adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (13)

In Case, Design Interior

Când au văzut prima dată casa de la țară li s-a părut urâtă, dar au reușit s-o amenajeze superb

Când ai patru copii te gândești serios unde ți-ar fi mai bine, iar când locuiești într-o țară unde zona rurală este încântătoare, decizia pare mai ușor de luat. Proprietarii casei de față s-au hotărât să se mute din eleganta lor casă în stil georgian aflată în Londra într-o localitate rurală, mai exact la douăzeci de minute de Brighton într-o zonă frumoasă, unde lumea își ocupă timpul jucând tenis sau socializând la petreceri și evenimente organizate în minunate grădini formale. Dar când au ajuns să vadă prima dată această casă de secol XVI, chiar dacă de-a afară părea să fie ceea ce căutau, odată ce au pășit pe ușa de la intrare au descoperit un interior deloc pe placul lor. Camerele erau vopsite într-un galben strident care le-a displăcut total. Însă agentul imobiliar a știut cum să-i convingă și le-a spus că zugrăveală e ușor de schimbat. Ceea ce însă nu le-a spus a fost că va fi dificil de amenajt casa. Dar hai să-ți spun de ce.

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (1)

Când cumperi o casă veche, dincolo de șarmul ei, trebuie să ai grijă la cât de trainică este, dar și cât de mult te-ar costa să o renovezi. Peste straturile vechi de zidărie nu merge să aplici orice fel de materiale, iar organizarea interioară este limitată de structura veche pe care n-ai cum s-o schimbi. Proprietarilor le-a căzut cu tronc aici atmosfera intimă a încăperilor, asta după ce a au făcut abstracție de galbenul zugrăvelii. Însă nu și-au imaginat că pereții sunt prea subțiri sau șubrezi ca să nu poată fixa de ei tablouri grele ori că stâlpii și grinzile din lemn nu vor putea fi înlocuite. Casa a suferit oricum o îmbunătățire în perioada interbelică atunci când un magnat de presă a achiziționat-o ca și locuință de vacanță pentru fiica sa. De aici și multe dificultăți în a mai reconfigura cumva locuința la interior.

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (8)

Ce au făcut însă? Pentru familia lor mare aveau nevoie de spații largi ori aici tavanele joase oricum imprimau senzația de interior intim, ca să nu spun înghesuit. Unde mai pui că și ferestrele erau mici, deci senzația de luminozitate și modul de așezare a mobilierului le-a dat bătăi de cap. În plus, s-au trezit că ușile nu erau suficient de largi pentru a permite mobilarea cu piese mari. Numai ca să aducă paturile în casă ar fi trebuit să facă eforturi uriașe. Așa că cel mai bine au apelat la un specialist și anume Rui Ribeiro, un designer de origine angoleză cu birou în Londra. A fost o adevărată provocare pentru designer să aibă grijă la toate dorințele acestei familii, dar a găsit soluții practice și estetice foarte frumoase. El s-a concentrat pe nevoile familiei, adică tot ce înseamnă zone de petrecere a timpului liber împreună, asigurarea unei zone de zi suficient de spațioase și apoi amenajarea camerelor de odihnă. Stilul de amenajare era clar de la început: rustic, că doar era dictat de zonă, dar și de arhitectura clădirii.

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (11)

Când ai o casă cu tavane joase și ferestre mici, grinzi la vedere și mult lemn merită să fii atent la texturi. Designerul a știut acest secret că doar e de meserie. Adică a ales culori de același registru, finisaje tipice rusticului – cărămidă, lemn, ceramică, și mobilier combinat cu tapițerii textile, din piele, din împletituri la fel ca și decorațiuni textile din materiale naturale. Multe nuanțe asemănătoare, dar suprafețele lor diferite pentru a crea senzația de varietate. În plus, n-a uitat de faptul că în această casă urmau să locuiască cliențiilor lor care au patru copii și când ai atâtția juniori în casă e clar că se vor vărsa sucuri, că vor apărea zgârieturi. Deci e mai bine ca mobila să nu fie pretențioasă ci una care chiar ar arăta chiar mai bine cu o urmă în plus. De aici și tonurile de bejuri, griuri alese pentru tapițerii, dar și materiale speciale care se pot curăța ușor.

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (15)

Organizarea interioară a fost creată astfel încât bucătăria să comunice direct cu locul de luat masa, dar totul este frumos și elegant rezolvat. Cum? Pentru a lumina spațiul cu tavane joase designerul a folosit mochete și covoare deschise în spațiul dedicat sufrageriei. Acolo există și un mic loc de refugiu lângă șemineu, dar și un birou care este folosit de către unul dintre părinți. De o parte și de alta a mesei designerul a ales o banchetă generoasă, iar în rest scaune. Soluția cu bancheta e foarte bună – arată bine, nu încarcă vizual, dar e și funcțională pentru că pe ea încap mai mulți copii decât pe scaune. Apoi un living formal se află în altă încăpere cu o canapea colțar generoasă orientată către șemineul îmbrăcat în cărămidă. Pentru unele tablouri s-au folosit șevalete, tocmai pentru a nu afecta pereții. Și ca să nu fie totul tern, un fotoliu roșu vine să acompanieze canapeaua gri, o combinație cromatică foarte elegantă.

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (18)

Pentru zona de noapte deși totul părea ușor a fost o problemă cu paturile. Așa că designerul a ales niște modele care se puteau dezasambla și introduce mai ușor pe ușile înguste. În plus, s-a renunțat la o parte din ziduri pentru a face loc, spre exemplu, pentru dormitorul matrimonial și de o zonă dedicată dulapurilor sau și mesei de toaletă. Ca atare un stâlp apare pe mijlocul încăperii, dar face parte acum din atmosferă. Pentru copii a fost mai ușor, căci paturile erau de o singură persoană, iar încăperile suficiente pentru fiecare în parte. Un birou elegant a mai fost amenajat la parter și acolo ai să observi că tabloul colorat a fost prins de grindă, nu fixat de perete. Cert este că în final amenajarea a ieșit superb! Impactul mochetei și covoarelor deschise la culoare se simte din plin în ambient ca și folosirea texturilor naturale. Totul este simplu, dar atât de rafinat. E greu să ajungi la o amenajare de bun gust ca asta și care să fie atât de plăcută. Mie mi-a plăcut mult. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (5)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (3)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (17)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (19)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (16)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (12)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (6)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (13)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (14)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (9)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (2)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (10)

adelaparvu.com despre casa rustica Anglia, casa de secol XVI Anglia, interior rustic, designer Rui Ribeiro (4)

6 raspunsuri pentru Când au văzut prima dată casa de la țară li s-a părut urâtă, dar au reușit s-o amenajeze superb

 1. Aurora spune:

  Am crezut ca e vorba de o casa de la tara de la noi….Da, e frumos, dar acolo….

  • Adela Parvu spune:

   Chiar e frumoasa casa, poate fi o buna inspiratie si pentru noi Aurora 🙂

   • ClaudiaM spune:

    Asa este. Foarte frumoasa casa, amenajarea.
    Dar realist…
    Am si eu o casa noua din lemn, cu grinzi la vedere si camere ceva mai joase..si mai mici…nu atat de luminoase chiar daca am facut ferestre mari( pentru ca este langa padure).
    Fireste ca , traind cu salariile de aici nu pot angaja un designer. Si inca ma gandesc cum sa mobilez. frumos, rustic..
    Pentru mobila de bucatarie am apelat la un mester local si chiar seamana cu cea prezentata la camera de baie galbena.
    Dar pana ce va fi gata casa si sa arate ca un ansamblu…eheheii..

    Asa ca…daca ajunge pe aici si citeste careva cu „ochi format” , cat de cat, ii pot trimite fotografii sa imi sugereze ceva idei de amenajare.
    Apoi compunem un articol frumos pentru blog, prezentand o zona minunata din tara noastra cu o casuta
    asezata langa padurea umbroasa de brazi si un raulet zglobiu prin care se agita pastravii..

    • irenadaiana spune:

     ce-ar fi daca ai incepe tu un blog. O poveste de inceput , cateva poze si cine stie de unde apare specialistul sau ideea. Nu e musai sa fie designer , ideile pot veni de oriunde. Ce zici?

    • silvia spune:

     Buna Claudiam.Am cumparat o casura in Prahova, este construita acum doi ani si este destul de moderna. Ma gandesc , de cand am cumparat-o, ca o mobila moderna chiar nu ar merge datorita locatiei. Asa ca de la toamna o s-o imbrac in lemn (acum e acoperita cu staco) si in interior o vreau un french country modern.
     Daca vrei , putem face schimb de idei si surse de informatii. Plus, bloggul Adelei este
     extraordinar de bun. Ce zici ?

 2. […] Când au văzut prima dată casa de la țară li s-a părut urâtă, dar au reușit s-o amenajeze su… […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *