Știi cum se desfășoară zilele noastre tot pe grabă, că nu știi când e luni și când e vineri. Vorba unui dintre gemenii mei – eu mă trezesc dimineața, merg la școală, după aia merg la alte cursuri, vin acasă, mânânc, îmi fac temele, mă culc și asta-i toată viața mea? N-am cum să răspund la o asemenea întrebare căci nu știu răspunsul. Nu știu nici măcar de ce ne grăbim, dar știu că ăsta-i ritmul și că trebuie să ne oferim câteva clipe de răgaz. Ei bine, unii hotărăsc să le aibă în propria casă. Și așa n-ai observat că petrecem mai mult din timpul zilei în afara ei? Măcar atunci când ești alături de familie să te poți cât de cât dezmorți din iureșul nebun al vitezei cotidiene. Am ales să-ți prezint casa asta pentru că proprietarii ei au pornit de la ideea de a-și face un refugiu din propriul lor cămin. Și zău că le-a ieșit tare frumos.
Singurul lucru pe care proprietara îl știa era acela că-și dorește să se simtă ca în vacanțele din Italia. I-a plăcut la italieni faptul că pentru aceștia casa reprezintă cel mai important loc din lume. De ce? Pentru că acolo e familia lor. Da, casa este direct legată de universul nostru personal și când vrei să-ți faci un cuib, parcă te gândești mai mult la ceilalți decât la tine. Casa de față n-a arătat așa inițial. Era o mică locuință țărănească la câțiva kilometri de oraș. Dar proprietarii, polonezi de origine, Dorota și Peter, au decis să facă pasul major și să se mute mai bine la distanță și să aibă oază lor de liniște, decât să se stea în oraș. Au transformat vechea casă și au modernizat-o adăugându-i mici extinderi, dar cea mai importantă dintre ele a fost mansardarea.
Să iei o astfel de decizie, adică să te muți la câțiva kilometri de oraș, să zicem între 20-40 de kilometri presupune să ai parte de mobilitate, adică să ambii soți să aibă mașină, iar localitatea să fie situată într-o zonă de unde accesul nu-ți ia mult timp până să ajungi la serviciu. Se poate asta, așa cum ne spunea și Gabriela Osborn, mama a patru copii, a cărei grădină ți-am prezentat-o. Dar nu te aștepta ca odată ajuns acasă să te prăbușești pe canapea. Nu! Când ai casă la curte trebuie să-ți faci timp să o întreții, să ai grijă și de grădină. Dar proprietarii de față spun că nici n-ar fi bănuit câtă energie îți poate da numai gândul că acasă te așteaptă un loc drag și frumos, unul unde mai ales vara îți petreci timpul mai mult în aer liber.
Casa și-au creionat-o la interior într-un stil rustic provensal, cu mobilă elegantă, dar nu pretențioasă. Spațiile le-au conceput largi în zona de zi, totul la vedere, căci inițial căsuța a avut camerele în stil vagon, deci era lungă și îngustă. Așa că tot ce au adăugat ca și anexă au vizat partea de living cu deschidere către terasă și grădină, plus un loc mai spațios pentru bucătărie. Dar combinația de materiale, piese de mobilier și decorațiuni e tare caldă și plăcută. Aici îți poți da seama ce impact pot avea decorațiunile textile. Draperiile acelea înflorate parcă sugerează o grădină cu flori la interior; stâlpii din bușteni te duc cu gândul la o cabană de munte, iar piesele de mobilier deschise la culoare, albe sugerează cumva Provence-ul. Este o casă primitoare, dar și relaxantă. Și-au dorit să se simtă ca în vacanță și eu cred că le-a reușit. Iar pentru asta chiar merită efortul să se trezească mai devreme cu o oră, căci câștigă altele petrecute nu la serviciu, ci altături de cei dragi. Sper să te inspire și pe tine!
Sursa foto: Weranda/ Piotr Gesicki
Numai daca te uiti la tabla de sah cu piesele( sunt pentru turneu), poti spune despre proprietari ca sunt cunoscatori rafinati….sau altfel spus; totul este cu gust aristocrat.
Super de frumos, elegant, clasic si fara multa incarcatura.
Multumim
Da, exact asta imi place ca nu e incarcat Radu. Ma bucur daca ti-a placut!
Geamuri cu toc din lemn …..ce frumos ……!
Adela nu ai mai vazut termopane din lemn? nu e o noutate
Da, la ce te referi? Nu inteleg intrebarea ta.
[…] Și-au dorit o casă în care să se simtă ca în vacanță și acum o au […]
Se vede si din aceste case pe care ni le prezinti ca polonezii o duc mult mai bine din punct de vedere financiar decat noi, românii. Cati dintre noi cei cu salarii medii isi permit o asa casa?
Si pe langa asta Anastasia se vede ca s-au prins ce inseamna sa-ti faci o casa de bun simt 🙂
Da, asa este. E o casa aranjata cu gust fin, rafinat.
[…] dar să ocupe minimum de loc în casă. Ce și-au dorit proprietarii? Un apartament cu aer de cabană și cu o tentă mai masculină într-un spațiu unde inițial existau doar două ferestre. Hai […]