Carmen, una dinte cititoarele blogului, m-a întrebat dacă există soluții pentru mascarea centralei termice instalată în bucătărie. Ok, la partea asta nu e de joacă, așa că am apelat la un designer cu experiență și care cunoaște foarte bine aceste probleme. Una din patru bucătării pe care le proiectează are centrala termică în bucătărie, ca atare soluțiile pe care le aplică ți s-ar putea potrivi și în locuința ta. Este vorba despre doamna Youmma Bekhazi de la Nolte Studio România. Cel mai important aspect de reținut este că centrala termică să nu fie ermetic închisă. Mascarea ei se face așadar doar în față și în laterale, evident fără spate, de preferat și fără închidere sus și jos (fără capace, ca să zic pe înțelesul tuturor). La final, centrala termică va apărea ca un corp de mobilier. Practic, va semăna fie cu corpul de mobilier ce înglobează frigiderul din bucătăriile compacte, fie cu un corp suspendat, asta în funcție de dimensiunea centralei.
Designerul Youmma Bekhazi spune că cel mai indicat este ca centrala termică să fie montată într-o cameră tehnică, mai ales atunci când vine vorba despre case la curte. La bloc, dacă nu se poate în altă parte, centrala termică e musai să fie montată lângă fereastră. De ce? Pentru că în cazul unui accident nedorit, cum ar fi o explozie (Doamne ferește!), raza de acțiune să fie orientată către un gol, adică fereastră, pentru a nu afecta structura clădirii. Înainte de a vă monta însă centrala termică în bucătărie, e bine să apelezi la un designer, care să-ți facă proiectul pentru mobila de bucătărie. Așa vei avea un aspect plăcut, respectiv centrala va fi la aceeași înălțime cu restul corpurilor de mobilier, și totodată vei fi și în regulă cu respectarea reglementărilor în vigoare vizavi de poziționarea echipamentului.
Alte idei care-ți pot prinde bine pentru mascarea centralei termice pot fi dulapurile mari cu uși culisante. Uite, în loc să-ți faci un mobilier compus din mai multe corpuri mici, poți avea într-o parte a bucătăriei un singur dulap, care la interior poate fi compartimentat cum îți dorești. Aici, într-un astfel de dulap poate fi foarte bine găzduită și centrala termică alături de alte lucruri pe care ai nevoie să le depozitezi. Avantajul unei astfel de soluții este că nu mai ai nevoie de o mască suplimentară pentru țevile centralei. De asemenea, există sisteme de uși similare rulourilor și acestea pot fi folosite pentru mascarea centralei termice. Practic, în locul mai multor corpuri, poți avea unul mai mare mascat de o ușă tip rulou. Aceste soluții create de specialiștii austrieci de la Kornmüller, te scot puțin din tiparul obișnuit al mobilierului unei bucătării, dar ai un spațiu generos pe care-l poți ascunde cu ușurință și unde să-ți încapă centrala fără probleme. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Super! Multumesc pentru sfaturi! 😀
Cu mare drag Alina!
Buna!As vrea sa folosesc un dulap/soldat pentru mascarea centralei si in interiorul aceluiasi soldat sa montez dedesuptul acesteia cuptorul electric. Este safe sau ma pot pricopsi cu o explozie?
Nu este indicat Oana. E bine ca orice sursă suplimentară fie cuptor, fie plită să se monteze la minimum 60 cm față de centrală. Sursele cu foc, cu flacără e bine chiar la 80 cm distanță.
buna ziua, am centrala in bucatarie, am mascato cumva in mobila, iar langa am montat si cuptorul electric , credeti ca este periculos langa centrala?
Cel mai bine întrebi pe specialiștii care vin să-ți facă revizia obligatorie, care se face din 2 în 2 ani. Plita nu se recomandă a fi montată lângă centrala termică, dar cuptorul poate fi ok dacă instalațiile sunt corect făcute.
Interesant si foarte utile informatiile, multumesc. O seara linistita.
[…] spațiul la vedere și în plus îl face mai luminos. Mi-a plăcut și masa pe care au proiectat-o în bucătărie, una fixată de perete, fără picioare, care evident nu încarcă spațiul. Și culorile, […]
trebuie tinut cont totusi si ca aceste Centrale termice necesita din cand in cand interventii tehnice. Mobila trebuie sa permita aceste interventii -sau sa poata fi demontata / remontata usor.
Perfect de acord cu asta, de aceea aceste masti sunt cocepute sa fie usor demontabile 🙂
Daca cei de la gaz nu ne dau voie sa incorporam centrala in mobila , ce-i de facut?
Buna. In cazul in care vrem sa o lasam la vedere pentru un aspect industrial, ce solutii exista pentru a da tevilor un aspect mai estetic si uniform? Multumesc.
Alexandra, solutia este sa folositi din start tevi frumoase 🙂
[…] deschis cu livingul, iar separarea s-a făcut doar prin poziționarea mobilierului. Pentru a evita prezența centralei termice, dar și a mașinii de spălat în noul interior frumos gândit, a închis balconul care a devenit […]
[…] este foarte simplă în alb și gri antracit, dar pentru ca s-o mai umanizeze a adăugat o mască pentru hotă din lemn și a poziționat o vitrină rustică cu finisaj antichizat în zonă (care […]
[…] poziția gurii țevilor pentru obiectele sanitare, pentru chiuveta de la bucătărie, poziția centralei termice, a caloriferelor, a boilerului dacă e cazul. Apoi va conține așezarea în plan a mobilierului cu […]
Foarte util articolul. Mulțumim! Referitor la poza cu mobila roșie, îmi puteți spune cu ce s-au mascat țevile de la centrala? Nu se vede foarte bine în poză. Mulțumesc! 😊
E pur și simplu o carcasă din PAL. Din păcate meșterii de la noi nu știu să tragă țevile prin perete, așa cum se face în alte țări, de aceea avem probleme cu mascarea entralei termice.
Mulțumesc mult pentru răspuns! O zi frumoasă!
Am mascat tevile inestetice de gaz (de deasupra dulapurilor suspendate din bucatarie) in rigips. Mi-ati putea recomanda forme de creare a aerisirii prin acesta? Multumesc!
Bună Ramona! Se pot monta grile de aerisire. Meșterii știu de unde se pot achiziționa.
Multumesc frumos pt raspuns! Problema este ca (cel putin ce am gasit pana acum sau poate pozitionarea lor) pare foarte putin placut la nivel estetic. Se pierde din aerul modern pe care ni-l propusesem (mobila va fi alba, rigipsul gri). Daca aveti orice tip de recomandare, v-as fi recunoascatoare!
Bună Ramona! Trimite-mi poza pe [email protected]
Salut!
Sunt in dilema cu amenajarea unei bucatarii de 296 cm care include si centrala pe gaz.. pana acum nu am utilizat o centrala pe gaz.
Pot pune plita electrica langa centrala? (Dimensiuni minime)
Pot masca centrala, este legal?
Multumesc!
Bună Georgiana! Dacă e plită electrică cu inducție, ai putea să o pui mai aproape de centrală. Și da, centrala să o maschezi cu un corp de mobilă, dar acestasă fie fără capac superior ori să aibă ușile cu panouri perforate. Dacă ai plită cu flacără pe gaz, distanța dintre centrală și plită trebuie să fie de 80 cm.
buna ziua! as vrea sa folosesc un dulap/soldat pentru mascarea centralei termice, iar in interiorul aceluiasi soldat sa montez in dedesupt, cuptorul cu microunde. credeti ca este ok? multumesc, o zi buna!
Buna ziua!As vrea sa folosesc un dulap/soldat pentru mascarea centralei si in interiorul aceluiasi soldat sa montez dedesupt cuptorul cu microunde (incorporabil). Este ok? Mulțumesc, o zi buna!