Maramures, Chilie la Schitul Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul

In Eseuri si idei altfel, Horeca, Romania Mea

Dacă mi-aș face o pensiune aș vizita mai întâi Maramureșul

Avem o tradiție incredibilă în ceea ce privesc construcțiile din lemn, iar zona Maramureșului este vestită pentru asta. Mărturie stau bisericile și mănăstirile de o frumusețe copleștioare. De sute de ani aceste lăcașuri nu dor că rezistă, ci parcă își sporesc șarmul odată cu trecerea timpului. N-am mai fost de mult timp prin Maramureș, loc unde am mătuși și unchi dragi de care-mi este foarte dor, dar am auzit că multe case și pensiuni care se construiesc acolo se fac mult mai moderne. Poate prea moderne. Eu dacă ar fi să-mi fac o pensiune m-aș documenta înainte. Aș face o excursie în zonă și hai să-ți spun ceea ce ce nu aș rata.

Interior casa maramureseana

La Muzeul Satului Maramuresean in interiorul casei ucrainiene, Sursa foto AICI

Aș începe cu lista celor opt Biserici de lemn din Maramureș aflate în patrimoniul UNESCO cele din Budești JosaniDeseștiBârsanaPoienile Izei și Ieud Deal situate în Maramureșul istoric, apoi cele de la Șurdești și Plopiș din vechea Țară a Chioarului și cea denumită Sfinții Arhangheli din Rogoz situată în Țara Lăpușului. Apoi musai aș merge pe Dealul Florilor din Baia Mare unde se află Muzeul Satului în aer liber, circa douăsprezece hectare înțesate de frumosul vieții, de lucruri trainice făcute cu suflet. N-aș rata pentru nimic în lume nici Muzeul Maramureșului din Sighetul Marmației unde n-ai avea cum să te plictisești, maia le spe timp de vară când ai avea senzația că ești într-un sat de vis. Evident m-aș încărca de culori și umor la Săpânța și m-aș caza la Vila Bârsana, o pensiune faină aflată aproape de Mănăstirea Bârsana, loc unde maicile au ateliere de pictură și țesut.

Biserica de lemn din Budesti Josani, Foto Tetcu Mircea Rares

Biserica de lemn din Budesti Josani, Foto Tetcu Mircea Rares

De ce m-aș duce să văd toate astea? Ca să aflu despre tradițiile noastre, că să învăț și ca să aflu de fapt de mine prin prisma a ceea ce au făcut cei dinainte noastră și să transmit cumva asta mai departe. Aș construi exact, exact la fel? Nu musai la fel, că doar dacă faci ceva în spirit tradițional asta nu înseamnă că pur și simplu copiezi o casă veche, ci o adaptezi. E clar că ai nevoie de bucătărie și băi, de calorifere sau centrală termică, de mai multe camere, dar zău că există soluții ca ele să fie integrate frumos într-un proiect nou, așa cum face și arhitectul Liliana Chiaburu. Când spunem tradiție nu ne referim la modul de viață al celor dinaintea noastră, ci să luăm ceea ce ai făcut ei bun și frumos și să îmbunătățim cu ceea ce există astăzi. Da, m-aș duce în Maramureș dacă ar fi să-mi fac o pensiune (una precum Casa Olarului) și sunt sigură că după o astfel de excursie m-aș întoarce mai deșteaptă. Oricum, sfatul meu este ca înainte de orice casă sau pensiune vrei să-ți faci, dă o raită în zonele tale dragi sau măcar calcă pragul muzeelor de etnografie. Uite, după pozele făcute de turiști în Maramureș îți poți da seama câte locuri minunate există. Numai de noi depinde să o facem și mai frumoasă!

Petrosul si dealurile Borsei

Varful Pietrosul si dealurile Borsei, Foto Ialigr

Manastirea Barsana

Manastirea Barsana, Foto Ialigr

Maramures, Chilie la Schitul Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul

Maramures, Chilie la Schitul Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul, Foto Estrela Avramovici

Panorama Complexul Turistic Borsa

Panorama Complexul Turistic Borsa, Foto Estrela Avramovici

Muzeul Satului Sighetul Marmatiei

Muzeul Satului Sighetul Marmatiei, Foto Ialigr

Interior casa maramureana

Interior casa maramureana, Foto Ialigr

Interiorcasa maramureseana

Interior casa maramureseana, Foto Didactic.ro

Interior casa maramureseana, Foto Gabriela Szekely via Flickr

Interior casa maramureseana, Foto Gabriela Szekely via Flickr

Poarta maramuresana Muzeul Satului Sighetul Marmatiei

Poarta maramuresana Muzeul Satului Sighetul Marmatiei, Foto Ialigr

11 raspunsuri pentru Dacă mi-aș face o pensiune aș vizita mai întâi Maramureșul

 1. Adela G. spune:

  Acest site este portia mea de fericire de fiecare zi. Imi incanta sufletul ! Felicitari !

 2. simona spune:

  Si mie imi plac email-urile tale, Adela. Le deschid pe toate si imi incant sufletul. Iti multumesc!

  • Adela Parvu spune:

   Multumesc Simona! Multumesc ca esti alaturi de mine <3 Sa stii ca eu nu trimit e-maluri, dar daca le primesti inseamna ca te-ai abonat la blog si primesti notificare de fiecare data cand postez ceva nou 🙂

 3. vasile spune:

  Doamna draga gata facem afaceri. Tu faci pensiunea eu vin cu florile si s-a rezolvat ca-n Maramures mai ales ca-s peste deal, in Campulung, asta sa incheiem saptamana intr-o nota mai vesela decat vremea de afara.
  La multi ani!

 4. Iustina spune:

  Îmi aduc aminte cu plăcere de o vacanţă de acum câţiva ani. Am stat în Deseşti. Am ajuns şi la pârtia din Cavnic, pentru care mersesem. Dar cel mai mult mi-a plăcut ce am vizitat în zonă. Familia la care am stat (aveau o mica pensiune) m-a impresionat. Oameni foarte harnici şi întreprinzători. Aveau o mică afacere cu ciuperci… pentru export. Şi puteau găti aproape orice din ciuperci.
  Biserica e frumoasă, din nişte bârne groase de lemn, îmbinate cu o tehnică specială.

 5. mimi spune:

  Frumos Maramuresul, poate singura zona din tara unde se mai pastreaza cu adevarat traditiile locului. Este o incantare sa ii vezi cum merg duminica la biserica, de la mic la mare, imbracati in port popular. Daca la noi numeri pe degete cate familii mai au un costum national prin casa, la ei este obligatoriu pentru toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *