Sunt locuri care te inspiră, spații publice dacă vrei, care sunt așa de frumos sau ingenios concepute încât după ce le vezi te provoacă la bricolat sau reamenajat. Știi că ți-am prezentant localuri publice cum sunt La Copac sau J’ai Bistrot, unde găsești idei faine semnate de designerul Mihai Grama. Ei bine, de această dată ai să vezi un ambient de restaurant conceput de Cristian Corvin, unul dintre arhitecți români pe val. Este vorba despre de acum cunoscutul Lacrimi și Sfinți. Dar n-am să-ți spun despre restaurant, ci despre soluțiile decorative pe care le vezi aici și pe care le poți adapta la tine acasă.
Știu că poate părea copilăresc, dar mie cel mai mult mi-a plăcut ideea de a decora pereții cu capace de oale. Și sunt capace de oale emailate, care curând vor ajunge de-a dreptul vintage, căci mai toate lumea își cumpără acum modele actuale de inox cu capace de sticlă transparentă. Pe alea n-ai cum să le pui pe perete. Așa că dacă ai așa ceva acasă, uite cum le poți folosi în decor. Să-ți mai spun că poți masca defecte sau mai știu eu ce pete de pe perete? Îți spun, că poate nu te-ai gândit la asta. Sau că le poți personaliza și picta în cazul în care sunt ciobite? Da, ar fi și asta o idee.
Altă idee care m-a dat pe spate este cea cu decorațiuni, brâuri și figurine din piese Lego. Da, uite, formele astea de-a dreptul pixelate sau dacă vrei care seamnănă cu cusăturile de pe etamină, se pot adapta excelent pentru un decor cu temă tradițională. E adevărat că aici s-au folosit multe piese că sunt suprafețe mari, dar pentru acasă sigur poți adapta ideea la scară mai mică.
Mi-au plăcut și obloanele montate pe pereții de cărămidă. Este o idee faină pentru o cramă, dar și pentru un spațiu unde ai ferestre puține sau mici. Cu un astfel de oblon nu aduci mai multă lumină în casă , că doar e decorativ, dar poți avea la interior un spațiu de depozitare și prin imaginea lui dai impresia că există mai multe goluri de freastră. Deci e o senzație cum că încăperea ar fi deschisă către exterior. Unde mai pui că dacă lași o astfel de etajeră cu obloanele deschise, imediat ți se umple o suprafață bună de perete, deci are și rol decorativ de mare impact. La culori te joci cum vrei tu.
Și ansamblul de bufete mi s-a părut o idee tare, mai ales când nu găsești piese de genul acesta decât pe bucăți. Decât să te enervezi că nu ai partea de jos poți face ca aici, le grupezi și obții mai multe vitrine, dar și un joc interesant de forme pe fundalul pereților. Panoul pentru scule e o altă idee ineginoasă. Poți adapta ideea pentru a expune lucruri vechi, cu patină, cum ar fi chei, lacăte, lanțuri, broaște de yale. Decât să le ții prin sertare sau cutii, le poți folosi ca și decorațiuni.
La baie ideea cu mai multe oglinzi e și ea de efect. Poți monta mai multe și mai mici, mai ales când nu găsești modelul preferat într-o variantă mai mare. Ansamblul este nu doar decorativ, dar și practic, mai ales când e mai mult de o persoană la baie. Fiecare are oglinda lui și nu vă mai înghiontiți să vă aranjați. Și dacă ai copii, merge să le pui și mai jos, ca și cei mici să aibă unde se oglinzi.
Pereții lambrisați cu scânduri vechi, la fel ca și ce îmbrăcați parțial de stive de lemn mi se par idei decorative și cu mult șarm. Mai ales într-o casă de lațară lemnele astea puse la interior ar arăta bine, dar s-ar și usca mai repede decât afară. Oricum e clar că aici spațiul generos permite un grupaj cu multe astfel de lemne, dar merită să privești ceva uzual, banal și din perspetică decorativă. Uite, aici îți scriam despre instalațiile din lemne făcute de artistul Maxim Dumitraș, deci te poți juca și cu culorile. Mie tare mi-au plăcut soluțiile de aici. Sper să te inspire și pe tine!
1
original! imi place!
fain … cum de nu m-a dus pe mine capul pana acum sa fac motive traditionale romanesti din lego … am 30 kg de lego in casa si fac tot felul de proiecte… dar asta m-a dat pe spate … Bravo.
Pana nu vezi nu stii ca se poate 🙂 Nici mie nu mi-a trecut prin cap 🙂