adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (5)

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Finisaje, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Ceramică de artă așa cum nu ți-ai imaginat! Pereți, pardoseli, sobe create de Ligia și Călin Velio

Nici nu știu cum să denumesc lucrările acestea absolut spectaculoase! Sunt din ceramică și fiecare bucată este realizată manual. Este uimitor cum poate fi transformată o încăpere, o terasă, o intrare în casă, un simplu glaf de fereastră cu ideile acestui cuplu de artiști români. M-au uluit lucrările lor! N-am mai avut răbdare să aștept toate imaginile, așa că zilele următoare am să adaug unele noi pe măsură ce le primesc. Toată povestea a început de la un perete din livingul celor doi care stătea de ani de zile alb, gol și care-i enerva la culme. Dar să nu-ți închipui că asta au făcut toată viața.

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (12)

Atât Ligia cât și Călin Velion sunt absolvenți de arte plastice ai UNArte. Viața i-a purtat însă pe alte drumuri decât să facă artă. Au fost și profesori, și au lucrat mult timp în publicitate. Călin cel puțin a punctat zece ani de carieră în publicitatea specializată pentru companiile farmaceutice. La un moment dat nu i-a mai făcut deloc plăcere căci nu era nimic creativ. Și cum stătea el așa în livingul lui și se uita încruntat la peretele gol i-a spus Ligiei că ar fi cazul să și-l decoreze singuri cu ceramică, ceea ce le plăcea să facă. Au luat un cuptor mic și fiind constrânși de dimensiunile lui au realizat o mulțime de plăcuțe pe care le-au montat frumos ca într-un mozaic. Desigur că ei n-au realizat cât de frumos era, căci doar știi cum sunt artiștii mereu perfecționiști. Dar pe măsură ce prietenii le călcau pragul casei toți erau extaziați. Și așa au început comenzile.

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (3)

Călin Velio mi-a povestit că nu s-au gândit niciodată să facă exclusiv așa ceva, adică plăcări ceramice sau lucrări din ceramică, dar cum au venit cererile de la prieteni s-au apucat de treabă. Bineînțeles la început făceau asta în timpul lor liber și lucrările durau ceva mai mult. Oricum durează tot procesul tehnic de la modelarea ceramicii la arderea ei în cuptor. Dar cu timpul au realizat că asta le place să facă așa că și-au abandonat joburile și s-au apucat serios de treabă. Și ce minunății fac! Deși s-au mutat din Cotroceni, unde aveau casa, într-o localitate aproape de București, ca să aibă loc de atelier și cuptor mai mare, ei continuă să facă tot plăcuțe mici pentru că ies mai originale și inedite. Nu există două plăci la fel, oricât s-ar strădui, dar nu asta e ideea. De multe ori ei se lasă duși de val și creează pe măsură ce îmbracă pereții sau reașază bucățile. Și ce minunății ies! Incredibil!

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (10)

De la peretele din living au ajuns să aibă cereri și pentru placarea intrărilor anumitor case. Ba mai mult, un canadian care și-a făcut o cabana de munte la noi în țară a apelat la ei ca să le facă pardoseala, circa 90 de metri pătrați. N-am încă de imagini de acolo, dar zău că sunt curioasă cum a ieșit. În suprafețe de un metru pe un metru Călin și Ligia au făcut adevărate compoziții până au îmbrăcat-o pe toată. Pentru un alt client au avut cererea să îmbrace o sobă șemineu. Au avut probleme cu faptul că suportul din cărămidă nu era perfect drept, dar a ieșit o splendoare. Călin mi-a mărturisit că a avut norocul să aibă mână liberă de la clienți și asta contează enorm pentru că nici el nu știe din start cum va arăta în final lucrarea.

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (1)

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (16)

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (7)

Ceramica pe care o creează ei este din materiale sută la sută naturale, căci doar e vorba despre argilă. Dar și mai departe ei folosesc tot produse naturale, de la culori naturale la ceară de albină pentru luciu. Se feresc să folosească lacuri sau orice fel de alte produse chimice tocmai pentru a spori frumusețea ceramicii și ai conferi o patină frumoasă în timp. Poate te întrebi de prețuri. Ei bine, eu cînd am aflat prețurile nu mi-a venit să cred că sunt așa de rezonabile. Mi le-am închipui cel puțin triple. Da, poate ai să te miri, dar aici e vorba despre lucrări unicat, de opere de artă. Există tablouri care costă mult mai mult decât ceea ce fac ei. Uite, spre exemplu pardoseala a fost circa 600 euro pe metru pătrat, atât cât costă și granitul importat din Brazilia, dar zău că nu se compară cu el mai ales când e vorba despre o casă. Sau soba a fost 3400 de euro, mie nu mi se pare mult. Pentru un graf de fereastră prețul a fost de 300 de euro. Nu uita că o astfel de lucrări cresc valoarea locuinței pentru că-i conferă ceva absolut unic. Intră pe site-ul lor velio.ro și chiar dacă n-a mai fost actualizat de mult singur te vor uimi lucrările lor. Mie mi-au plăcut la nebunie! Sper să-ți placă și ție!

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (5)

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (11)

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (2)

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (13)

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (8)

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (9)

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (6)

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (4)

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (15)

adelaparvu.com despre placi ceramice de arta, sobe de arta, pereti placati cu ceramica de arta, artisti Ligia si Calin Velio, Foto Velio (14)

13 raspunsuri pentru Ceramică de artă așa cum nu ți-ai imaginat! Pereți, pardoseli, sobe create de Ligia și Călin Velio

 1. Irina Anghel spune:

  Excepţional! Din moment ce manufacturează în mare parte comenzi unicat, îşi permit să ceară preţuri realiste, raportate la concepţia personală şi volumul de muncă. Cum nu mai avem decât rămăşiţe de industrei în România, va ajunge curând şi artizanatul la devărata lui cotă.

  Dragă Călin, păcat de acel deceniu subjugat de publicitate!

  Adela, mi-ai făcut ziua, la propriu!

 2. Dana Muresan spune:

  Ce bogatie si frumusete interioara trebuie sa aiba cineva pentru a fi atat de creativ!Fiecare lucrare iti spune o poveste, te lasa sa aluneci in lumea fanteziei.
  De cand va urmaresc mi-ati creat dependenta de frumos si va multumesc pentru asta!

 3. Mrs. Mona spune:

  Adela Multumesc mult. Incredibil de frumos ♡♥ plus aerul asta de frumusete vrajitoreasca ♡♥

 4. Adela, de mult nu am mai vazut ceva atat de frumos!
  Mie nu-mi plac peretii albi si goi, de fapt nu-mi plac peretii albi, dar uite ca un perete alb poate aduce la lumina un talent care nu se manifesta la adevarata sa valoare!
  Preturile sunt mari la prima vedere, dar numai daca analizezi pretul ca o cifra. Pentru ceva lucrat manual, si nu oricum, ci cu daruire si cu talent, preturile sunt realiste…spre mici.

  • Adela Parvu spune:

   Ruxandra ma bucur ca-ti place! Si pe mine m-a uimit pentur ca nu ma gandeam la modul acesta de decorare al vreunul perete. Referitor la preturi, chiar indraznesc sa spun ca sunt mici pentru o opera de arta.

 5. […] aici. Ai să remarci prezența covoarelor și în holul lung și îngust, la fe ca și textura pereților din cărămidă vopsiți în alb. Dar și detalii precum lenjeria de pat, pernele decorative, piesele vechi de […]

 6. […] cuptorului, un soi de nișă pentru depozitat lucruri (în timpul gătitului) și ea decorată cu plăci ceramice hand-made smălțuite. Pentru ca finisajul cuptorului să rămână frumos și alb meșterii l-au finisat cu o soluție […]

 7. […] că te rupi de cotidian și îți hrănești sufletul, cu siguranță îți vor veni idei și pentru înfrumusețarea casei sau biroului tău. Dar mai mult, de această dată, vei evada în lumea care te înconjoară, doar […]

 8. […] are câteva piese frumoase, vechi și autentice, precum cufărul de lângă canapea, nenumărate obiecte de ceramică și minunate […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *