adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (26a)

In Case, Constructii, Design Interior, Designeri si Arhitecti, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Da! Arhitecta Ileana Mavrodin te învață să-ți faci singur casă de lut! Hai să vezi uimitoarea ei cob house!

Arhitect Ileana Mavrodin, Casa Verde

Arhitect Ileana Mavrodin, Casa Verde

Vai ce m-am bucurat când am dat peste doamna arhitect Ileana Mavrodin! Doamne, și nu mi-a venit să cred că de zece ani de zile ea proiectează și face case de lut la noi! M-am întrebat, pe bună dreptate, unde mi-a fost capul și cum am putut rata așa ceva? Povestea Ilenei este fascinantă și ea a pornit de la o carte pe care a cumpărat-o în Canada, unde a locuit până în urmă cu 10 ani. Acolo a lucrat ca și arhitect în stilul cunoscut de majoritatea dintre ei, adică în fața computerului, cu dureri de spate și ochii ațintiți pe ecranul computerului. Când a dat peste cartea asta în care era abordată nu doar partea practică, ci și cea filozofică a construcției caselor din lut, și-a strâns bani cu gândul să ajungă în comunitatea situată la nord de San Francisco, unde toți își fac case de lut. Dar mai întâi a venit în România, la Timișoara, orașul natal, într-un concediul mai lung de trei luni de zile, iar în bagaje avea cartea care a sădit o sămânță în mintea și în sufletul ei.

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (3)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (7)

Ei bine, în acest concediu, acum zece ani, o prietenă a rugat-o să o însoțească în Sasca Montană, un loc aproape de Timișoara unde orășenii mergeau să prospecteze locul pentru a cumpăra terenuri pentru case. Da, prietena ei avea de gând să cumpere o mică proprietate și s-a gândit că sfatul unui arhitect nu strică. Dar ce să vezi? Ileana, cum a ajuns aici a dat peste un teren excelent pentru construcția unei case de lut. Cum adică? Adică unul pe un versant sudic, unde bate soarele, pe malul unei ape, cu argilă din plin, exact cum era descris în cartea pe care o citise. Pentru că vezi tu, noi nu ne dăm seama, dar Ileana, deși ar fi vrut să înceapă o construție de genul acesta în Canada, n-a dat peste argilă. Acolo pământul este mai stâncos. Ce minunății avem în țară și nu realizăm! Și da, pâmântul este una dintre ele. Nu întâmplător vroia să meargă la San Francisco, pentru că acolo exista sol lutos. Și uite cum, găsind acest teren, banii puși deoparte pentru excursia de documentare în SUA au fost investiți în proprietatea de aici. A cumpărat-o, iar aventura era abia la început!

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (24)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (27)

Arhitecta Ileana Mavrodin are o voce caldă și optimistă, simți energia și entuziasmul ei. Doamna aceasta s-a apucat să-și facă, pe terenul cumpărat, prima casă de lut proiectată de ea. Și ce frumusețe a ieșit! Da, a trebuit să apeleze la ajutor, pentru că lutul trebuie frământat, trebuie să ai forță. Poate ție ți se pare că nu e mare lucru, că doar și ai noștri bunici își făceau casele din chirpici și sobele din lut. De asemenea prejudecăți s-a lovit și Ileana, dar ea știa mai bine, că doar venea dintr-o țară unde tehnologiile noi, materialele moderne i-a îndepărtat oarecum pe oameni de un stil de viață apropiat naturii. Și aici nu e vorba despre vreo modă eco. Este vorba despre faptul că o casă pe care o faci cu mâinile tale absoarbe din energia ta, există o satisfacție enormă să locuiești într-o construcție pe care știi că ai frâmântat-o cu sudoarea trupului tău și care peste timp nu va dăuna sub nicio formă mediului sau sănătății tale. Și cu toate prejudecățile și cu toate luările în râs Ileana nu doar că și-a făcut casa, dar în scurt timp s-a văzut înconjurată de curioși, în speciali tineri care doreau și ei să învețe mai multe.

