Ți-ai face o casă din lemn ca și locuință permanentă? Ei bine, înainte să răspunzi ar trebui să te gândești la construcțiile din acest material natural care rezistă de secole, dar și la tradiția existentă în toată Europa legată de lemn. Îți mai spun că în ziua de azi o casă din lemn este construită folosindu-se tehnologii moderne, așa că nu te gândit la genul de căsuțe de vacanță. Zidurile din bârne de lemn rivalizează acum, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, cu cele din cărămidă. Uite, poate nu știai, dar unul dintre sistemele în care se poate ridica o astfel de locuință este cel denumit block house, adică bârne din lemn ranforsate cu elemente din metal și preasamblate în fabrică. Și, ca să înțelegi mai bine cum vine asta, am să-ți postez și un mic film de prezentare. Casa de față este ridicată astfel de către firmă nemțească Fullwood specializată din 1956 în construcții din lemn. Reprezentanții ei susțin că n-au făcut altceva decât să ducă la un nivel superior o tradiție de sute de ani.
Desigur că mi-a plăcut casa de față pentru că are o volumetrie simplă, o împărțire frumoasă la interior și-mi sugerează o atmosferă fericită de familie. De altfel proprietarii ei au luat decizia de a-și construi o locuință permanentă după ce și-au petrecut vacanță într-o construcție similară în Austria. I-a încântat căldura lemnului, dar mai ales mirosul. Și da, și-au dorit ca după orele petrecute la muncă, odată ajunși acasă, să se simtă ca și cum ar fi în vacanță. Dar ceea ce le-a surâs a fost și durata mică a șantierului. O astfel de casă durează doar câteva zile ca să fie asamblată. Desigur este nevoie de fundație pentru ea. Peste aceasta zidurile deja preasamblate sunt fixate ca într-un puzzle la fața locului. Tot ce înseamnă instalații sunt preconfigurate încă din faza de producție. Cum așa? Păi nu se face nimic fără plan, doar e vorba despre nemți.
Dintre avantajele majore la o astfel de casă unul este fără îndoială scurtarea timpului necesar finisajelor interioare. Da, zidurile din bârne pot foarte bine creiona ambientele interioare. Aici proprietarii și-au dorit să aibă un zid parțial din cărămidă, iar la mansardă, în dormitoare pereții să fie tencuiți pe alocuri. Asta pentru design, căci din punct de vedere al izolației sau al aspectului nu sunt necesare. Proprietarii au ales pentru finisajul pardoselii de la parter plăci ceramice, cu încălzire prin pardoseală. Motivul? Să poată întreține mai ușor casa, aceasta fiind situată într-o zonă frumoasă, cu vegetație matură și bine dezvolatată. Au și o grărdină pe cinste. Da, gresia îi ajută să curețe mai ușor tot noroiul pe care l-ar aduce în casă, deși mă îndoiesc că ar fi cazul aici. Însă ai să vezi ce bine poate arăta pardoseala din lemn de la mansardă. Sigur o să-ți placă.
Firma de construcții care a ridicat casa susține că grosimea pereților este calculată astfel încât să fie asigurat confortul termic, fiind folosite bârne din pin nordic. De asemenea, modul de finisare este realizat astfel încât să nu fie necesare produse suplimentare după asamblarea casei. Da, mă refer la lacuri și vopseluri pentru lemn. Interesant este faptul că și tâmplăria este tot din lemn, dar ea include geamuri termizolante. Casa este gândită să fie eficientă energetic, adică să nu consume mai mult decât poate produce din surse independente – poate fi dotată cu panouri solare, cu sistem geotermal, iar sobele pot pe bază de lemne. Mie mi-a plăcut cât de luminoasă este, ce frumos se vede tâmplăria verde în constrast cu lemnul și cât de spațios e totul. Sper să te inspire și pe tine!
6
Cred ca mai mult te costa sa cumperi terenul, decat ridicarea casei. Ce suprafata locuibila are ?
Modelul acesta are in jur de 130 de metri patrati Aurora. Am vazut pe site-ul firmei producatoare si oferte cu teren si casa la pachet, dar preturile sunt ca in Germania 😀
Ce inseamna „preturi ca in Germania”? Nu ma pricep la preturi, dar imi place casa. Este fabuloasa. Luminoasa, spatioasa, vie. Sa stai de drag in ea. Nu m-as plictisi niciodata de/in casa asta.
