Un oraș mic, dar șarmant, cu arhitectură veche și o istorie pe măsură, atestat la 1267 și declarat ca urbe în 1359, Mediaș este al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu. Centrul orașului a devenit acum și mai frumos, grație restaurării și amenajării Hotelului Traube, o clădire cu o istorie frumoasă. După naționalizare și-a pierdut strălucirea de altădată, deși în perioada interbelică era punctul de atracție al orașului, unde familia Kartmann, de origine săsească, a gestionat afacerea de familie, de la cafenea, bodegă la cele 28 de camere de cazare. Dar, uite, că după zeci de ani de zile acest hotel nu doar că-și recapătă șarmul, dar ne încântă cu o amenajare deosebită, în stil săsesc, iar autorii amenajării sunt chiar actualii proprietari soții Călburean. Ai să vezi în imaginile frumoase realizate de fotograful Andrei Zdetovetchi despre ce este vorba.
Deși înainte de naționalizare nu avea un decor săsesc, ci mai degrabă unul tipic de hotel de provincie, așa cum era moda vremii, acum ansamblul de aici este amenajat într-un stil rustic elegant. Doamna Livia Călburean spune că înainte de a se apuca de amenajare se tot gândea ce stil de amenajare să abordeze pentru clădirea de patrimoniu, care a fost complet restaurată de către echipa sa. Într-o vizită la Sibiu a dat peste un mic magazin cu mobilă pictată, chiar lângă Podul Mincinoșilor. Atunci și-a spus că asta vrea să facă, să creioneze la interior o atmosferă rustic săsească pentru că aceasta ar vorbi și despre istoria hotelului, dar și despre orașul Mediaș, unde sașii au fost preponderenți. I-a contactat pe Dana și Vlad, proprietarii micului magazin de mobilă pictată, care din păcate acum s-a desfințat, și cu ajutorul lor a reușit să personalizeze o mare parte din mobilier (comandat la Câmpeni) și zugrăveli.
Norocul Liviei Călburean a fost echipa de meșteri pe care a avut-o. Pe vremea când s-a ocupat de lucrările de restaurare ale clădirii și de amenajarea acesteia aveau o mică firmă de construcții, activitate la care au renunțat între timp din cauza crizei. Dar meșterii au făcut o treabă grozavă aici, căci finisajele și construcțiile arată execelent, n-ai zice că hotelul e de doar trei stele. Pe lângă cele 15 camere spațioase, hotelul găzduiește trei restaurante, sală de conferință (și ea mobilată cu piese pictate) și o grădină de vară. Ah! Și era să uit de cramă, amenajată la subsolul clădirii, acolo unde pe vremuri spațiul avea destinație de pivniță și culoar de trafic între cele trei corpuri de clădire care formează ansamblul.
Ai să observi în decorul hotelului mobila pictată cu motive săsești, dar și piese de mobilă vechi, care au fost recondiționate. De asemenea și decorațiunile textile, de la șervețe, la perdele, draperii și lenjerii de pat care sunt făcute tot de către meșteri artizani. Livia Călburean spune că a ajuns să găsească meșteri pricepuți din recomandare în recomandare și așa a reușit ca să obțină ambientele pe care și le dorea pentru oaspeți. Hotelul a fost redeschis în 2005, iar lucrările de restaurare și amenajare au durat un an de zile. De la redeschidere și până acum decorul a tot fost completat, ajungând la atmosfera plăcută pe care o vezi acum.
Îți spun sincer că mă așteptam ca amenajarea de față să fie semnată de către un birou de arhitectură sau design interior. Foarte rar am întâlnit proprietari care să se priceapă așa de bine la decor interioar și să reușească să obțină un tot unitar și armonios. Merită felicitări din toată inima soții Călburean pentru ceea ce au realizat aici! Dacă ai treabă în Mediaș sau vrei să mergi cu familia, să șii că la hotel te poți găzdui și cu prietenul tău patruped pentru o taxă de 50 lei pe zi. Dar cred că-ți vei dori să mergi măcar să vezi cu ochii tăi amenajarea de față. Uite, aici ai site-ul hoteltraube.ro, unde își poți face rezervarea. Mie mi-a plăcut tare mult locul acesta! Sper să te inspire și pe tine!
Like
Foarte frumos e, am fost si eu anul trecut, chiar in perioada asta, in Medias si l-am vizitat! 🙂
E foarte original, totul ales pe masura si servicii de exceptie.
E de poveste 🙂
Foarte, foarte frumos! Nu trebuie ratat! Cu siguranta vom ajunge cat de curand. Multumim, Adela!
Insfarsit !!!!!!…… mai vad si ceva din Romania cu adevarat frumos, cu bun gust (lucru rar in aceste vremuri ale „scapatatilor”). Imi era ciuda tot timpul prezentai numai lucruri din afara, oriunde din Lumea larga….. iar din tara…..pas…., parca eram dintr-o alta lume. Nu sunt un nationalist utopic dar…. toate valorile neamului romanesc nu s-au nascut dintr-un popor de handicapati si parveniti unde chiciul este la mare pret. Imi pare tare rau de firma din Sibiu erau doi oameni care realizau lucruri sa bucure ochiul si sufletul. M-as bucura sa prezinti si alte PROIECTE cu final frumos si banos din Romania. Sa auzim numai de bine.
fain ardealul
Daca spui tu Gigi 🙂 Eu cred ca-i fain peste tot la noi 🙂
Autentic si Miraculos. Multumesc Adela ;-))))
Cu drag Monica! Chiar este foarte frumos!
Ne-a plăcut mult acest articol, aşa că l-am republicat şi în revista MagMob. Uite aici: http://issuu.com/romanianfurniture/docs/mm3_2014_issuu/28
Foarte frumos ce am vazut
Mischi .