adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (17)

In Case, Design Interior

Tot vizitându-și mătușa a ajuns să se mute la țară

Știi cum se întâmplă în viața unora de-i poartă destinul către mări și țări, dar la un moment dat ața îi trage tot acasă. Așa au pățit și proprietarii casei de față, care timp de doispreze ani au colindat lumea. Și au colindat-o departe, ajungând până în Africa de Sud unde au muncit în cadrul unor organizații medicale care ajutau copiii bolnavi. Fiul lor ajuns la maturitate a plecat și mai departe, stabilindu-se, nici mai mult nici mai puțin, decât în Noua Zeelandă, iar ei sunt toți polonezi. În timpul acesta, de fiecare dată când ajungeau în țara natală își vizitau mătușa de la țară, una dintre puținele rude rămase în viață. O mătușă aprigă, care nu doar că a avea o casă bătrânească frumoasă, dar care avea și plantație de aluni.

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (2)

Maria, proprietara casei

Maria, proprietara casei

Și tot explorând locurile mătușii, la finalul contractului lor în Africa de Sud, și-au spus – de ce nu s-ar muta la țară? După atâtea aventuri și peripeții ar fi perfect să se retragă într-un loc liniștit. Proprietara Maria spune că i-a venit și mai ușor să se hotărăscă după ce un prieten bioenergetician i-a spus că zona este una cu energie benefică. Așa că s-a pus pe căutat teren aproape de casa mătușei și a găsit unul perfect pentru viitoarea lor locuință. Aveau ceva bani strânși, dar nu vroiau să-i îngroape pe toți în noua casă, așa că au decis să se încadreze în suma de 100.000 de euro. Aveau un arhitect în familie, așa că la el au apelat ca să le conceapă o casă deschisă, ușor de construit, dar și de întreținut. Și casa avea să fie una cu fundație solidă, mai înaltă, căci în zonă, iarna, se adună un strat consistent de zăpadă (deci să fie protejat lemnul de umezeală excesivă) și restul din lemn masiv.

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (6)

Mi-a plăcut cât de aeristiă este casa la interior, deși dacă ar fi fost a mea cu siguranță ar fi făcut-o mai colorată. Dar Maria a simțit că e timpul pentru calm, pentru ceva relaxant care să-i imprime senzația de ordine. A tânjit după materiale și finisaje naturale, care să-i aducă aminte de zona de munte, căreia i-a dus dorul, mai ales în verile toride petrecute în Africa de Sud. Și casa a ieșit foarte frumos. Totul este simplu și cu bun gust, dar personalitatea casei este conferită chiar de către structura ei aflată la vedere. Lemnul acesta încălzește interiorul, căci în restul totul este pe tonuri de gri și bej.

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (3)

Cu mobila și cu decorațiunile nu s-a complicat prea mult. Multe dintre piese le-a luat la mâna a doua, cu excepția canapelelor, fotoliilor și a decorațiunilor. Pe ideea că într-o casă e bine să ai ceva nou, ceva vechi și ceva original (făcut de mâna ta). Mi-a plăcut una din băi unde a montat plăci ceramice ce imită lemnul, dar le-a pus numai unde era nevoie și nu le-a așezat regulat, ci s-a jucat cu ele. Pe jos, în zona de duș, a montat pietre de râu nu pentru decor, deși dau bine, ci pentru că ele îi fac masaj la tălpi, o adevărată cură de reflexoterapie. Maria e clar interesată de tot ce înseamnă stil de viață sănătos și terapii alternative. Poate de aici și senzația de ambient plăcut al casei ei, în ciuda nuanțelor cuminți.

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (4)

Dar știi cum e în unele astfel de case, nu? Par ele ordonate și neutre, dar sunt mai mereu pline de râsete colorate. Maria spune că pe lângă voie bună e și aromă de mâncare căci îi place să gătească, dar mai ales să prepare gemuri și dulcețuri. Se gândește acum serios să-și deschidă casa și pentru oaspeți, dar ezită pentru că la final de săptămână multe rude se adună aici. Nu s-ar fi gândit că vizitele la mătușa ei o să-i schimbe viața, dar acum spune că nimic nu e întâmplător. În nici un caz n-avea de gând să se mute la țară, dar când ai ajuns la șaizeci de ani pare să fie o decizie binevenită, mai ales pentru sănătate. Mie mi-a plăcut locul. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (19)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (1)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (15)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (17)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (18)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (16)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (10)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (12)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (11)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (9)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (7)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (8)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (20)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (21)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (14)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (13)

adelaparvu.com despre casa la tara din lemn cu fundatie de piatra, casa Polonia (5)Sursa foto: Weranda Country

 

7 raspunsuri pentru Tot vizitându-și mătușa a ajuns să se mute la țară

 1. Virginia spune:

  Asta voi face si eu curand, mai colorat si aproape de natura, vine o vreme cand avem mai multa nevoie de liniste.
  Multumesc pt toate subiectele si sanatate

 2. Ana spune:

  Adela, multumesc pentru articolul tau plin de inspiratie. As dori sa stiu in ce zona din Polonia este situat proiectul si daca este un website cu mai multe informatii eco despre zona. Multumesc.

 3. asta inseamna sa te asezi in mijlocul naturii si nu in mijlocul orasului, asa cum isi doresc majoritatea; asta inseamna sa faci sacrificii, sa faci naveta la serviciu, sa-ti duci copii cu masina la scoala si sa-i aduci inapoi acasa, deci sa te scoli putin mai devreme si tot asa, sa dai confortului rustic, rural, natural, arhaic, mai multa atentie si mai putin comoditatii urbane !.

 4. oana spune:

  si eu iti multumesc pentru inspiratie Adela. Mie mi=a placut in mod special, pentru ca am sa folosesc si eu idea, tavanul….barnele de culoarea lemnului iar restul alb, dar si idea cosului banal umplut cu prosoape….Multumesc.

 5. Dan spune:

  O casa realizata cu mult bun gust si echilibru cromatic, de spatiu, precum si intre mobilier si decoratiunile folosite. Nu reusesc sa nu remarc masuta pentru lavoarul din baie, este deosebita. Un articol foarte bun, bravo Adela! Am gasit si eu intruna din zile un magazin online de profil care au o veioza asemanatoare cu una din pozele tale insignis.ro/decoratiuni-corpuri-de-iluminat/veioze/veioza-cu-picior-metalic-H49,5-21WE009 . Probabil ca in curand vom reusi si noi sa realizam astfel de aranjamente avand la dispozitie produse si mobilier pe masura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *