adelaparvu,com despre top 5 plante care absorb umiditatea din casa, Text Carli Marian, in foto Nephrolepis, feriga (4)

In Gradina, In trend, Sfaturi plante

Top 5 plante care absorb umiditatea excesivă din casă

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

Ai observat că în lipsa unei ventilații corecte a locuințelor moderne, care sunt anvelopate cu pereți placați cu polistiren și tâmplărie termoizolantă, ambientul interior se schimbă? Da, vezi asta mai ales în sezonul rece când pe geamuri curge efectiv apă. Vara, când lăsăm ferestrele mai mult timp deschise fenomenul nu se vede. Au fost inventate produse speciale pentru absorbția de apă din aerul locuințelor, dar cred că este mai sănătos să apelăm la plante. Uite, colegul meu de blog, Carli Marian îți spune care sunt acele plante care te vor ajuta să menții acasă un mediu plăcut, fără exces de umiditate, plante pe care le găsești și la noi în florării. Multe dintre ele sunt folosite și pentru grădini verticale cu plante sau aranjamente verticale cu plante.

adelaparvu,com despre top 5 plante care absorb umiditatea din casa, Text Carli Marian, in foto Spathiphyllum (2)

Este cunoscut faptul că umiditatea relativă a aerului prea ridicată într-o cameră nu este tocmai ce ne trebuie pentru a avea un mediu sănătos. Nu doar că este deranjant și ne îngreunează respirația, dar favorizează apariția mucegaiului pe pereți și de aici o groază de neplăceri, proble care ne afectează sănătatea. Dar am un remediu care te va ajuta să scapi de acest inconvenient : plantele care absorb excesul de umezeală. Am facut aici un top 5 astfel încât să poți și combina plantele între ele, dar să le alegi și pe cele care-ți plac.

Spathiphyllum

Spathiphyllum

1.Spathiphyllum – este o plantă care iubește umiditatea în sol și în aer. Ca atare pentru a se dezvolta frumos are nevoie tocmai de un mediu umed, ea absorbind vaporii de apă pentru procesele fiziologice interne.

Spathiphyllum

Spathiphyllum

2.Chamaedorea – este un palmier pitic care supraviețuiește în locuri umede și luminoase. Atunci când nivelul umidității scade poate ocupa și zonele mai umbroase din cameră. Te-ai prins? Îi place mult umiditatea și pentru asta ar face rabat de la lumina din plin.

Chamaedorea

Chamaedorea

3.Iedera – o plantă curgătoare o punem de obicei în ghivece suspendate. Dar asta e o idee bună să o agățăm la un nivel superior în cameră. În acest fel putem elimina riscul apariției mucegaiurilor, deoarece fiind la înălțime, iedera absoarbe imediat vaporii de apă ce se ridică către tavan, locul unde e cel mai cald și umed în casă.

Hedera, iedera

Hedera, iedera

Hedera, iedera

Hedera, iedera

4.Feriga – deși nu te-ai aștepta, dar ea absoarbe excesul de umezeală din aer, fiind un excelent reglator al acesteia. Când ai măcar o ferică în camera cu probleme, poți fi sigur că ea va conta în menținerea unui nivel echilibrat al umidității, cât mai aproape de cel confortabil omului.

Nephrolepis, feriga

Nephrolepis, feriga

Nephrolepis, feriga

Nephrolepis, feriga

5.Tillandsia – este o plantă epifită ce nu prezintă sistem radicular, mai exact în mediul natural crește pe scoața copacilor, iar rădăcinile ei sunt aeriene, nu ca la plantele obișnuite. Deci, clar că ea se hrănește cu apa și nutrienții pe care îi absoarbe din aer. Astfel este ideală pentru orice cameră cu un nivel crescut al umidității.

Tillandsia

Tillandsia

Tillandsia

Tillandsia

Tillandsia

Tillandsia

Și chiar dacă nu întâmpini probleme de umiditate excesivă în cameră, să știi că aceste plante sunt potrivite pentru orice baie care beneficiază de ceva lumină naturală. Sper ca prin cultivarea lor să obții un mediu cât mai sănătos și mai frumos la tine acasă!

Nephrolepis, feriga

Nephrolepis, feriga

adelaparvu,com despre top 5 plante care absorb umiditatea din casa, Text Carli Marian, in foto Spathiphyllum (4)

Hedera, iedera

Hedera, iedera

Sursa foto: Floradania

19 raspunsuri pentru Top 5 plante care absorb umiditatea excesivă din casă

  1. vasile spune:

    Multumesc pentru informatii, foarte interesante si utile. O zi minunata.

  2. briela spune:

    Multumesc, Adela! O zi insorita!

  3. Tiana spune:

    Multumesc! F interesant articolul!

  4. daniel spune:

    sunt multumit pentru informatii,iubesc florile de apartament insa acum stiu ca am in locuinta plante care produc si ele la randul lor umiditate

  5. Vaciu Adriana Anda spune:

    Multumesc Adela ! Mie chiar imi sunt de mare ajutor sfaturile tale ! Locuiesc intr-o casa pe pamant, construita pe o fosta pivnita( lucru pe care nu l-am stiut cand ne-am mutat)si acum, cand a trecut vara, pur si simplu ne-am trezit cu apa pe usi, in baie…este uniditate mare. Alergici si eu si copilul meu la muuulte dar mai ales la mucegai, am incepu sa simtim, desi nu se vede nicaieri mucegai, e varuit proaspat dar noi suntem deja dependenti de picaturi si antialergice. Iti multumim pt sfaturi si daca mai poti sa ma inveti cum sa mai combat umiditatea din casa, astept cu drag ! Te pupam !

    • Adela Parvu spune:

      Adriana, la voi problema este destul de serioasă. Vezi că-ți poate afecta toată casa. Cheamă niște specialiști în hidroizolații și vezi ce este de făcut, dar nu lăsa lucrurile așa.

  6. Mada spune:

    Pot pune într-o singură încăpere o feriga și o iedera? Nivelul de umiditate este de aproximativ 70 și am un bebeluș in camera.

  7. carli spune:

    Buna dimineata! Da, puteti amplasa ambele plante pentru reglarea umiditatii. Daca in decurs de 10 zile nu se reduce catusi de putin, va recomand un dezumidificator!

  8. Lydia spune:

    Și noi ne confruntam cu umiditate în camera, peste 70/.O să cumpărăm câteva plante. Sper să dea rezultate. Avem și dezumidificator, dar degeaba.

  9. Capsi pajura spune:

    Acolo îți trebuie dezumidificator.

  10. Anda spune:

    Am o camera orientata spre Nord, unde e umiditate mai mare decat in restul apartamentului. Sper sa o pot regla cu cateva plante…

    • Adela Parvu spune:

      Bună Anda! Din păcat enu va funcționa doar cu plante. trebuie să depistezi sursa umidității. În caz contrar te poți trezi cu mucegai și apoi cu igrasie.

  11. Ionascu Mihaela spune:

    care este metoda cea mai buna de a scapa de mucegai datorat umiditatii peretilor si subsolului. este posibil ca apa sa ramana pt. totdeauna in pereti?

    • Adela Parvu spune:

      Bună Mihaela! Trebuie depistată sursa umidității și apoi, în funcție de sursă va trebui acționat pentru stoparea ei și tratarea zidurilor. Și da, dacă nu e depistată sursa de apă sau umiditate care afectează construcția, apa poate rămâne mult timp în ziduri până când le va degrada. Există firme specializate în hidroizolații care pot depista sursa umidității și pot efectua și lucrări de hridoizolare.

  12. Ela spune:

    Buna! Dacă aș face niște aranjamente de licheni , aceștia ar avea capacitatea să absoarbă umiditatea dintr-o încăpere unde a fost aplicată lavabilă ceramică și din păcate atunci când umiditatea este crescută se umezesc pereții ?

    • Adela Parvu spune:

      Bună Ela! Din păcate nu vor putea absorbi toată umiditatea. Dar poți închiria un dezumidificator profesional dacă ai probleme. Există firme care închiriază așa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *