adelaparvu.com despre mesteri romani Nucu Benta si Codrin Benta din Falticeni, mobila din lemn traditionala si obiecte din lemn scuptate traditional, Romanian craftsmen (8)

In Artisti, artizani, handmade, Mobila, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Frații Bența fac mobilă și obiecte din lemn tradiționale. Ei cred că românii nu caută așa ceva, dar eu zic că se înșală

Frații Nucu și Codrin Bența sunt din Fălticeni și au firi diferite. Nucu este mai introvertit și Codrin mai deschis. Primul a fost muzeograf, al doilea mai este încă profesor de istorie, dar predă și la Clubul Copiilor sculptură în lemn, așa că poți să-ți dai seama că și mediul în care se învârt îi face să fie aproape opuși ca fire. S-au apucat de tâmplărie și sculptură în lemn cu mai bine de zece ani în urmă. Au văzut la un prieten așa ceva și i-a atras foarte tare. În plus, prin natura educației lor, au realizat că este un mod viu prin care pot transmite tradiția mai departe. Una e să vezi în muzeu sau să predai copii lor lecții despre ce a fost odată și alta e să pui mâna și să faci obiecte în spiritul strămoșilor. Și uite, de-a lungul anilor și-au făcut mâna, dar au avut un avantaj: cunoașterea. Au știu unde să se documenteze și ce anume să transmită mai departe prin obiectele lor. Nu degeaba sunt atât de frumoase, căci simbolurile folosite sunt unele profunde, ce rezonează cu noi.

adelaparvu.com despre mesteri romani Nucu Benta si Codrin Benta din Falticeni, mobila din lemn traditionala si obiecte din lemn scuptate traditional, Romanian craftsmen (4)

Dar deși îi pasionează foarte tare treaba asta cu tâmplăria și meșteșugul în lemn, Nucu Bența e tare supărat. Și-ar fi dorit ca împreună cu fratele lui să poată trăi numai de pe urma muncii lor. Dar s-au trezit că pe la târgurile pe unde mergeau, chiar dacă se numeau târgul meșterilor populari sau târguri de artizant, veneau mulți și cu obiecte de proveniență dubioasă sau unii care erau intermediari, adică nu erau meșteri. Și oamenii ăștia normal că au coborât prețurile, că doar ei le luau pe nimica toată, nu știau ce înseamnă să faci cu propriile mâini ceva, așa că ce să înțeleagă ei despre valoarea obiectelor trudite și realizate în adevărat spirit tradițional? Nucu Bența spune că românii nu mai vor mobilă și obiecte din lemn sculptate tradiționale, că nu-i interesează decât prețul mic și doar să arate cât de cât rustic. Pe de altă parte, Codrin Bența, fratele lui spune că la cercul de sculptură în lemn din Fălticeni copii se înghesuie și că are prea mulți într-o grupă, circa 20, ceea ce face dificil lucrul, căci n-au toți unelte, deși ar vrea să meșterească, să învețe. Deci, unde-i adevărul? Vor românii mobilă și obiecte din lemn tradiționale ‘au ba?

adelaparvu.com despre mesteri romani Nucu Benta si Codrin Benta din Falticeni, mobila din lemn traditionala si obiecte din lemn scuptate traditional, Romanian craftsmen (1)

Eu cred că întotdeauna adevărul e undeva la mijloc. Nucu Bența e supărat pe ceea ce vede la târguri, adică îl deranjează că în spatele tabarelor sunt oameni care se dau meșteri, dar nu sunt. El zice că la astfel de târguri ar trebui acceptați numai cei care pot da o probă practică. Bună idee! Să fie acolo meșterii adevărați, căci ei n-au curajul să facă muncă de mântuială, mai ales când e numele lor în joc. Codrin Bența, pe de altă parte, spune că a văzut la nouă generație apetitul pentru internet, dar că ei cu atelierul lor nu sunt prezenți online. Ei bine, de aia spuneam eu în titlul că se înșală frații Bența. Păi cum să știe românii despre tine ca meșter, dacă mergi doar la târgurile din Fălticeni, eventual Vaslui, Piatra Neamț sau Iași? Dacă n-ai măcar o pagină de Facebook, dacă n-ai un contact undeva pe internet. Asta-i boala multor artizani și artiști români – creează, produc, dar nu se gândesc ce vor face mai departe și ajung să se vaite că nu știe lumea de ei. Păi cum să știe?

adelaparvu.com despre mesteri romani Nucu Benta si Codrin Benta din Falticeni, mobila din lemn traditionala si obiecte din lemn scuptate traditional, Romanian craftsmen (9)

Da, despre frații Bența s-au mai scris articole și în ziarele locale, dar acum pe bune, dacă ești din Timișoara te gândești să citești vreun ziar local din Suceava? Nici gând! Și chiar dacă citești, n-ai numerele lor de contact, nu știi cum să dai de ei. În plus, n-ai imagini, n-ai modele de văzut cât să-ți faci o idee despre ce pot face astfel de oameni talentați. Pe lumea asta suntem ca într-un stup de albine. Unii știu să se ocupe de promovare, să facă fotografii, alții să scrie, alții să organizeze evenimente, iar unii să creeze și să producă obiecte. Dacă faci artizanat și nu știi unde să-ți duci obiectele ca să afle lumea de ele mai bine apelezi la unul care știe să ți le promoveze. Noi românii greșim având impresia că ne pricepem la toate. Și dacă te-ai pricepe, n-ai timp să le faci pe toate. Aici e buba! Da, deci eu cred că frații Bența se înșală, eu cred că sunt mulți care ar apela la ei ca să le facă scaune, mese, blidare, dulapuri, lăzi, rafturi, linguri, casete și alte obiecte din lemn sculptate. Și ca să se convingă de treaba asta o să le public și numerele de telefon – uite aici Codrin Bența (cel vesel) 0749.124.775 și Nucu Bența (cel supărat) 0740.288.434. Dacă ai nevoie sau îți dorești astfel de obiecte, știi unde să-i găsești și dacă vorbești cu ei, spune-le că i-ai găsit pe net. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

HPIM0046.JPG

HPIM0047.JPG

HPIM0113.JPG

adelaparvu.com despre mesteri romani Nucu Benta si Codrin Benta din Falticeni, mobila din lemn traditionala si obiecte din lemn scuptate traditional, Romanian craftsmen (2)

adelaparvu.com despre mesteri romani Nucu Benta si Codrin Benta din Falticeni, mobila din lemn traditionala si obiecte din lemn scuptate traditional, Romanian craftsmen (3)

adelaparvu.com despre mesteri romani Nucu Benta si Codrin Benta din Falticeni, mobila din lemn traditionala si obiecte din lemn scuptate traditional, Romanian craftsmen (5)

HPIM0301.JPG

adelaparvu.com despre mesteri romani Nucu Benta si Codrin Benta din Falticeni, mobila din lemn traditionala si obiecte din lemn scuptate traditional, Romanian craftsmen (8)

23 Responses to Frații Bența fac mobilă și obiecte din lemn tradiționale. Ei cred că românii nu caută așa ceva, dar eu zic că se înșală

 1. Ana Simona spune:

  Eu sunt din Falticeni,Suceava si chiar daca locuiesc momentan in Anglia nu uit niciodata de unde am plecat si sunt mandra cand aud ca mai sunt oameni talentati si in orasul meu,asa mic cum e el dar frumos si linistit. Felicitari domnilor pentru ceea ce fac si sigur sunt oameni interesati de obiectele lor,sa nu se lase doborati si sa isi continue talentul orice ar fi!

  • Adela Parvu spune:

   Si eu le-am spus la fel Ana! Si de aia am si scris articolul ca sa-i conving sa-si faca macar o pagina de Facebook 🙂

  • Petronel Stanciu spune:

   Hm, 2017 și încă nu au o pagină, ceva, pe internet! L-am întâlnit pe Nucu la târg, la Vaslui, tot preocupat de trăirile interioare 🙂 și supărat pe sistem (și Mărin a’ lu’ Pătru, a’ lu’Marin Sorescu, era). Și la fel ca Târziul, „deștept, iscoditor, cunoștea bine, bine ce-a fost înainte pe la noi şi lăcrima sec pentru stricarea rânduielilor.” Numa’ că veniră rânduieli noi de care ar cam trebui să-și dea seama. …Și, poate, că și prețurile lor sunt ceva cam piperate! Nu mult.

 2. Madalina spune:

  Mor dupa masa ai cu doua scaune 🙂 Ft faine ciopliturile, oricand si-ar gasi loc in casa mea.

 3. Ana Simona spune:

  Si felicitari Adela pentru ca stii unde sa cauti si sa promovezi oameni si locuri de valoare pentru ca si tara noastra e frumoasa,orice ar crede strainii despre Romania. Mult succes in tot ceea ce faci!

 4. Kamer Miriam spune:

  Draga Adela,ti-as multumi daca mi-ai da adresa unor mesteri din jurul Brasovului,care fac mobila rustica.Numai bine!

  • Adela Parvu spune:

   Buna Miriam! In zona Brasovului sunt mesteri care fac mobila pictata, deci si aia e rustica. Tu ce-ti doresti? Ceva de genul celeia de ai vazut-o in articol sau una in stil sasesc pictata?

 5. Kamer Miriam spune:

  Nu vreau pictata,vreau mobila rustica pentru un apartament de vacanta in Busteni.

 6. Gabriel Sarbu spune:

  Buna Adela! Suntem interesati de salvarea si reamenajarea unei case traditionale din zona Maramures. Suntem de ceva timp in cautare si de curand am gasit una pe gustul nostru…
  Si pentru ca e un domeniu in care nu avem foarte multa experienta, indraznim sa intrebam daca va putem contacta telefonic in speranta in care ne puteti da informatii legate de oamenii cu care putem colabora ptr evaluarea ei, transport, reamenajare, etc.

  Va multumim anticipat,

  Andreea si Gabriel

 7. sorina spune:

  Sunt senzationale piesele de mobilier!! Mie imi place raftul acela in care sa-mi pun farfuriile taranesti, ca sa zic asa.
  Nu am prea multe inca dar odata voi fi nevoita sa apelez la acesti minunati mesteri!
  Multumesc draga Adela! Nu stiu cum facai dar gasesti mereu sim ereu lucruri si idei frumoase cu care ne incanti.

 8. iulian spune:

  Foarte frumoase aceste piese de mobilier!

 9. Silvana Speianu spune:

  Am citit acest articol şi mi-au placut obiectele produse de frații Bența. M-am dus expres să le văd la ei la Falticeni. La fața locului am cumpărat un blidar şi am comandat o masă. Acasă am observat că blidarul avea cari activi (rumeguş proaspăt) şi l-am rugat pe d-l Bența să aibă grijă cu masa, să folosească lemn neinfestat. A sosit masa, după o comunicare destul de greoaie, cu întârziere, din cireş nu stejar cum am agreat, dată cu un baiț lipicios neplăcut şi cel mai rău plină de pupe vii de cari. acum sunt în dilema dacă să o returnez sau să mă chinui cu ea să scap de insecte. Foarte dezamăgitoare experiența. Păcat. Obiectele sunt destul de frumoase, oamenii ce să spun …amabili. Dar atât. Poate acestea sunt motivele pentru care nu se caută arta lor. Utilitatea şi aprecierea sunt reduse foarte mult din cauza … detaliilor.

  • Benta spune:

   Cand lucrezi cu lemnul câțiva ani mai înțelegi că uneori lemnul mai și crapă, mai se scoace și uneori poate să facă și cari. Pentru toate sunt soluții: se pot face pene pentru crăpături, se poate înlocui bucata de lemn scoaptă sau sunt o mulțime de substanțe care distrug carii de lemn. Totul e să nu te panichezi și să înțelegi că lemnul lucrează în timp. Desigur mai e varianta să pui acele lemne pe foc sau să refaci piesele de mobilier dacă merită. Cu baițurile e un lucru mai simplu – în funcție de firma producătoare – e bine să ai doar răbdare să se usuce și eventual să aplici bine, de mai multe ori soluția. Dar trebuie să nu disperi, să nu te panichezi cum fac unii uneori, să refuzi să returnezi la schimb produsele, să ai cumpătare și cum spuneam… să înțelegi lemnul.

  • Benta Codrin spune:

   Adela, poate ar trebui sa verifici întâi sursele înainte de a publica un comentariu.Daca Silviana voia sa returneze produsele, care e posibil sa fi avut urme de cari, era situatia foarte simplă. Ea a preferat să se refuleze astfel si asta nu mi se pare ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *