adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (2)

In apartamente, Design Interior, Designeri si Arhitecti, Oameni talentati, Romania Mea

De poveste apartamentul acesta din București decorat de Mihaela Poenaru

Mihaela Poenaru, Foto portret Dragoș Boldea

Mihaela Poenaru, Foto portret Dragoș Boldea

Știai că există persoane care trebuie să aibă la vedere obiectele preferate? Le recunoști ușor și după desktopul calculatorului lor pentru că e plin de foldere sau imagini. Ei bine, specialiștii numesc aceste persoane ca fiind vizuale, da personalități care rețin mai bine totul grație memoriei vizuale, iar imaginea este modul prin care învață, studiază, evoluează. Ei bine, nici nu mă mir când vine vorba despre Mihaela Poenaru. De profesie arhitect, ea lucrează de mulți ani de zile ca scenograf în lumea cinematografiei. Când am fost în vizită la ea tocmai se bucura că a primit fonduri de la CNC pentru un primul ei film documentar. Da, vrea să facă un film despre casele vechi din Maramureș. Dar până atunci te invit în universul ei boem de acasă surprins de fotograful Dragoș Boldea (imaginile mai nereușite, vreo 3-4 îmi aparțin :)).

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (7)

Mihaela Poenaru spune că ea are nevoie să vadă obiectele, fie că e vorba despre cele pe care le primește cadou sau cele cumpărate ca și suveniruri din călătorii. O încarcă cu idei, cu emoții, cu povești. Și da, povești ai în fiecare ungher al casei ei, fiecare obiect are o istorie. Cred că nu mi-ar fi ajuns o săptămână să aflu toate întâmplările care se ascund în spatele lucrurilor ei. Dar nu despre asta e vorba, ci despre soluțiile de amenajare găsite de ea în mica locuință din centrul Bucureștiului. Aceasta era deja cu finisajele puse, așa că ceea ce i-a rămas Mihaelei a fost să-și creioneze propriul ei univers. Ea spune că îi place să se defășoare mai mult pe orizontală decât pe verticală. De aceea evită dulapurile, în special cele suspendate. Ca atare nici nu le vei vedea, nici măcar la bucătărie.

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (17)

Genul acesta de locuință spune din start că ai de-a face cu un artist. Da, ești bombardat de informație vizuală, parcă ai fi într-o expoziție. Am dat peste un lanț, o sfoară de fapt, plină cu chei și am aflat că sunt cheile de la fostele case sau dulapuri pe care le-a avut. E clar că nu-i place să arunce nimic. Ba din contră, mai degrabă recuperează lucruri de care alții se debarasează. De ce? Pentru că le vede altfel și le personalizează frumos. Spre exemplu, măsuța din living este o ladă veche pe care a recondiționat-o, dar uite ce bine dă aici. Blidarul din dormitor l-a vopsit în albastru, dar știi unde l-a găsit? Abandonat în scara blocului. Mihaelei îi plac piesele de mobilă și decorațiunile rustice și în special cele vechi. Locul preferat de ea este la Muzeul Țărănului Român, unde merge frecvent, mai ales la târguri. Acolo a găsit multe dintre obiectele care le vezi acasă la ea.

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (25)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (5)

Și pentru că are un companion patruped, mai exact Pina, cățelușa ei zburdalnică, a găsit și soluții practice pentru a-și proteja tapițeria canapelei și a fotoliilor. Cum? Cu alte cuverturi țesute, din acelea de le găsești în magazinele nepaleze sau indiene. Le-am recunoscut ușor pentru că și eu așa ceva acasă. Îmi plac pentru că sunt ușor de spălat și foarte decorative. Mi-a atras atenția și cum a așezat cărțile, tot pe orizontală, chiar și în fața ușii de la balcon sau cum a pictat flori pe piesa de mobilă de sub smart tv. Mi-au atras atenția și perdelele din mărgele de lemn folosite ori decorativ ori pentru mascarea intrărilor în camere. Da, nu are decât două camere și ele par ticsite de lucruri, dar eu m-am simțit bine acolo. De ce? Pentru că și eu sunt tot o ființă vizuală. Oricum Mihaela mă întrece, numai dacă mă gândesc la peretele ei tapetat cu fotografii. Îi plac fotografiile pe hârtie, vrea să le vadă și tipărește constant unele noi pentru că altfel le uită în folderele virtuale.

