Am primit mai multe mailuri în care întrebarea era aceeași: de ce după un timp culoarea florilor plantelor cumpărate la ghiveci s-a schimbat? Cele mai dese flori în discuție erau orhideele, majoritatea cumpărate din magazine, adică Phalaenopsis. Da, am primit întrebări și despre hortensii, dar despre ele ți-am postat aici un articol în care ai informațiile despre motivul schimbării culorii florilor, care diferă pentru orhideee. Așa că uite, Carli Marian, colegul meu de blog, specialist pe partea de plante, îți explică mai jos cum stă treaba cu orhideele albastre.
Este posibil să ți se fi întâmplat și ție! Să cumperi o orhidee Phalaenopsis cu flori azurii precum cerul de vară, iar după un an să constați cu uimire că florile albastre s-au transformat parcă printr-o magie într-un alb imaculat. Să știi că la mijloc nu este nicio magie, este pur și simplu vorba despre o colorare artificială a tijelor florale și se folosește o cerneală care nu dăunează plantei și care se elimină în timp. Chiar dacă pe etichetă se menționează soiul Royal blue să știi că acest soi în mod natural nu există, nefiind altceva decât o strategie de marketing.
Dacă vrei să te convingi de naturalețea florii uită-te cu atenție de-a lungul tijei florale, deoarece vei observa punctul de injectare a soluției albastre. În plus, culoarea tijei este diferită și poți să-ți dai seama prim comparație cu alte plante din magazinul cu pricina. Da, culoarea tijei plantei este mult mai închisă, un maro închis care bate înspre albastru. Poți să-ți dai seama ușor când planta are și boboci pentru că și aceștia arată altfel. Cert este că dacă-ți cumperi o orhidee albastră colorată artificial te vei bucura de ea maximum un an de zile, cât rezistă vopseaua, dar ulterior florile vor fi vira către alb pe măsură ce se termină cerneala, ca în final să fie complet albe.
Singura orhidee ce-ți oferă culori de-a dreptul ireale și asta în mod natural este Vanda coerulea. O vei găsi cu flori superb colorate în nuanțe de albastru, mov intens, negru-violet, cyclam. Oricum, în cazul ei nu te poți păcăli pentru că vei oberva faptul că tija florii este de un verde proaspăt, deci nu e loc pentru cerneală. În plus, petalele ei au un model specific ușor recognoscibil. Indiferent pentru ce tip de orhidee optezi e bine să verifici denumirea plantei și să citești etichetele. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Surse foto: orhidee albastre Blog Bez-ogrodek; Vanda coerulea Kyoto Botanical Garden, Emily Wood, Jan de Boer; Blog Tommy Ljunggren
Foarte utile informatiile, cu o singura adaugare: Vanda coerulea nu este o orhidee pentru incepatori. Chiar si crescatorii de orhidee mai experimentati intampina probleme in a mentine in viata o vanda.
Este adevarat Carmen, dar merita sa încerci!
Da, cu siguranta. Vanda este o orhidee extraordinar de frumoasa, este imposibil sa ii rezisti. 🙂
Multumesc,utile si interesante informatii!
Cu drag Eugenia!
De unde se poate cumpara o orhidee albastra vanda?
as vrea sa stiu cum se uda orhideea,la cat timp si daca apa se lasa in castronul in care am pus-o? sau trebiue rasturnata apa dupa ce sta in castron catva timp.?si daca da,cat timp
http://adelaparvu.com/2013/09/03/5-sfaturi-pentru-ingrijirea-plantei-phalenopsis-cea-mai-vanduta-orhidee-din-romania/
[…] Orhideea ta albastră a făcut flori albe? Ei bine, ai cumpărat-o colorată artificial […]
Este prima oara cand aud de asa ceva, hmm, ce urat din partea lor..Eu am observat la a mea niste puncte mici albastre pe frunze si pe tulpina, sper sa fie cerneala 🙂
sper sa nu fie* :))
Ce fel de cerneala se foloseste? Unde se gaseste aceasta cerneala? si mai ales cum se injecteaza cerneala? astea sunt intrebarile care ne macina pe toti..
Este cerneala de stilou pur si simplu. Ea se adauga in apa in care se pun florile si acestea se coloreaza 🙂
Am vazut ca pe tulpina mladitei cu fliri era un semn ca si cum ar fi scrijelita, oare pe acolo a bagat cerneala cu seringa?
Nu, cerneala se pune in apa cu care se uda florile. Apa este absorbita de catre planta, inclusiv de catre flori si asa ajung petalele sa se coloreze. Daca s-ar folosi seringa ar distruge planta.
[…] sau le-au cumpărat, din dorința de a le oferi condiții cât mai bune pentru dezvoltare. Însă, orhideele fiind plante epifite, care își desfășoară ciclul biologic pe scoarța arborilor (cresc pe […]
nu cred ca e cerneala am incercat eu cu cerneala si nu se coloreaza deloc am udat-o de citeva ori cu apa in care am pus cerneala si nu s-a colorat
Culoarea se injecteaza direct in tija florala spre baza apoi se acopera locul cu un strop de ceara.Dealtfel cand o cumparati asa osiverificati daca e culoarea naturala.
De unde se poate cumpara cernala pt orhidee sau se poate pune cerneala obijnuita
Se folosește cerneala obișnuită 🙂
Se coloreaza si petalele florilor deschise la momentul la care se pune cerneala sau doar bobocii? eu am incercat si nu a functionat 🙁
Bună ziua ce fel de cerneala se folosește la orhidee.
Bună ziua,
Orhideea comercializata cu numele Wonder of Nature este naturala? sau este colorata artificial?
Este cea din fotografie.
Multumesc frumos.