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (10)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (11)

Visul de a avea propria casă îl are oricine. Adăpostul este una dintre nevoile noastre primordiale. Dar ce așteptări ai de la cuibul tău? Vrei ceva perfect, strălucitor, cu finisaje puse la milimetru? Ei bine, atunci casele de lut, denumite în engleză și cob house, nu sunt de tine. În schimb, dacă visezi la ceva natural, în armonie cu ceea ce ne înconjoară, cu stilul rustic, cu acoperiș verde, o casă confortabilă, plăcută, fără muchii și pe care o poți ridica la costuri absolut rezonabile, atunci merită să afli mai multe. Și acum ai de unde! Arhitecta Ileana Mavrodin face seminarii practice despre construcția caselor de lut. În fiecare vară în iulie – august organizează tabere în care poți învăța cum să-ți faci singur propria ta căsuță, de la fundație la acoperiș, de la finisajele exterioare la amenajarea interioară. Și finisajele, chiar dacă sunt colorate, sunt obținute tot natural. La Sasca Montană ține cursurile, căci acolo are terenul unde să se desfășoare și materiile prime necesare.

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (8)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (12)

Ileana Mavrodin este fericită! Are nepoții în Timișoara cărora le citește seara povești. În mod straniu, după zece ani de pionerat în arhitectura verde la noi parcă nici spatele nu o mai doare așa de tare și nici ochii, deși mai are puțin și împlinește 60 de ani (nu mi-a venit să cred cât de frumoasă este la vârsta aceasta!). Bucuria ei este că odată întoarsă în țară a descoperit o adevărată comunitate de tineri care își doresc un trai sănătos. Cei mai mulți dintre clienții ei sunt cupluri tinere, care visează să-și crească copiii într-o casă de lut cu grădină, departe de poluarea urbană. N-are timp Ileana la câte ar mai vrea să facă. Și acum iarna, când, de regulă, e o perioadă mai liniștită pentru arhitecți, ea are de lucru. Muncește cu drag la proiecte. Și-ar dori mai mult timp și pentru site-ul ei casa-verde.ro, dar n-apucă să actualizeze așa cum și-ar dori conținutul, deși ai să găsești informații prețioase! Și da, este asaltată de mailuri și invitații, așa că dacă-i scrii și nu-ți răspunde imediat, nu te supăra!

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (2)

Căsuța Ilenei a fost desemnată de comunitatea internațională a constructorilor de case din lut naturalgomes.org în topul primelor 9 construcții de gen din lume. În timp, pe lângă casă, au mai fost ridicate anexe, inclusiv o bucătărie de vară (o să  vezi poze mai jos). Asta în timpul seminariilor practice. Este invitată în țară, dar deși și-ar dori să ajungă peste tot, n-are cum să se împartă, dar este generoasă și dă sfaturi, ajută cu documentările. Uite, în articol ai să găsești imagini și cu casa și cu anexele fotografiate în diferite etape și anotimpuri. Eu sunt tare mândră de doamna noastră și sper să găsesc locuri în tabară ei de vară de la Sasca Montană, unde îmi doresc să merg cu gemenii mei. Felicitări Ileana! Și mulțumim că ne deschizi ochii! 

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (15)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (4)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (5)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (9)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (23)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (1)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (29)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (28)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (26)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (13)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (19)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (22)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (18)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (20)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (16)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (17)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (21)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut etape de constructie (3)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut etape de constructie (4)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut etape de constructie (2)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut etape de constructie (5)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut etape de constructie (6)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut etape de constructie (1)

adelaparvu.com about cob house in Romania Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa Verde, casa de lut (6)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa verde, casa de lut iarna (8)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa verde, casa de lut iarna (7)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa verde, casa de lut iarna (6)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa verde, casa de lut iarna (2)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa verde, casa de lut iarna (4)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa verde, casa de lut iarna (5)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa verde, casa de lut iarna (1)

adelaparvu.com about cob house in Romania, Sasca Montana village, architect Ileana Mavrodin, Casa verde, casa de lut iarna (3)
Sursa foto: Casa Verde

36 Responses to Da! Arhitecta Ileana Mavrodin te învață să-ți faci singur casă de lut! Hai să vezi uimitoarea ei cob house!

 1. simona spune:

  oooaaau! arata fix ca o casuta din povesti!!! M-am indragostit de ea!

 2. casamica spune:

  Am vizitat deja casa de la Olanesti si tin legatura cu Dragos… Sunt sanse sa facem ceva educational impreuna. Neaparat as dori sa jung sa vad casele de lut. Parere? Am devenit dependent de bogul tau. duminica cu sotia ne defatam parcurgant articole…. La buna inspiratie si inca o data multumesc pt tel lui Dragos! cu prietenie, Serban

  • Adela Parvu spune:

   Multumesc mult pentru mesaj Serban! Si eu ma bucur daca pot pune oamenii in legatura <3 Sa ma tii la curent cu noutatile educationale!