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (2)

Mi-a plăcut tare mult dormitorul. Am avut senzația că sunt într-o pensiune, nu la bloc. Da, e atipic să găsești salteaua pusă jos sau tapiserii în dreptul patului. Și totuși arată așa de bine. Uite, asta e o idee pe care o poți folosi și la tine acasă atunci când n-ai curajul să aplici tapet sau să vopsești pereții în culori mai îndrăznețe. Adică ce? Să te folosești de tapiserii. Le poți pune și scoate ușor, dar efectul lor decorativ este garantat. De asemenea, o altă idee este cea cu perdelele de mărgele. Ai să vezi un colț din camera de zi unde sunt puse ca ornamente. Da, Mihaela le-a vopsit (poți folosi culori acrilice) ca să creeze un contrast cromatic de efect și zău că a ieșit bine. Mi-a plăcut și ideea cu rogojini puse la ferestrele din living, dar montate în exterior. De ce? Pentru că astfel pervazul este folosit pe post de raft, dar ai asigurată și umbră în caz că bate soarele.

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (15)

Mi-au atras atenția ușile cu geamuri, respectiv cea de la dormitor și cea de la baie. Așa le-a găsit când s-a mutat aici și nu le-a mai schimbat. Asta poate să fie o idee de-a suplini lumina naturală din living, dar acum de tine depinde ce modele alegi pentru că ai și varianta mai elegantă și mai scumpă, e drept, cu uși complet din sticlă. De asemenea, mi-a plăcut holul cum e amenajat, căci pare să te introducă deja în atmosfera casei. Chiar și ușa de la intrare e folosită ca suprafața pentru expunerea de afișe. Mihaela chiar vrea să aibă totul la vedere. Bucătăria este modestă, dar șarmantă. Da, lipsesc dulapurile suspendate pe care nu le suferă, în schimb are totul la vedere. Accesorii? Ce zici de o sfoară pe care să prinzi cu clești plicurile de condimente? La asta nu m-aș fi gândit! Baia e cea mai modernă încăpere din casă, dar și acolo ai să găsești lavandă și mici obiecte de poveste cum îi plac ei.

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (6)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (11)

Îmi pare rău că n-am cum să-ți transmit aromele din casă, pentru că Mihaela are tot soiul locuri secrete pline de mirosuri plăcute, care te relaxează. Spre exemplu, ceainicul roșu de lângă locul tv este plin cu esențe și flori uscate. Nici nu-ți dai seama de unde miroase așa de bine. Să-ți mai spun că în dormitor se simte a flori de câmp? Hai să rămân la ce se mai vede prin casă, cum ar fi ouăle decorative de Paște pe care le face sau florile pufoase și vesele. Da, ai să găsești și șevaletul, de care rar se mai folosește, dar care te îmbie să pictezi (cel puțin pe mine). Mi-a plăcut locuința ei tocmai pentru că este diferită, pentru că vorbește despre viața celui care o locuiește, pentru că este boemă și plină de soluții atipice. Da, cu siguranță nu este pe gustul tuturor și cu siguranță n-ar fi practică pentru o familie cu copii, dar m-am simțit tare bine acolo. Parcă aș fi evadat in altă lume. Și fără dubiu că asta s-a și întâmplat. Am fost preț de câteva ore teleportată în universul scenografului, artistului și omului creativ pe numele său Mihaela Poenaru. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (9)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (24)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (12)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (16)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (4)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (23)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (18)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (10)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (14)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (13)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (8)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (22)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (21)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (1)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (20)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (28)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (27)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (30)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (29)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (26)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (32)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (53)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (50)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (52)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (51)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (38)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (36)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (35)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (37)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (34)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (39)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (41)

adelaparvu.com despre apartament boem de doua camere Bucuresti, designer Mihaela Poenaru, Foto Dragos Boldea (40)

Alaturi de Mihaela si catelusa ei Pina

Alaturi de Mihaela si catelusa ei Pina

Foto: Dragoș Boldea fotograf și blogger pe photostudio.ro și tourist-guide.ro

28 Responses to De poveste apartamentul acesta din București decorat de Mihaela Poenaru

 1. dan spune:

  NU imi place..prea incarcat ca o sorcova prea multa mobila fotoliile sunt imense pt cine sunt pt fundul lui Piedone? e obositor da senzatia de claustrofobie

  • Adela Parvu spune:

   Am spus ca nu e pe gustul tuturor 🙂 Mie mi-a placut 🙂

  • Ellie spune:

   Nu e prea multa mobila….In schimb, Sunt prea multe nimicuri adunate si inghesuite unele peste altele sau unele langa altele, ca sa nu mai zic de acele perete tapetat de fotografii care ca si cum nu ar fi de ajuns de incarcat, mai are si tapet pe dedesubt (sau cel putin asa am vazut eu). Ma dor ochii cand ma uit la aceste fotografii. Ma simt de parca as fi aterizat in casa unei matusi batrane care in ultimii 90 de ani a adunat toate vechiturile pe care le-a gasit, din casa ei si de la altii.
   Ma gandesc numai la cat de greu ar fi sa stergi praful pe toate nimicurile alea si sa le iei la mana pe fiecare in parte.
   Am dat like pe fb la acest articol pt ca mi-a placut combinatia de culori din dormitor. Atat.
   In rest, m-as simti coplesita in casa aceasta 😀
   dar ma rog, fiecare are alte gusturi in materie de amenjari 🙂

   • Adela Parvu spune:

    Clar ca fiecare are gusturile lui Ellie, e genul de locuinta la care reactiile nu pot fi decat extreme 🙂

   • radu spune:

    Totusi, nu putem incepe amenajarea unei case in functie de criteriul prafului care se depune si masura in care acesta se depune. Eu cred ca argumentele Mihaelei sunt mult mai valoroase, de natura emotionala. Si mai cred ca pentru ea acele lucruri care ambienteaza apartamentul nu sunt ‘nimicuri’.

 2. buburuze spune:

  Si mie mi-a placut 🙂 Am intalnit-o pe Mihaela la Martisor, la MTR, e o tipa speciala. Din cate vad si casa ii seamana.

 3. Ana spune:

  Este gandita ca o casa traditional romaneasca, batraneasca. Detaliile sunt superbe, insa prea aglomerata pentru gustul meu.:)

 4. Emilia spune:

  Prea incarcat…aceleasi obiecte si acelas mobilier imprastiate intr-un spatiu de doua ori mai mare ar fi dar respiratie aspectului…

 5. Doamna Mihaela pare sa aiba nevoie de un apartament mai mare pentru a-si expune toate obiectele dragi. Luate separat sunt interesante, dar asa ingramadite se pierde din vedere valoarea lor. Imi place amplasementul cartilor in dreptul trecerii spre balcon. Puteam jura, pe masura ce derulam pozele, ca voi vedea faianta rosie in baie, nu stiu insa de ce. 🙂

  • Adela Parvu spune:

   Mihaela o sa se mute la casa ei cu gradina si atunci sa vezi decor 🙂 Si va fi interesant sa facem comparatia cum aratau aceleasi obiecte in apartament si cum vor arata in casa 🙂

 6. Cristina spune:

  Super! Mi-a placut! Woman style, noi știm ;), încărcat cu multe lucruri fiecare având valoare sentimentală și amintindu-ți de ceva. Nici eu nu aș opta să fie așa încărcat, dar dacă l-aș vizita cred ca aș sta să privesc fiecare colțișor în parte! Am și eu un pahar în care pun chibriturile arse!

 7. ELENA spune:

  Imi pare foarte rau si nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar nu are nimic estetic, ci mai degraba o ingramadeala de fel de fel, care te sufoca si sunt prea multe mobile, prea stramt, prea ingramadit si prea varza totul.
  Inca o data imi cer scuze. este opinia mea si de obicei, fiind foarte directa o spun in orice situatie si in orice domeniu.

 8. Angelica spune:

  este un apartament „acasa”, iar fiecare camera isi are farmecul si ‘neamul’ ei. Mi-au placut cartile aranjate sub intrarea de la balcon si cum erau ingredientele ‘inclestate’. Aceasta casa este un refugiu si este decorat intocmai. Pentru cel din ‘afara’ este claustrofob si aglomerat. Asta este prima impresie generata. Insa am convingerea ca, odata inauntru pentru vreo 5-10 minute, te vei simti binevenit cu un catel la picioare si intr-o conversatie placuta, in miros de cafea. Si uiti sa judeci. Si incepi sa descoperi.

 9. Dolan Lidia spune:

  Ma bucur ca am dat de tine,fiecare postare a ta imi incanta simturile,imi inalta sufletul.Rezonez cu tot ceea ce exprimi si realizez ca daca nu ai imaginea de ansamblu nu poti aprecia corect ceea ce exprima.
  Fie ca lumina sa te insoteasca in continuare si sa ne ravasesti simturile.
  Fiecare poate gasi un coltisor in care sa vibreze.

 10. e un spatiu comod, tandru, in care te simti bine fara sa fii epatat.
  un loc de suete. cu tine, cu prieteni.
  pfoai, imi place de nu mai pot!

 11. Marianne spune:

  Asa cum ai spus un apartament specific unei artiste.
  Fiecare obiect are incarcatura lui,frumusetea lui.Nu se discuta.
  Fiecare coltisor este o creatie.ii doresc un spatiu mai mare si numai pentru colectie.

 12. mariana spune:

  majoritatea a spus ca e cam varza acest apartament….corect?, in afara de faptul ca propietareasa este artist cred ca, este peste masura de strangatoare, chiar obositoare, nu are nicio legatura cu frumosul, cu placutul, atatea case frumoase prezinti, ma mir ca te-ai oprit la acest apartament depozit de calabalacuri complet aiurea, numai ca ea este artist…..un psiholog nu ar strica sa fie intrebat, asa de curiozitate. Sa nu exageram cu astfel de interioare, artist…, ai mai prezentat artisti dar asta imi aduce aminte de locuintele din care nu s-a aruncat nimic sa nu zic, dar spun ,de cei care aduna in casa toate gunoaiele…..am exagerat,poate, putin pt. a creiona mai clar imaginea prezentata, am impresia ca este o zgarcita de strange toate cheile, hartiile etc. bine ca nu-si afiseaza si servetelele folosite, ca poate ii amintesc de ceve , cineva etc, imi cer scuze dar ma scot din minti oamenii de genul acesta. sigur ca sub masca artistului se poate manifesta o astfel de stare. daca gresesc, imi cer scuze, mie asa mi se pare…

 13. Ruxandra spune:

  M-a surprins in mod neplacut aceasta postare !
  In opinia mea, acest articol nu-si are locul defel pe acest site 🙁 Nu vad nicio legatura intre designul interior si aceste poze ale unui apartament complet haotic. Intr-adevar toata aceasta harababura creeaza o atmosfera, insa nu una exemplara :))
  Sa fie totusi constructiv articolul ?! Eu zic ca da, este un bun exemplu de …’cum sa nu amenajam spatiul in care locuim’ !
  Sper sa nu fi jignit pe nimeni, este opinie personala, insa tin mult prea mult la acest site plin plinut de idei ingenioase, incat sa nu dau UNLIKE la acest articol !

  • Adela Parvu spune:

   Ruxandra mie mi-a placut mult locuinta Mihaelei. Dar nu e musai sa placa la toti. Si sunt sigura ca atunci cand Mihaela o sa se mute la casa, da, vei putea face diferenta intre apartamentul ei de acum si ambientul pe care si-l va face 🙂

 14. […] călătorit mult și a văzut multe și din fiecare loc a adunat mici lucruri, atâtea câte a putut duce în bagajele ei. În urmă cu câțiva ani pictorița Julie Montgomery, […]

 15. […] contraste, mai mult decât obiecte, căci dincolo de ochiul de artist se află sufletul său și el se exprimă în cele mai mici detalii, în cele mai nonconformiste aranjamente. Nu-ți scund că iubesc artiștii tocmai pentru […]

 16. […] scris despre ele, dar nu am vrut să cred așa cum mi-a povestit Dănuț Hotea și mi-a spus și Mihaela Poenaru care a făcut un documentar pe tema asta; al doilea motiv este că vreau să-ți ascult opinia. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *