adelaparvu.com despre arborele care infloreste pe trunchi Cercis Siliquatrum, text Carli Marian (3)

In Gradina, Sfaturi plante

Arborele care înflorește direct pe trunchi

N-am știut că florile acestui arbore cresc direct pe trunchi, adică altfel față de majoritatea arborilor de la noi. Dar uite, colegul meu de blog, Carli Marian, ne lămurește de ce acest copac este cu adevărat un spectacol al naturii. După ce am aflat despre el, zău că nu m-aș gândi să-i rup crengile ca să le pun în vază, dar cu siguranță am să mă opresc să-l admiri în toată splendoarea sa, mai ales acum când înflorește. Ai mai jos textul lui Carli.

adelaparvu.com despre arborele care infloreste pe trunchi Cercis Siliquatrum, text Carli Marian (8)

Știu, tocmai a trecut o săptămână de la Sfânta Sărbătoare a Paștelui, dar astăzi simt cătrebuie să-ți spun câte ceva despre Cercis Siliquatrum, cunoscut și sub numele de Arborele lui Iuda. Este o minune a naturii deoarece este capabil să înflorească pe trunchi și pe orice ramură indiferent cât de bătrână este. O minune pe care trebuie s-o trăiești și tu în fiecare primăvară, direct la tine în grădină.

adelaparvu.com despre Cercis canadensis, Text Carli Marian

Înflorește cam prin această perioadă, adică aprilie, iar florile roz-liliachii apar înaintea frunzelor și se păstrează aproape o lună de zile. Dacă îl vrei în grădina ta să știi că preferă un sol nisipos, fertil și umed pe cât se poate, deoarece nu-i prea plac soluri argiloase. Arborele se dezvoltă frumos într-o umbră parțială, dar se acomodează destul de repede și la o expunere în plin soare. Rezistă foarte bine la secetă, dar este sensibil la ger în perioada juvenilă.

adelaparvu.com despre arborele care infloreste pe trunchi Cercis Siliquatrum, text Carli Marian (7)

Cât e puiet pare mai degrabă un arbust, dar este un arbore și crește înalt, cu o coroană ramificată, bogată. Mulți oameni nu-și dau seama că este diferit față de alți arbori, dar particularitatea aceasta în privința înfloririi îl face cu adevărat special. În concluzie, îți spun că este un arbore fantastic, mai ales în perioada de înflorire, și relativ ușor de îngrijit. Și știi, cred că toți avem nevoie de minuni în viața noastră, iar acest arbore ne demonstrează că natura este cu adevărat magică. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre arborele care infloreste pe trunchi Cercis Siliquatrum, text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre arborele care infloreste pe trunchi Cercis Siliquatrum, text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre arborele care infloreste pe trunchi Cercis Siliquatrum, text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre arborele care infloreste pe trunchi Cercis Siliquatrum, text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre arborele care infloreste pe trunchi Cercis Siliquatrum, text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre arborele care infloreste pe trunchi Cercis Siliquatrum, text Carli Marian (4)

 

13 raspunsuri pentru Arborele care înflorește direct pe trunchi

 1. marmih spune:

  Unde putem gasi acest arbore? Cum se inmulteste?

 2. Claudia spune:

  Si eu vreau! Scrie-ne, te rog, Adela, de unde-l putem lua…eu sunt din Cluj.

 3. gigi spune:

  fantastic; nu am mai auzit sau vazut asa minune

 4. Muntean Maria spune:

  Buna,
  Arborele lui Iuda e planta mea preferata, e inca inflorita in gradina pensiunii noastre ( se poate vedea pe https://www.facebook.com/pages/Pensiunea-Iedera/195859303805660 ,albumul Primavara 2014.
  In primavara asta am mai plantat unul , cumparat de la DEDEMAN, cu 12 lei. Pina a inmugurit, si s-a mai incalzit vremea l-am adapostit sub un bidon de plastic,de 2l. E cam pretentios la ger.
  Va sfatuiesc sa va plantati daca aveti gradina, va veti bucura de frumusetea florilor.
  Cele bune!

 5. briela spune:

  Acest arbore l-am descoperit cu ceva ani in urma, cand am fost la Balcic, in luna mai, exact cand era in toata splendoarea sa. Nimeni nu a stiut sa imi spuna ce arbore este, cat de mare se face, ce sol prefera. La ceva timp, dupa ce ne-am apucat de construit casa si tot cautand ce fel de plante sa pun in gradina, am gasit si raspunsul la intrebari. Tare rau mi-a parut ca nu am putut planta in curte un pom atat de frumos; deja pusesem un mesteacan si o albitia si terenul nu este prea mare. Domnule Marian, ati putea sa imi spuneti daca il pot forma sa aiba o coroana si o inaltime mai mica decat are el de obicei? Multumesc.

 6. Dumitru Florică spune:

  SI eu am fost fascinat de frumuseţea florilor acestui arbore.,găsind imagini pe net .Am curte la ţară şi mai posed şi alte rarităţi dendrofloricole. Vreau să cumpăr 2 puieţi de cercis, eventual dau la schimb puieţi de paulownia(Arborele Prinţesei),albizzia (Arborele de mătase),Laburnum(Ploaie de Aur),Liliac (alb,roşu-grena),glicină,trompeta-turcului),călin roz,bujor(roşu,GALBEN, roz-aprins,alb).Tel 0743085270

 7. Dumitru Florică spune:

  AŞ dori să ştiu care e diferenţa dintre varietatea CERCIS SILIQUASTRUM şi varietatea CERCIS CANADENSIS ? Dumitru.

  • carli spune:

   Buna ziua! Cercis canadensis este un arbore de talie mai mare comparativ cu Siliquastrum care poate ajunge la 10m si in plus rezista la temperaturi de pana la -30 °C, comparativ cu siliquastrum care rezista pana la -15°C

 8. Larissa spune:

  Buna ziua, arborele lui Iuda se mai poate cumpara de la pepinierele ICAS, eu am luat de la pepiniera ICAS din Stefanesti, la 2m cu 120 lei, au si mai mici intre 1m-1.5m cu 84 lei.Eu l-am pus in ghiveci ca nu mai am unde sa-l plantez , e curtea plina cu pomi fructiferi, conifere, trandafiri, etc., si mi-l doream mult. Sper sa reziste 🙂

 9. Kozma spune:

  Buna ziua cum se poate inmulti altfel decat seminte acest arbore

 10. Cristian spune:

  Buna ziua! Am un Cercis Canadensis, are cam patru ani si nu a inflorit. Expunerea este de cel putin 6-7 ore soare pe zi. S-a dezvoltat frumos dar nu a inflorit niciodata. Am si un Forest Pansy mai micut, primele flori au aparut in aceasta primavara. Imi puteti spune de ce nu infloreste Canadensis-ul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *