Am găsit un loc unde ai ocazia să vezi mai multe amenajări concepute în aceeași linie estetică, dar cu variațiuni interesante. Da, totul arată rustic, deși dotările și confortul oferit de ele sunt moderne. Ceea ce mi-a plăcut este modul cum sunt combinate finisajele, piesele de mobilă și decorațiunile. M-a dat pe spate modul de iluminare, căci este rezolvat foarte actual. Vei de vedea scafe, pereți iluminați, fante, spoturi, dar toate mascate de elemente din lemn masiv. Și aici s-au folosit mai multe esențe lemoase de la larice, fag, stejar și până la salcâm, molid și brad. De asemenea, merită să dai atenție bucătăriilor și băilor, căci sunt foarte frumos adaptate temei fără să altereze imaginea rustică.
Toate aceste apartamente se află grupate în două case generoase cu aspect tradițional. Eu am ales să-ți prezint șapte dintre apartamente. Casele sunt situate în zona de munte a Carpaților din Polonia, un loc unde proprietarii spun că s-au inspirat din stilul bucovinean. Bucovinean? Da, au o regiune care se numește Bukowina, care nu doar că se traduce, dar chiar asta înseamnă: Bucovina, un ținut cu o istorie fascinantă și care în germană se numea Buchenland, adică țara fagilor. Deci, dacă ești din Bucovina sigur o să găsești inspirație în imaginile de față. Cert este că acest articol m-a făcut să cercetez și pagina de wikipedia în poloneză despre Bucovina și mi-am dat seama câte puține știm despre ea și despre istoria ei. Așa că am temă de cercetare pentru următoarea perioadă.
Dar ce este acest loc? Ei bine este vorba despre o pensiune de lux care cuprinde de fapt două clădiri din lemn nou construite și care încorporează și elemente vechi recuperate de la case bătrânești. Situată în Zakopane, la poalele munților Tatra, pensiunea are mai multe apartamente de închiriat, fiecare decorat în stil rustic bucovinean. Multe lucruri de aici au fost făcute cu meșteri locali, căci așa le-a și venit ideea proprietarilor să pornească afacerea. Cum adică? Adică au dat peste un fierar bătrân și de la el au aflat de un tâmplar și uite așa au realizat că tradițiile sunt pe ducă și că ar merita să facă un loc care să le păstreze vii. Așa au deschis în urmă cu nouă ani Willa Tatiana și de atunci s-au extins cu încă o construcție realizată în același stil.
Deși sunt case tradiționale și ai avea impresia că sunt cu totul vechi, proprietarii au apelat la arhitecți și constructori specializați în genul acesta de arhitectură tradițională. Este vorba despre firma Studio 51 pe site-ul căreia am văzut mai multe modele de astfel de case de diferite suprafețe, dar marea majoritate sunt în stilul pe care-l vezi aici. Pentru amenajarea interioară au apelat la un birou de design interior Studio Formy, ai cărei designeri chiar și-au făcut un nume din reinterpretarea stilului rustic în locuințele contemporane. Cert este că decorul, organizarea funcțională și ideile aplicate în apartamentele de aici arată foarte frumos. Multe detalii realizate de meșteri tâmplari pricepuți, dar și decorațiuni textile de impact. Mi-a plăcut mult. Sper să te inspire și pe tine!
Aici, în acest apartament organizat pe două niveluri mobila este una simplă, curată. De ce a fost aleasă așa? Pentru că în ansamblul spațiilor sunt integrate elemente tradiționale. Astfel, există un contrast subtil, dar de efect între rustic și modern pentru că dacă și mobila ar fi fost tot tradițională ambientul ar fi fost prea încărcat, iar privirea agasată de prea multe detalii.
Stâlpii îmbrăcați în bușteni masivi, care și prezența decorațiuni textile tradiționale conferă personalitate și aduc note de textură și culoare ambientului. De remarcat și integrarea televizorului modern în ansamblul mobilierului de bucătărie, o soluție ce poate fi adaptată și în amenajările de bloc unde există bucătării deschise către living.
Apartamentul are accente binevenit de roșu prin tapițerii și prin decorațiuni, care prin contrast cu restul te fac să-ți apleci privirea și către detașiile sculptate de pe suprafața mobilierului. O îmbinare frumoasă între modern și rustic.
Forma canapelei de aici este după o piesă tradițională. Alături de ea sunt fotolii moderne, dar tapițeria și materialele din care sunt făcute contează în decor, căci se asortează frumos. Vei remarca ușile interioare, care sunt superbe. Camera pare mult mai spațioasă în lipsa covoarelor. De asemenea, obloanele montate aici sunt unele recuperate și care conferă nu doar șarm, dar și o notă originală interiorului.
Unul dintre cele mai frumoase apartamente de aici are integrată o ușă veche recuperată și alte părți vechi adaptate în decor. Ușa în sine formează un întreg perete decorativ la interior. Superb! Ceea ce mi s-a părut interesant, repet interesant au fost combinația de materiale de la bucătărie, respetiv panoul de sticlă ales în locul faianței. Dormitoarele sunt și ele diferite, fără multe decorațiuni, dar cu zone de relaxare suplimentare (fotoliu, banchetă). Accentul s-a pus pe detaliile sculptate ale paturilor și pe decorul ușilor.
Mi-a plăcut aici cum e poziționată mobila, căci atunci când ai o mansardă, e important ca zonele dedicate activităților de zi să fie în locurile mai înalte, iar locurile de ședere poziționate sub pantă. Așa arată totul bine exploatat. Lavoarul din piatră mi-a plăcut de asemenea, ca și detaliile sculptate.
În acest apartament merită să te uiți la soluțiile de iluminare, inclusiv iluminat ambiental. Vei vedea fante de lumină în zona mesei care pun în evidență detaliile rustice, dar și o modalitate ingenioasă de integrare a spoturilor în dormitor. De asemenea, merită să observi ce impact mare pot avea câteva decorațiuni textile colorate, cum sunt covoarele, într-un ambient în care tonurile de nuanțe sunt foarte apropiate.
6
Superb! Imi place la nebunie mobilierul din lemn. Foarte frumos organizat, si de efect.
Am ramas muta de uimire! Nu-mi vine sa cred ca exista asa ceva, ca toate lucrurile alea sunt facute de mana omului. As fi curioasa sa stiu in cat timp s-a construit si amenajat o
astfel de pensiune. Despre costuri nu mai vorbesc, presupun ca sunt exorbitante.
Oricum, concluzia e ca …se poate si ca trebuie sa-ti multumesc pt povestile pe care ni le prezinti in fiecare zi.
Nu stiu unde le gasesti dar unele imi taie respiratia! Multumesc pentru asta!
De remercat floarea cioplita pe un perete al sufrageriei (in ultimele poze) – este floarea romaneasca (credem noi) incrustata pe toate portile, lingurile, canile din lemn traditionale romanesti!
Oricum acesta floare este un simbol precrestin solar si se regaseste in simbolistica populara in aproape toata Europa.
Mobila din lemn, culoarea asta deschisa, naturala are un farmec deosebit. Dar si stilul original din Bucovina este impresionant. Felicitari realizatorilor
fara cuvinte ……………………………………………………………………..
Superb e putin spus. O imbinare foarte frumoasa de stiluri. Nu m-as fi gandit ca ar merge de exemplu in bucatarie mobilier din lemn cu o placare din sticla, interesant…si stalpii aia din camere din trunchiuri de copaci..divin
cred ca miroase asa de fain de la lemn!! minunat
Vila are o arhitectura si un design interior deosebit. Calitatea materialelor o face si mai deosebita, este comparabila cu chaleturile elvetiene prezentate de tine Adela.
Sa stii ca da! Ai dreptate Dana, nu m-am gandit la asta. Calitatea insa se simte. Se simte din plin.
Casa scarilor, dormitorul copiilor, mansarda sunt numai cateva din favoritele mele. Multumesc Adela. Un articol minunat. Si culoarea asta De lemn parca esti imbratisat de un prieten ♡♥♡♥♡ plus cum se gandeste si Adriana; mirosul lemnului trebuie sa fie hipnotic.
Multumesc, Adela! Mi-am inceput ziua atat de frumos!
Ma bucur din tot sufletul daca am putut sa-ti inseninez ziua Gabriela 🙂
Adela, este o casa amenajata cu foarte mult bun gust. Felicitari proprietarilor! Imi poti furniza numele firmei care a produs acest mobilier de bucatarie.
Toate cele bune.
Mioara este mentionat in text link-ul catre ei. Este vorba despre o firma de amenajari interioare poloneza uite aici http://www.studioformy.pl/
Multumesc Adela!
Cu drag Domnica!
Multa munca si bani! Pe mine m-au cam durut fortarile si albul lemnului. De baldachin in Bucovina, ce sa mai zic?
Ana, bucataria cu sticla nu stiu ce sa spun despre ea, dar ca idee adaptarea mi se pare interesanta.
Buna, Adela! Bucovina de la sine e o frumusete, asa ca daca se pastreaza traditionalul, cu siguranta va iesi ceva frumos! In imagini am vazut niste combinatii inedite si foarte curajoase, mie mi se pare ca nu se potrivesc, de exemplu lemn cu placi rosii lucioase…un amestec de modern si vechi, la fel si in bai, sticla si faianta lucioasa in combinatie cu lemn, covoare din iuta sau cordele si covoare de serie Ikea…
Oricum, in mare arata bine!
Geanina spuneam ca unele mi se par si mie fortate, dar ideea este indrazneata 🙂
Luati televizorul de acolo…
Hahaha! Buna asta Dan 🙂
Superb! Mie mi-au placut, in ciuda fortarilor, pe alocuri, dar care per ansamblu dau bine. Este cu atât mai uimitor, cu cat in România, cred ca nu vei vedea asa ceva. Ca de obicei, ne uimesti si ne oaspeti, draga Adela, cu niste povesti exceptionale! Te admir foarte mult pentru munca depusă! 🙂
am ramas uimit de ce ace am vazut sat superbe ecxtraordinare………………
Care Bucovina? Care stil rustic? Nu are legatura nici cu Bucovina din Romania, nici cu partea de nord din Ucraina. Lumea impresionata de cele prezentate mai sus nu vazut niciodata Muzeul satului de langa cetatea Suceava sau case traditionale din judetul SUCEAVA!!!
E o reinterpretare Seneca, nu e un stil curat, daca vrei sa spun asa 🙂 Da, desigur, cine isi doreste un stil traditional (deic nu rustic) atunci e foarte bine sa mearga la muzee si multumim pentru recomandarea cu Muzeul Satului din Suceava http://www.muzeulbucovinei.ro/muzeu/expozitii-permanente/muzeul-satului
Încărcat. ….si totuși, totul pare să respire.O idee îndrăzneață.