Câlția. Albul pereților vine să-i ofere fundalul perfect pentru lucrările colorate. Și da, pe lângă cele colecționate, le are și pe ale ei.
Valentina Druțu a cumpărat de-a lungul anilor multe dintre obiectele pe care le vezi acum în casa ei. Are povești amuzante, cum ar fi cea cu soba de fontă. N-ai să crezi, dar a cumpărat-o din Grecia de la un târg de sobe. Da, era în vacanță cu familia și au dat peste târgul acesta. Soba asta suedeză, despre care Valentina știa cât face, au reușit să o cumpere cu vreo 1200 de euro, dar prețul ei de listă este de 4000. Se mirau la vamă de ce e așa de aplecată mașina pentru că au așa au transportat-o cu automobilul. Dar uite ce bine dă acum în casa ei. Când intri în locuință pășești în spațiul aerisit al livingului. Mi-au plăcut draperiile și am aflat că vreo nouă ani de zile Valentina a fost principalul consilier pe design la firma Sophia, care importă materiale textile și face pe comandă perdele și draperii. Modelul acesta și l-a creat evident singură.
Mi-au plăcut mult combinațiile de obiecte, căci mă repet, aici îți dai seama de ingeniozitatea unui designer, aici se vede ochiul de artist. Canapelele din living sunt de la IKEA, mobilierul alb de la Romus Trading din Iași, o firmă care lucrează preponderent pentru export, iar mobila natur, cum e în sufragerie, e din teak și a achiziționat-o de la un outlet din Iași, care s-a desfințat între timp. Am remarcat și oglinzile. Unele le-a cumpărat de la târguri de vechituri, altele de la Proplus, firmă la care a găsit și tapetul și o parte din corpurile de iluminat. De altfel, o parte din corpurile de iluminat sunt de autor, adică create de artiști plastici. Dar ai să descoperi colțuri plăcute și nuanțe reconfortante în casă, nu doar în lucrările de artă expuse, ci și pe zone mici de perete sau mobilier. Uite, un loc pentru cafea din bucătărie, unde masca de calorifer poartă o nuanță creată de Valentina, la fel ca și verdele din sufragerie.
La etaj și-a făcut atelierul, acolo unde ferestrele lasă lumina să pătrundă cu generozitate. Și dormitorul matrimonial e plăcut decorat, cu accente de roșu royal, care se regăsesc în decorațiunile textile și în abajururile lămpilor. Mi-a plăcut mult baia. De ce? Pentru că este generoasă. E un adevărat sanctuar al relaxării. Asta face diferența dintre o locuință de bloc și o casă – mărimea băilor, să te simți în voie. Dar și pentru acest spațiu Valentina a cumpărat în timp obiectele, în ani de zile. Numai vezi tu că avea în minte totul, a știut ce cumpără și cum le va potrivi, iar rezultatul este spectaculos. Este casa ei la care împreună cu soțul ei au muncit mult, în ani de zile, dar totul a ieșit minunat. Acum, când nu o solicită băiețelul ei, se refugiază în atelierul de la mansardă unde pictează. Pentru că așa cum îți spuneam, înainte de toate, Valentina Druțu e pictoriță. Sper să te inspire și pe tine!
WOW!
De acord cu tine Christine 🙂
O casa minunata care-ti da senzatia de confort si liniste.
Este minunata. si nici nu poate fi altfel cand bunul gust si rafinamentul se imbina cu utilul. Multumesc, si chiar daca nu sunt original, precum stapana casei, cand privesti poza de familie nu poti sa nu exclami” am intalnit si romani fericiti!”
E o placere sa va citesc postarile de dimineata la o cafea, mi-ati dat o senzatie de bine si confort pentru toata ziua.
Cu respect pentru munca dumneavoastra,
Ma bucur daca ti-a placut Vasile! Si da, exista romani fericiti, iar Valentina este unul dintre ei, dar care raspandeste fericirea mai departe prin lucrarile ei <3
Casa arata foarte bine.
Imi place si voi aplica ideia de a etala un costum popular ca o tapiserie .
Am vazut tesaturi inspirate din cusaturile romaneti si la conacul Bellu.
Mi-a adus aminte de lucrarile doamnei Lena Constante.
O singura observatie cred ca nu trebuia pusa sub geam.
Ai fost pe faza cu detaliile Marianne 🙂
Sunt sigura ca exista si la noi multe case si interioare amenajate cu gust, simt artistic, doar ca dupa unele experiente neplacute oamenii au devenit reticenti la expunere. Aici este vorba de un artist care accepta expunerea, aceasta fiind meseria sa. Splendita realizare.
splendida
Foarte personal… case frumoase sunt multe, dar numai in unele dintre ele se vede povestea… As putea afla daca tablourile din dormitor pot fi cumparate sau comandate undeva? Sau cum sunt realizate ca materiale si tehnica? Imi place casa in ansamblu, dar ideea genului asta tablou tridimensional ma tot sacaie de la o vreme. 🙂 Multumesc mult, oricum,Adela!
Cristina, apeleaza la Valentina Drutu. Vezi ca am dat contactul ei in articol. Sunt sigura ca sunt create de ea 😉
O casa amenajata cu mult bun gust..Se observa ca are amprenta unui artist. Foarte frumoasa si primitoare.
O casa frumos amenajata. Imi place mult scara. Poti sa imi dai datele mesterului, te rog din suflet.
Adela buna ziua, imi poti spune te rog daca balustrada este din lemn pentru ca nu mi dau seama din poze. Iti multumesc
Deosebita casa! Iti multumesc
Victoria, este din fier vopsit.
Multumesc Adela!
Functiile practice ale canapelei pentru living reprezinta doar unul dintre factorii, pe care ii luam cel mai des in considerare, cand alegem un model nou pentru livingul nostru. Urmatoarele pentru lista lunga a asteptarilor noastre sunt valorile estetice, iar odata cu ele stilul, culoarea si tipul tesaturii de invelire.