Preturi ca in Germania inseamna ca ei au salarii mult mai mari ca si noi, ca atare si casele sunt mi scumpe 🙂
e f fain. e in romania proiectul fotografiat?
Buna Crina! Proiectul este materializat in Germania 🙂
Desi prefer lucrurile mai modeste si mai intime,totusi ce ne prezinti aici e deosebit ! Perfect natural si [foarte important] sanatos.Distorsiunile induse in fiinta noastra de orice produs artificial[citeste ‘facatura’ – de la beton la cuptor cu microunde] sunt mai devreme ori mai tarziu – dar sunt! – mortale.
Nemtii astia domnule…! Am vazut si filmuletul.Unul din exemplele fericite in care tehnologia folosita cu intelepciune poate fi in folosul omului.Jos palaria inaintea superioarei constiinte etice la care au ajuns.Citeam si in publicatiile de specialitate din domeniul agriculturii,pe care le frecventez,la ce nivel de constiinta au ajuns si in privinta alimentatiei – peste 50% produse ecologice !
Radu de aceea am pus filmuletul pentru ca nici nu puteam descrie ce au ei in fabrica si cum au reusit sa duca o traditie de secole la un nivel de secol XXI. Si da, chiar ca nemtii astia sunt mai mult decat pasionati de natural. Au si avut timp sa incerce alte tehnologii 🙂
Adela draga, nemtii sunt foarte constiinciosi dar si onesti cu ai lor.
De ce americanii nu fac asa ceva, pt ca nu se doreste. 30% din profitul Canadei vine din constructii, majoritatea barbatilor lucreaza in constructii. La olimpiada au construit un drum special pt autobuze si pe cand a fost gata l-au daramat, au distrus totul ca sa construiasca skytrain-ul. Atatia bani aruncati, din buzubarele cui? Din taxele mari pe care le iau de la oamenii muncii. Daca vrei sa-ti construiesti o casa, nu se discuta decat de la 400 mii dolari in sus si asta pt o casa modesta cu materiale ieftine. Daca din greseala lovesti peretii cu piciorul, risti sa faci gaura in perete. Problema caselor scumpe o intalnesti pretutindeni si este mai pronuntata in tarile dezvoltate datorita cererii mari de locuinte.
Un neamt si-a facut casa de barne la noi. Dupa cativa ani spunea ca-l plictiseste de moarte casa. Una e sa ai pereti pe care mai schimbi culoarea, tapetul, faianta etc si alta e sa traiesti o viata „in lemn”. Avantaje si dezavantaje.
Locul Anghelina, locul unde e casa conteaza. Daca ai gradina nu cred ca te poti plicti vreodata. Eu chiar nu pot intelege cum oamenii se pot plictisi pe lumea asta. Sunt atatea de facut…
he he…ca bine zici ! …si TOTUL e un DAR pe care trebuie doar sa-l primim…dar pentru asta trebe musai sa FII…adica sa fii VIU…
..dar, cei mai multi sunt deja morti,omorati de sistem,neputinciosi sa mai aleaga ori vanatori de fum…shadows chasing shadows…soldatei ai MARII UMBRE care le sopteste neincetat sa ia,sa ia cat mai mult,ca sa aiba…si astfel devin morti de plictiseala,sufocati de atasamente,goi de SENS : sa dai ca sa ai…he he…ce prostie frumoasa si,mai ales..ADEVARATA…paradoxul desavarsit…cum vine asta ?…sa dai,mai ales pe tine si ai …pe tine imbogatit cu toate celelalte ,care vin spre tine…
Imi place ca intreaga casa e inundata de lumina si ca peste tot exista coltare numai bune pentru o motaiala la amiaza 😀
nu exista riscul sa se aprinda atata lemn de la soba?
Buna Mary. Daca se respecta normele care trebuie aplicate la astfel de case si daca se folosesc materiale profesionale atunci nu ai de ce sa te temi.
De ce ar trebui să ții cont în alegerea unui contructor de case pe lemn?
De asememenea aveti si recomandari in Romania?
Bună Raluca! Aș ține cont de standardele la care lucrează și mă refer și la cele de tip ISO, de proveniența și calitatea lemnului și de garanția oferită pentru toată lucrarea. Dincolo de aceste lucruri care se pot certifica prin documente, aș cere cel puțin 5 numere de telefon ale altor proprietari care au beneficiat de construcție din partea firmei și care locuiesc de cel puțin 2 ani în casă. Am scris pe blog despre casele Ecokit și merită să vezi oferta lor https://case-de-lemn.com/