Până de curând lucrurile erau clare în privința amenajărilor interioare. Când se vorbea despre stilul rustic era clar ceva tipic amenajărilor de la țară, cu suprafețe rugoase, cu finisaje neregulate, cu materiale care aveau patină. Când spuneai modern totul suprafețele erau lise, materialele impecabile, formele, volumele de-a dreptul geometrice. Dar acum totul se combină și nu deloc întămplător acest lucru. De ce? Păi numai gândește-te la bucătărie sau la baie, n-ai cum să le ai strict rustice. Modernul este prezent prin dotări, de la electrocasnice la instalații sanitare, termice, electrice. De asemenea, pe lângă obiectele și finisaje rustice mai nou își găsesc locul și piese moderne, se creează contraste interesante, dar mai ales puncte de legătură cu tehnologia, cu dotările pe care le avem în casă.
Așa că atunci când în ziua de azi spui rustic modern e clar următorul lucru: vrei să te înconjori de materiale, finisaje și texturi calde, dar să ai parte de confortul și tehnologia moderne. Mai mult decât atât, acest rustic modern chiar a fost catalog ca și stil odată cu expresiile folosite în media sau idei clar exprimate de către designeri de interior în cărți de specialitate. Cea mai recentă dintre ele chiar așa se numește: Modern Rustic. Interesant este că autoarea britanică Emily Henson merge mai departe și identifică în cadrul acestui stil rustic modern alte varietăți de la rusticul pur la bohemian rustic, retro rustic, pop rustic. Eu zic că nu e cazul să ne încurcăm în atâtea feluri de rustic, că noi avem și cu ce și cum să ne ambientăm locuințele în stilul nostru, adică rustic modern românesc. Cum? Folosind, spre exemplu, decorațiuni textile făcute de mâinile mamelor și bunicilor noastre, de la cuverturi la covoare de la fețe de masă la lenjerii de pat. Poți transforma o copăiță într-un lavoar, poți folosi coșuri pe post de abajururi, poți avea în loc de măsuțe tabureți cu trei picioare.
Când combini rusticul cu modernul nu uita că totul trebuie să fie funcțional. De ce? Pentru că spre exemplu dacă în loc de canapea ai o banchetă rustică, n-o să stai comod și atunci n-o să te mai bucuri de lucrurile cu aspect rustic. Când stai la bloc nu uita că rusticul poate fi sugerat prin finisaje – o pardoseală cu aspect de lemn, o zugrăveală cu textură, decorațiuni textile (perne cu motive populare, covoare țesute din lână). În rest, mobila poate să fie simplă, chiar modernă, dar ai grijă la nuanțe. Uite, poți avea o masă rustică, dar scaunele să fie moderne. Dacă stai la casă sau locuiești țară atunci o să-ți fie mai ușor, numai că nu uita de dotări, ca să-ți faci viața mai ușoară. Mai jos ai diverse combinații, unele propuse chiar în cartea de care-ți spuneam, altele concepute de diverși designeri. Și nu uita că nu trebuie să fie nimic ca la muzeu sau să respecți nu știu ce rețete. E suficient să-ți placă ție, dar musai folosește ce ai deja sau ceea ce poți găsi de la ai tăi.
Un alt aspect important în acest stil rustic modern este ideea de reciclare, de refolosire a materialelor. De ce? Pentru că dacă ai de unde să faci rost de lemn vechi, el are deja o patină pe care greu o pot imita materialele noi. Și poți folosi materialele vechi altfel decât destinația lor originală. O pardoseală veche recuperată dintr-o casă veche poate deveni un lambriu interesant pentru pereții din casă. O mobilă veche poate fi refăcută și redecorată sau piese noi tradiționale pot fi readaptate prin pictură sau tapițerii noi pentru locuințele urbane. Refolosește tot ce poți, căci ăsta e spiritul rusticului modern – ceva vechi, ceva nou, ceva original (făcut de tine sau de ai tăi). Sper să te inspire și pe tine!
Sursa foto: Catherine Gratwicke/ ElMueble/ Ryland Peters 3
foarte frumos.
Ma bucur daca te inspira Juli! Sper ca din exemplele astea sa ne dam seama ca nu trebuie sa aruncam mobila buna, chiar daca-i veche 🙂 Mai bine o reparam si o redecoram 🙂
extraordinar, n-am cuvinte
Da, se poate Sabrina! Ma bucur ca-ti place 🙂
foarte frumos, este cu totul deosebit
Cât m.ar costa un proiect de.al tau pt .a decora casa interior rustic +modern I.mi place f. Mult ideile tale..urmaresc si emisiunile voastre…Ador simplitatea..multumesc .