Nici nu-ți poți imagina câte obiecte pot fi făcute din papură. Da, ai citit bine, este planta aceea de apă pe care o știi, una comună și banală, dar care este rezistentă și din care se pot face atât cunoscutele rogojini, cu aplicații multiple, cât și obiecte diverse. Am dat peste Cojocaru Gheorghe din Craiova, care acum zece ani s-a dedicat exclusiv acestui meșteșug. Înainte a avut slujbe variate, a fost chiar și profesor de sport, dar s-a hotărât să înceapă pe cont propriu o mică afacere pentru că și soția sa este tot cadru didactic, respectiv profesoară de română, așa că atunci când ai copii n-ai cum s-o duci bine din două salarii de bugetari. Cert este că Gheorghe Cojocaru este foarte pasionat de meșteșugul acesta al împletitului din papură și am aflat de la el o mulțime de lucruri interesante.
Uite, eu nu știam, că papura are caracteristici similare plantei Cyperus papyrus din care se făcea și papirusul sau că există zece specii diferite de papură. Acum am aflat. Dar nu numai atât. Am rămas uimită în câte moduri se pot folosi rogojinile din papură. De la jaluzele, paravane, învelitori pentru terase la covoare sau preșuri de intrare. Da, se pot face și umbrele de soare, pot îmbrăca gardurile sau le poți folosi pentru acoperirea răsadurilor ca să le protejezi de intemperii. Sunt excelente și penteu solarii, să creezi cu ele umbră sau să asiguri căldură pe timp de iarnă. De asemenea, tot iarna rogojinile pot fi folosite cu succes pentru a acoperi lucrările de construcții, respectiv suprafețele betonate pentru a le feri de îngheț iarna. Chiar și la stupii de albine rogojinile ajută, fie pentru confortul termic, fie pentru învelirea lor.
Ceea ce se folosește din plantă este tulpina ei. După recoltare ea este uscată, după care prelucrată și țesută. Ei bine asta cere îndemânare și răbdare. Dar este necesară și o selecție. Spre exemplu, Gheorghe Cojocaru spune că din tulpinile pătate el confecționează rogojini de calitatea a doua, adică cele care merg pentru construcții, în schimb le alege pe cele fără defecte pentru a manufactura din ele șacoșe ori rogojini dedicate pentru decorul casei ori foișoarelor. Orium, unde sunt la vedere merită să arate bine. Și chiar dacă ți se par niște produse simple, crede-mă că ele sunt foarte căutate. Spre exemplu, umbrele din papură și rogojini făcute de Cojocaru Gheorghe au ajuns până în Italia, în stațiunile de la Mediterana. La noi a avut succes și cu sacoșele împletite din papură.
E adevărat că și prețurile sunt foarte bune, așa că merită să iei în considerare acest produse. Uite, spre exemplu o rogojină cu dimensiunile de 2,20 m lungime pe 1,70 metri lățime costă 20-25 lei, în funcție de calitate. Deci poți acoperi sau îmbrăca o suprafață destul de mare la un preț mic. Pe comandă se pot face diferite lățimi și modele. Din păcate multe imagini nu prea are domnul Cojocaru că el e mai mult cu treaba, așa că am selectat eu și din alte părți câteva poze ca să-ți faci o idee despre unde poți folosi rogojinile de papură și ce fel de obiecte se pot face din ele. Dar vezi că sunt diferite față de cele din stuf sau trestie. Dacă vrei să intri în legătură cu Cojocaru Gheorghe, uite aici pagina lui de Facebook/ RogojiniPapura, unde ai și numerele de telefon sau mai bine îți trec încă o dată și numerele de telefon 0727.579.797 si 0744.672.414. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Ca si aspect in poze aceste rogojini pentru foisoare sunt frumoase, dar nu stiu ce se intampla cu ele dupa ce sunt lasate afara timp de iarna. Ar fi frumos de prezentat un foisor dupa ce a trecut o iarna afara in frig si fiscol
Pai asta a trecut deja de o iarna 🙂
Foisorul meu este decorat cu rogojini de mai bine de 10 ani si inca rezista.
Incerc sa dau de acest domn si nu reusesc.mai lucreaza sau s-a retras?mai stiti vreun alt mester in papura?v-as fi recunoscator daca m-ati ajuta.
Bună Alex! Și eu am aceleași numere de telefon pe care le-am trecut în articol. Am sunat și eu și nu mi-a răspuns. Am să încerc cu un mesaj și dacă am vreo veste, revin.
eu le-am montat afara acum6 sau 7 ani si inca sunt fff bune este o singura problema PASARILE care isi fac cuib inspatelelor daca au peunde intra si incep sa le ciuguleasca
.In rest sunt exceptionale .
Arata foarte bine toate, insa intrebarea mea ar fi fost…pentru un gard, cati ani rezista, tinand cont de clima din tara noastra?
vezi si aici:
https://www.youtube.com/watch?v=h5GPZ9q1kCA
L-am cunoscut pe meşterul Cojocaru la Târgul de la Horezu , am cumpărat câteva rogojini de la dumnealui, l-am şi promovat printre cunoştiinte şi ţin să precizez că sunt foarte bine lucrate şi rezistente pe timp de iarnă. Eu le-am mai dat şi cu un lac pentru obiecte de grădină şi nu şi-au schimbat culoarea şi textura . Mă bucur Adela că l-ai descoperit , merită toată admiraţia noastră pentru păstrarea tradiţiei !
Va multumesc pentru aprecieri si daca puteti va rog sa ma sunati la 0744672414/ 0727579797
Buna ziua . In Brâila puteți trimite ?
daca rogojina ese din nuiele de diversi arbusti rezista sunt de acord cu dvs. eu am avut o rogojina din papura su nu mi-a rezistat pe timp de iarna. s-a destramat de la vant si umezeala.
cele din trestile rezista sunt de acord cu dvs, dar nu din papura
[…] Dar dacă ți-aș spune că și-ar fi mai bine cu învelitori din materiale naturale, cum ar fi simplele rogojini, fie că sunt din papură, trestie sau stuf, ce ai spune? Nu doar că estetic e totul mai frumos, […]
[…] orașului merită transformată într-o oază de liniște. Pentru intimitate față de vecini o rogojină simplă este suficientă. În rest, plante verzi la ghiveci și un mobilier confortabil îți va […]
[…] susține vița-de-vie este din lemn, iar între elementele ei spațiul este suplimentar umbrit cu rogojini. Chiar nu mi se pare o soluție costisitoare, dar aici arată bine din mai multe motive. Pavajul […]
d. Gheorghe, cit vor costa rogojinele de cea mai buna calitate pentru podea si jaluzele?
[…] spațiu suplimentar. Aici cei 37 de metri pătrați include și mica terasă acoperită cu o rogojină din bețe de bambus vopsite în alb. Plantele verzi și cele cu flori se remarcă imediat pe […]
Eu recent am intrebuintat o rogojina ptr. foisor si sunt foarte multumit cum a iesit. Am dat-o cu doua straturi de lac YAHT pe exterior si cu un strat de lac inferior pe interior . Sunt din Buzau si in ciuda unor probleme obiective si a distantei , dl. Cojocaru m-a servit in timp util.
Livrare promptă și de calitate rogojinile din papură. Sper să fie utile atunci când le voi pune unde trebuie.Recomand și altora acest furnizor.
Bună ziua,
Va rog sa imi spuneti dacă as folosi rogojina pe post de izolator termic al tavanului, sa o lipesc intre căpriori, ar fi bine? Casa este rustica și foarte înaltă, căpriori aparent și rigips intre căpriori . M am gândit pentru a nu pierde caldura dacă rogojina ar fi un bun izolator termic. Cred ca ar rezista foarte mult timp, mai ales ca este la interior .
Aștept cu interes răspunsul dvs.
Va mulțumesc și va doresc Sărbători cu liniște și bucurii!
Bună Ninette! Nu, rogojinile nu sunt un material suficient de bun pentru a fi folosite ca strat izolant.
Dacă puneți un strat de vată minerală sub rogojină, va izola termic foarte bine
De ce nu produceti si pentru export. Aici in Canada nu se gaseste pe piata nimic din fibre naturale toate sunt din plastic. Rogajina este un produs natural si s-ar vinde foarte bine aici.
Felicitari pentru produsul dumneavoastra.
Theodora
Theodora, păi domnul le produce, așa că poate ar fi o idee să le imporți tu în Canada 🙂
Dna Parvu rugaminte cum putem sa luam legatura cu Dl. Cojocaru pentru ca nu raspumnde la niciunul din telefoane si as fi interesat sa cumpar niste rogojini. Multumesc
Că să reziste mulți ani trebuie avută in vedere tehnologia de așezare pe stâlpii de susținere , apoi distanța la baza fata de fundație sau pamant, minim 10 cm și nu în ultimul rând faptul că trebuie impregnata cu soluții ce îi conferă rezistență la putrezire , similară cu vopselele folosite la mijlocul și scoarță de copac .
Erată
In loc de ( mijlocul și) se va înlocui cu ( mulci din )