Amenajarea de față este un exemplu binevenit pentru cine își dorește multe lucruri într-o singură încăpere, dar fără ca aspectul general să fie unul încărcat. Camera aparține Raisei Beicu, o tânără creativă, pasionată de lucrările artiștilor români, bijuterii de autor, dependentă de literatură și mare iubitoare de Matrioska. Da, n-are rost să ascund faptul că Raisa îmi este tare dragă, o cunosc de câțiva ani, am avut ocazia să lucrăm împreună și în ciuda vârstei ei fragede mă uimește cu abilitățile sale de om de comunicare (lucrează în domeniul Relațiilor Publice – PR). Locuiește împreună cu sora ei, așa că și-a dorit ca propria cameră să aibă cât mai multe funcțiuni, dar nu știa cum să procedeze, ce mobilă să aleagă și cum să o așeze. Mi-a cerut sfatul așa că i-a recomandat să ia legătura cu designerii de la Valdecor – Alia Bakutayan și Daniel Tufiș. Dar hai să-ți spun mai multe.
Principala problemă era modul de mobilare. Camera era deja zugrăvită, avea finisajele puse și toate cele, dar nu exista suficient loc pentru funcțiunile dorite de Raisa. Dar ce și-a dorit? Păi pe lângă pat, neapărat un birou, bibliotecă, loc pentru bijuterii și accesorii, loc pentru haine, zone unde să expună tablourile și desenele artiștilor preferați și da, neapărat un pantofar. Când Alia și Daniel au văzut camera de circa 16 mp și-au dat seama că singura soluție este să proiecteze un mobilier pe care să-l facă pe comandă. În plus, au identificat zonele mai puțin folosite, dar care ar fi putut găzdui câteva piese de mobilier funcțional. De asemenea, au constat că sub pervazul ferestrei exista o structură din gips carton, un fel de etajeră, dar care se avariase între timp și nu mai era funcțională.
După ce au văzut camera și au stat de vorbă cu Raisa pentru a-i identifica pasiunile și dorințele, designerii au trecut la partea de proiectare. Au făcut un plan în care au împărțit camera în patru zone – tot atâtea câți pereți există. Astfel, locul patului a fost stabilit, apoi a urmat pervazul ferestrei, sub care acum se află un pantofar, a urmat zona din fața patului cu un mobilier compact cu mai multe funcțiuni (birou, bibliotecă, loc de tv, banchetă pentru citit și corpuri de depozitare) și la final locul pentru dulap și o zonă pentru bijuterii, care fiind frumoase și de autor meritau să fie la vedere. Practic toate zonele moarte, adică mai puțin folosite, au fost reperate și în golurile existente designerii au prevăzut toate cele necesare.
Să-ți spun și câteva date legate de materiale și decor, că sigur o să-ți prindă bine. Mobilierul este realizat de către designeri din plăci mutistratificate de fag de la Holver și fronturi din MDF alb fibros de la Nett Front. Pentru locul de citit designerii au apelat la Ștefania Ene de la Your Design pentru a face pernele de șezut, care au fost îmbrăcate cu un material vesel de la Fabrix, singurul loc unde au găsit un imprimeu cu Matrioska, pe gustul Raisei. Suportul de bijuterii este realizat dintr-o placă multistrat de fag de 80 x 200 cm pe care au fost montate mânere de mobilier de la Zara Home și fixată o oglindă ovală de la Kika. Pe mijlocul plăcii a fost construită o carcasă pentru brățări și alte accesorii, iar sub aceasta au fost puse suporturi pentru genți.
În privința decorațiunilor, multe dintre ele existau deja și mă refer în special la tablouri și figurine. Pentru ca aspectul general să nu fie încărcat, designerii au ales ca tablourile și desenele înrămate să fie poziționate de o parte și de alta a patului. Astfel, zona liberă de deasupra patului lasă un loc de respiro în ansamblul camerei. Apoi, în dreptul ferestrei au ales perdele și draperii din materiale plăcute, cu mult bumbac în compoziție, deci fără clasicele voaluri. Acestea, ca și o parte din perne și cuvertura pentru pat, au fost cumpărate de la magazinele din incinta HomeDesign mall. Raisa avea deja două lămpi de la Ikea, așa că designerii de la Valdecor au completat gama cu lustra din aceeași familie.
Sigur ai să găsești și tu multe idei în amenajarea de față, de la poziționarea mobilierului la suportul pentru bijuterii. Cert este că Raisa este foarte mulțumită de rezultat. Ca să nu uit, merită să-ți spun despre faptul că mobila albă contează mult în aspectul îngrijit al camerei, dar și al luminozității ei. Tocmai pentru a conferi senzația de spațiu într-o cameră cu multe obiecte, designerii au ales că în dreptul ferestrei zugrăveala să fie tot albă. Dungile verticale ale perdelelor vin să încadreze frumos fereastra și dau un aer tineresc, la fel ca și combinația de nuanțe de la roz, mov la roșu. Tare mi-a plăcut camera asta. Sper să te inspire și pe tine!
2
Bunul gust exista inca, indiferent de varsta. Daca exista si educatia celor 7 ani de acasa. Felicitari Raisei!
superb!!!
Adorabil design!
Cred ca era relavanta o varianta cu inainte/dupa. E minunat organizata camera 🙂
Ai dreptate Dario, dar varianta de dinainte am ratat-o 🙂
arata de-a dreptul minunat! <3
Foarte foarte frumos! Tablourile de unde sunt? Si as fi curioasa si de materialul cu matrioska de pe bancuta. Imi place foarte mult!! Multumim pentru prezentare!
bugetul de redecorare a fost aproximativ…. cat?
Roxana, proiectul s-a derulat pe o durata de circa 2 luni de zile. Toate decoratiunile textile – de la perdele la cuverturi (sunt mai multe) la perne – au costat circa 3500 lei, mobila a fost 7000 lei, dar e din materiale de calitate, multistratul de fag e dublu fata de PAL. Onorariul designerilor a fost in cazul de fata de doar 250 de euro.
Buna ziua, care ar fi onorariul actualizat la 2020 pentru un proiect similar, dormitor de 11 m patrati si sufragerie de 17 m patrati? Multumesc frumos! As fi foarte interesata sa discutam, pentru amenajarea apartamentului mamei mele. Irina
Foarte dragutz! Bun gust, rafinament, practic! Felicitari!
Ma bucur ca-ti place Mihaela!
🙂 materialul cu papusile rusesti a fost cumparat de la fabrix, pernele au fost realizate de Your Design.
Am precizat asta in articol Stefania si cu link-urile de rigoare! Bine te-am gasit!
🙂 multumesc!am vazut, intrebase cineva mai sus:p
Multumesc Stefania! N-am apucat inca sa raspund la toate intrebarile 🙂
Ah, mi-ai adus aminte de Good Homes, ce dor imi e de revista aia!
Draperiile si pernele sunt din acelasi material? Unde poate fi gasit?
Pai vezi ca am scris in text Iulia 🙂
Da, acum mi-am dat seama desi ma jur ca am citit textul de n ori pentru informatia asta. Multumesc 😀
Nu-i nimic Iulia! Te inteleg. Si mie mi se intampla. Ma bucur daca ai gasit informatia, asta conteaza 🙂
Super faina camera! Imi place mult si ca are „Padurea Norvegiana” pe noptiera; Murakami este unul din autorii mei preferati.