Cei mai mulți dintre noi când aud de un apartament mic se gândesc inevitabil la mobilă modernă, simplă și pereți albi. Dar decoratorul acestei locuințe mici de doar 38 de metri pătrați, stituată primul etaj al unui bloc din Moscova, a ales nu doar nuanțe îndrăznețe pentru zugrăveală, ci și piese de mobilier cu personalitate. Proprietarii, un cuplu de tineri, tocmai ce așteptau un copil atunci când au apelat la decorator, iar presiunea asupra Julia Golavskaya a fost mare pentru că trebuia să termine totul cât mai repede astfel ca mama și cel mic să se poată instala în casa reamenajată. Deși tinerii și-au dorit o locuință mai mult estetică, adică una care să nu arate a bloc și să aibă șarm, Julia a avut în vedere și partea practică. Hai să vezi cum.
Într-un apartament vechi, mic și întunecat trebuie să degajezi spațiile, iar anexele mici, cum sunt debaraua sau cămara sunt primele la care poți renunța. Asta a făcut și Julia care a transformat debaraua în dressing și loc de depozitare cu acces din living și a pus în loc de uși draperii ca să câștige spațiu și ca proprietarii să aibă acces ușor și repede la cele necesare, deși pianina se află în fața draperiilor. Apoi a avut grijă ca holul să fie decorat în spiritul camerei de zi, dar a folosit un tapet cu dungi verticale ce contrastează frumos cu nuanța misterioasă gri-albastru din camera de zi. Și această nuanță este una de efect pentru că pe fundalul ei fiecare pată de culoare (tablouri, mobilă, decorațiuni) pare mai vibrantă. Julia spune că albul într-un apartament mic și întunecos nu e cea mai bună opțiune, el nu face decât să transforme spațiile într-unele palide.
Parte interesantă este că livingul, dar și dormitorul sunt extinse practic cu holul de la intrare, atât prin decor, cât și prin accesul în spațiul comun. Și da, pentru că acum proprietarii au doi copii, nu întâmplător vezi un pat suplimentar în camera de zi alături de canapeaua extensibilă acoperită cu o cuvertură romantică. Bucătăria, chiar dacă e mică are corpuri de depozitare generoase, iar nuanța de bordo de pe perete îi conferă profunzime. O oglindă deasupra mesei îți dă impresia de spațiu mai mare, iar faianța și mobila albă aflate pe linia ferestrei parcă devin și mai luminoase în încăperea mică. Iar o bucata de iută pe frigider îl maschează frumos. Absolut ingenios! Și baia este excelent decorată și organizată, iar pentru mai mult spațiu s-a renunțat la cadă pentru o cădiță de duș.
Dar pe bune că decorul face tot deliciul casei. Nici n-ai crede că e la bloc sau că e într-un apartament așa de mic. Textilele calde, cu fibre naturale, culorile folosite, contrastele, mobila ce nu e set, dar atât de bine potrivită, obiectele cu patină, lămpile și candelabrele, profilele de la nivelul tavanului – toate sunt detalii ce conturează povestea acestui interior cu totul special. Dacă îți dorești vreodată să-ți redecorezi casa altfel, merită să iei de exemplu amenajarea de față. Tare mult mi-a plăcut și nu încetez să mă tot uit peste imagini și tot mai descopăr lucruri frumoase. Uite, cine ar fi crezut că o mulțime de tablouri, reproduceri și fotografii pot da atât de frumos într-o casă mică fără să o încarce? Da, se poate să-ți creionezi propria poveste chiar dacă locuiești la bloc. Sper să te inspire și pe tine!
Sursa foto: The Village, AD
Like
Ai dreptate in ce priveste tavanele, mai ales al baii!
Da, acolo chiar se vad bine profilele. Culmea e ca numai dupa ce dam de o amenajare ca asta realizam ce mult conteaza detaliile Ioana 🙂
Foarte ingenios gandit si ordonat totul, fara sa-ti dea senzatia de inghesuiala sau claustrofobie.. Modul in care au ales piesele de mobilier, covoarele, tablourile si ornamentele, inclusiv gresia, culorile peretilor, tapetul creeaza senzatia de caldura, acel „acasa” pe care ni-l dorim cu totii.
Imi place apartamentul.
O atmosferă romantică in care plutește mirosul de ceai de tei sau mentă și se aud conversații molcome, sunetul lingurițelor în ceștile de ceai,……