   • vasile spune:

    Buna ziua, daca cititorii dumneavoastra doresc mai multe detalii referitoare la casutele din cob pot accesa blogul lui Radu Iliescu – Agicultura sustenabila iar pentru o carte despre cob tradusa in limba romana de catre o echipa minunata TEI( Traduceri Ecologice Independente – carti TEI) veti gasi pentru descarcat versiunea in limba romana a cartii lui Becky Bee – Cărticica meșterului cobar.
    Cer scuze ca nu pot fi de acord cu afirmatia dumneavoastra referitoare la finisaje – am gasit zeci de fotografii cu case din cob ( e o mica diferenta intre constructiile din cob si cele din chirpici) a caror finisaje depasesc poate unele case construite cu materiale traditionale. O zi buna si sper ca o sa va foloseasca.

 3. camelia spune:

  Fara cuvinte, foarte frumoasa casuta din povesti. Si eu m-am indragostit de ea.

 4. Liviu spune:

  Foarte interesant.Felicitari

 5. O minunatie. Catre un viitor VERDE / UMAN ♡♥♡ stiu ca este o utopie. Dar uite intr-o dimineata mohorata mi-ai luminat existenta sa imi aduc aminte ca oamenii viseaza, spera si creaza si se regasesc in acest haos hivernal sufleteste. De fapt aceste ♥ case de lut ♥ care le creem in sufletele si mintea noastra desi stim ca ■ nu sunt viabile■ ne despart de regnul animal 🙂 oamenii fara vise :-[

 6. Carmen Elena spune:

  vai!! cat de mult imi place …!!!

 7. bogatan spune:

  locuieste 10 ani si pe urma mergi la control la plamani si vezi ce zice doctoru ai lucrat in mina sau locuiesti in pamant

  • RusuLiviu spune:

   Faci o confuzie cu locuințele tip bordei (săpate în pămînt) unde problema este dată de radiația naturală, în special radon. Pe de altă parte lutul folosit la astfel de case, cum este cea din articol, se stabilizează împotriva producerii de praf exact șla fel precum cărămida sau alt sistem de pereți. Pulberile abrazive sunt chiar lipsă. Problema dvs. este dată și de mucegaiul de la locuințele de lut obișnuite dar problema este dată de faptul că sunt de regulă locuințe făcute din sărăcie nu din cauza soluției tehnice.
   Frumoasă realizare. Un bun început.

   • Ina spune:

    Strastrabunica mea a locuit intr-un bordei care mai era si plin de carti prafuite. A trait 105 ani. Deci nici bordeiul din pamant nu omoara:)

 8. mimi spune:

  deci DA! Sa trecem la treaba! 🙂

 9. stejar spune:

  iata o carte in limba romana cu absolut toate informatiile de care poti avea nevoie daca vrei sa construiesti in cob: http://www.scribd.com/doc/174214104/Ianto-Evans-Michael-g-Smith-Linda-Smiley-Casa-La-Inde-Mana-Tei-Color-Print

 10. emil kindlein spune:

  fantastic de dragutz..jos palaria…lady

 11. emil kindlein spune:

  atti bajko
  .DA absolut

 12. anitad spune:

  Idilica imagine, dar ce te faci cand poua mai mult ? Noi am avut la tara o casa si in fiecare an trebuia sa o lipim. Poate lutul folosit are alta formula de productie care sa-l faca mai dur, altfel crapa de la an la an

 13. doc4free spune:

  ESTE DEADREPTUL DEPRIMANT SI GROAZNIC. MAI BINE SUB CERUL LIBER!

 14. curca spune:

  Hai sa ne intoarcem in epoca de piatra si sa traim in pesteri. Sau cu 200 de ani in urma si sa ne facem bordeie. Ecologic, primitor, protejeaza de frig iarna si tine racoare vara. Plus ca, fiind un spatiu mic, ne putem inghesui unii in altii cat de mult vrem. Nu?… (incep sa cred ca in lumea de azi sunt atatia idioti ca pentru orice spanzuratoare automatizata ai inventa se vor gasi cativa care sa o cumpere si incerce)

 15. Anca Pic spune:

  GROZAV!!!

 16. Ana spune:

  strabunica avea asa o casa, era facuta de ea in tinerete. cand m-am nascut eu, casa avea in jur de 60 de ani si era foarte trainica si frumoasa. acolo am traiti cele mai frumoase momente din viata mea. casuta albastra din maramures si gradina de iris din fata sunt si acum in sufletul meu desi au trecut 40 de ani …

 17. mihai spune:

  Pai cum? Usa alba de la intrare e din termopan?!

 18. Zsolt spune:

  e super tare, de mult as invata undeva in tara sa-mi construiesc si eu propria casuta, se fac workshopuri in romania?, se face voluntariat undeva pentru asa ceva?. m-as inscrie cu drag.

 19. Rozina spune:

  pozele cu casuta pe timp de iarna m-au femecat…….fiecare isi da cu parerea dar cred ca toti sunteti invidiosi pe femeie ca si-a construit casa singura :-))

 20. Cobuz Anisoara spune:

  Intotdeauna mi-am dorit un loc unde sa creez, sa pictez. sa cresc flori, incat la un moment dat (crezand ca e in zadar) nu mi-am mai dorit nimic. Locul meu ar fi costat prea mult. Acum incep sa-mi doresc din nou. Multumesc celor doua minunate doamne!

 21. edmondo spune:

  Stau la 15m de mare dar tot ami doresc o casa in cimp, daca s-ar putea cu padure, e o idee formidabila in special pe aici in spania ca nu e asa frig.

 22. larisa spune:

  Casa este minunata. Dupa ce am locuit la bloc, apoi la o casa superconfortabil, am realizat ca natura este cea mai frumoasa, o casa verde, surse de energie din natura, este tot ce poate sa-mi umple sufletul- si asta bineinteles langa animalutele care mereu ne sunt alaturi.

 23. Marcel spune:

  Este o casuta de vis mai cu seama pentru noi cei care am crescut la tara, si unde ne-am retras lasand altor „ocupanti” apartamentele de la oras. As avea si puterea si bunavointa de a face una ca asta, dar pana si asta, asa simpla cum este, cere investitii serioase. La pensia mea de 450 de lei…
  Raman numai cu admiratia acestui minunat lacas dar si cu regretul ca nu am bani sa fac si eu unul la fal.

 24. Galina spune:

  Bună Adela. Eu sunt o ecologistă din fire asa că îmi plac casele de lut, de chirpici, de lemn. Sunt geolog de meserie și fac studii geo deci sunt familiarizată cu autorizațiile de construcție, dar nu știu cum obții una pt o astfel de casă. Nu zic că nu e posibil doar întreb caci tare aș vrea să pot să îmi fac o casă din cărămizi de lut cu paie combinată cu „decoruri” din lut, adica la golurile de uși și ferestre cu rotunjimile de la casele de lut, la interior peretele despărțitor de la duș, o băncuță la intrare etc.

  • Adela Parvu spune:

   Bună Galina! Poți obține autorizație pentru casă cu structură din lemn. Pentru casele din chirpici oricum ai nevoie de structură din lemn, așa că o poți încadra la acest capitol.

 25. Alina spune:

  Ce comoara e acest articol!
  Imi doresc foarte mult o casa de chirpici la tara, in natura, insa cu comfortul unei case moderne: baie cu dus. Sa includ baia in casa sau sa o fac separat?
  Caut mai multe informatii la acest capitol, nu gasesc niciunde.

  • Adela Parvu spune:

   Bună Alina! Vezi casa de la Poiana Florilor care este pe același sistem și are baia inclusă la interior.

   • Alina spune:

    Am vazut pozele, foarte frumoase. Le am ca inspiratie.
    Insa mai multe informatii, cm se comporta in timp, cum eviti aparitia mucegaiului in peretii care absorb umezeala, la toate intrebarile astea n-am gasit inca raspuns.

 26. Paul spune:

  Extraordinar! Mai bucur enorm pentru ca am descoperit, abia acum blogul dumneavoastră. Visul meu care, inca mai bantuie de foarte mult timp,anume, cel de a construi o casa din lut ori chiar SI din baloți de paie! Din păcate, mai descurajează gândul ca nu am găsit oportunitatea de a invita prin participare la cursuri ori, diverse ateliere in care sa mai pot documenta SI invat cat mai mult despre aceste construcții. Este maaaarele meu regret ca , nu am avut aceasta oportunitate care imi putea da curajul de a incepe o astfel de caseta.
  Doamna ADELA, va rog sa imi spuneți daca mai organizate anul acesta cursuri ori, ateliere. Sunt dispus sa particip daca credeți CA e nevoie SI in calitate de voluntar.
  Mai bucur sa intalnesc oameni ca dumneavoastră cu suflet de artist SI cu prețuire pentru viața simpla SI implic ita.
  Multumesc SI sa aveti sanatate SI fericire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *