adelaparvu.com despre Pensiunea Florentina (5)

In Case, Pensiuni, Romania Mea

O bijuterie de casă tradițională bucovineană salvată de Florentina Pop

Doamne, de când așteptam să-ți spun și despre case țărănești de la noi, recuperate, salvate și apoi aranjate frumos. Uite, Florentina Pop din comuna Vama, satul Prisaca Dornei și-a deschis pensiune în 2007. Muncește din greu, dar îi place. Împreună cu mama ei Dorina face și produse de casă excelente de la dulcețuri la zacuscă și participă la târguri de produse tradiționale. Dar la pensiune este mereu prezentă și are grijă de turiști. Deși pensiunea ei este o construcție nouă, cu 58 de locuri de cazare, lângă ea se află o bijuterie de casă, una mică bătrânească din lemn. Am aflat de la Florentina că a găsit-o pe un vârf de munte. Dar hai să-ți spun mai multe.

Florentina Pop

Florentina Pop

Florentina mi-a povestit cum într-o zi, în timpul unei excursii cu turiștii săi, a urcat tot mai sus pe dealurile din jur. Au ajuns la un izvor cu apă limpede și bună de a avea impresia că-i apa vie din poveste. Și privind ea în sus, către munți, ochii i s-au oprit asupra unei căsuțe mici. Turiștii au început să-i spună ba căsuța piticilor, ba căsuța Albei ca Zăpada, iar un copil i-a spus că pare o căsuță de ciocolată. S-au apropait cu teamă și respect, după cum spune Florentina, și au descoperit o construcție veche, de peste o sută de ani, cu lemnul încă trainic, dar cu acoperișul părăginit. Nu era locuită, dar arăta superb. De fiecare dată când avea un grup de turiști, Florentina îi ducea să vadă și ei căsuța. Și pentru că toți se arătau entuziasmați, împreună cu mama ei, s-a gândit să o aducă mai aproape de pensiune, să o salveze. Și asta au și făcut! După ce a aflat cine sunt proprietarii, Florentina a aranajt să cumpere casa, dar și s-o mute cu ajutorul meșterilor din zonă.

adelaparvu.com despre Pensiunea Florentina (3)

Casa a fost dezmembrată și apoi reconstruită bucată cu bucată. N-a fost deloc ușor, dar ea nu regretă nicio clipă. După ce casa a fost asamblată, a trebuit să tocmească un meșter sobar ca să refacă soba veche, iar acoperișul a trebuit înlocuit cu totul. La interior au decorat cu multe obiecte din familie, de la bunicii ei dar și unele cumpărate din zonă și a aranjat totul așa cum erau casele odinioară. Dorina, mama Florentinei, a fost foarte entuziasmată de acest proiect și s-a implicat cu totul pentru salvarea căsuței. Toată operațiunea de mutare și finisare, inclusiv dotarea casei cu electritictate le-au costat în jur de 10.000 de euro. Au vrut să păstreze casuța cum era, de aceea nu are baie. Are o singură cămăruță, dar pare mult mai spațioasă, grație cerdacului. Dar chiar și așa, Florentina are turiști care-și doresc să fie cazați în căsuță, ba mai cer ca lumina să fie una de la lampă, să nu fie folosite becurile. Uite, dacă vrei să mergi și tu acolo intră pe site-ul pensiuneaflorentina.ro, căci e aproape de toate mănăstirile din Bucovina. Mie mi-a plăcut mult căsuța asta, dar la cât o laudă turiștii care au fost acolo, mi-e greu să cred că nu te-ai simți bine în vacanță cu familia. Bravo ei pentru că a salvat bijuteria asta de casă! Sper să-ți placă și ție!

adelaparvu.com despre Pensiunea Florentina (4)

adelaparvu.com despre Pensiunea Florentina (8)

adelaparvu.com despre Pensiunea Florentina (7)

adelaparvu.com despre Pensiunea Florentina (6)

adelaparvu.com despre Pensiunea Florentina (5)

adelaparvu.com despre Pensiunea Florentina (2)

50 Responses to O bijuterie de casă tradițională bucovineană salvată de Florentina Pop

 1. Brindusa spune:

  E pitorească, iar cerdacul îmi place tare mult. Doar orhideea nu se potriveşte cu restul lucrurilor (după părerea mea).

 2. Cristina Felea spune:

  Superba zona, faina casa.Deja ma gandesc sa imi fac rezervare pentru vacanta de primavara-vara.

 3. vasile spune:

  Aici m-ai atins la coarda sensibila, cred ca merg s-o vad in realitate ca-i la o aruncatura de bat de mine. Este casuta tipica din Zona Bucovinei. Si in C-lung. Moldovenesc avem cateva exemplare aproape identice, de fapt cred ca mesterii dulgheri si mai apoi fostii ucenici lucrau in acelasi stil, nelipsitul cerdac( bine-ntele plin cu muscate si camera de locuit, soba cu plita de gatit,acoperisul tuguiat sa se scuture repede de zapada care prin zona este din belsug,ferestrele mici sub nivelul usii,, blidarul si patul cu tablia sculptata, lipseste lada de zestre si locul de dormit pe cuptor.probabil din lipsa de spatiu, acoperis de sindrila si nelipsita oala de smantana. O zi minunata si multumesc pentru articol.( pacat ca cei din zona care au drept de decizie nu au impus un anumit stil arhitectural in care sa fie incluse si elementele traditionale).

 4. Marianne spune:

  Ii admir si respect munca. Pentru mine…o casa pitoreasca .Interiorul
  este prea incarcat covoare bucovinene,presuri….mult prea mult.

 5. Iuliana spune:

  Satul Prisaca Dornei, Comuna Vama si nu invers cum se regaseste in articol 🙂

 6. Bianca spune:

  Totul e perfect.imi place asa cum e.

 7. Lenuta39 spune:

  Cata caldura emana aceasta casa mica, fata de palatele reci si „murdare ” !

 8. Cristian Tudose spune:

  Buna seara, foarte frumoasa casuta! sa o stapaneasca sanatosi !!!
  Toate florile sunt frumoase !

 9. Ingrid spune:

  Este foarte frumoasa casuta. Si eu visez odata la o astfel de casuta. Stiati de initiativa celor de la Astra?
  http://www.muzeulastra.ro/conservare-restaurare/cepcor-g/noutati/243-targul-de-case-traditionale-in-muzeul-in-aer-liber-din-dumbrava-sibiului.html

  Gasisem pe un alt site ca iti poti alege un model de casa ia o echipa de mesteri ti-o construiesc in mod traditional, pe terenul tau, la costuri incepand cu 20.000 euro.

 10. Cora spune:

  imi place si cojocul gazdei!! 🙂

 11. Rai Romanesc. Merci Adela ♡♥♡♥♡♥ Promovarea a o asa bijuterie este Patriotism ♡♥♡♥♡

 12. Elvira spune:

  Felicitari pentru ceea ce faceti, numai cu astfel de oameni mai salvam ceva din patrimoniul si traditiile poporului nostru. Sunt multe astfel de case in Bucovina, asteapta sa fie salvate.

 13. Consti spune:

  Legat de manastiri, acestea sunt din nordul Moldovei, nu din Bucovina. geografic e acelasi lucru dar e o inexactitate istorica, in timpul administratiei austrice s-au construit diverse cladiri si s-a dezvoltat infrastructura dar nu si manastiri.
  UNESCO se refera la manastiri ca fiind in nordul Moldovei, nu in Bucovina: http://whc.unesco.org/en/list/598/

 14. alina spune:

  Imi place aceasta casuta. Ce dimensiuni are camera din care este compusa?

 15. Vio spune:

  ESTE MINUNATA! MA INTERESEAZA CAM CAT COSTA RESTAURAREA UNEI ASTFEL DE CASE?!

 16. Monique spune:

  Superb,nu am cuvinte. Cei care suntem departe de casa punem,
  foarte mare accent pe traditional.

 17. Ana spune:

  Am un teren de 3000mp pe care mi-as dori o astfel de casa. Problema e ca nu stiu cui sa ma adresez, ce firme/persoane sunt demne de incredere. Ma puteti ajuta, va rog?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *