Case sustenabile construite în Elveția și proiectate de arhitectul Peter Vetsch.

In Case, Design Interior

Spectaculoase case îngropate, în armonie cu pământul

Arhi. Peter Vetsch

Arh. Peter Vetsch

Arhitectul care a proiectat  aceste locuințe spune despre ele că nu sunt case de pâmânt sau sub pământ, ci în armonie cu planeta noastră. Este vorba despre elvețianul Peter Vetsch care din 1978, de când și-a înființat propriul birou de arhitectură, a conceput peste 40 de astfel de clădiri organice. El s-a bazat pe tehnologia de pulverizare a betonului procedură folosită prima dată în 1911 de către omul de știință Carl Akeley, care a și patentat un dispozitiv special pentru asta. Tehnica de pulverizare a betonului a fost folosită preponderent în construcții industriale cum ar fi tunelurile, podurile, iar artistul și arhitectul austriac Friedrich Kiesler a fost cel care a experimentat-o în premieră pentru clădiri. Ei bine, după el, Peter Vetsch a fost primul arhitect care a îmbunătățit tehnica și și-a bazat proiectele pe ea, concepând un număr mare de construcții rezidențiale și publice, fiind considerat ca atare un expert în această privință.

adelaparvu.com despre case organice sub pamant in Dietikon, Elvetia, Earth House Estate Lättenstrasse, arhitect Peter Vetsch (4)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant in Dietikon, Elvetia, Earth House Estate Lättenstrasse, arhitect Peter Vetsch (11)

Este foarte interesant faptul că Vetsch a absolvit o școală de agricultură, după care a urmat facultatea de structuri și ulterior a studiat arta. Spun asta pentru că indiscutabil educația are un rol major în a avea curajul să abordezi altfel arhitectura. De altfel, Vetsch spune că a fost inspirat de către catastrofe și dezastre și a realizat că o casă nu înseamnă să pui deasupra solului o cutie, ci să încerci să integrezi construcțiile în ansamblul contextului. Practic, el spune că trebuie să redăm naturii ceea ce îi luăm (prin materiale de construcție, prin agresiunile pe care i le aducem etc). El vede prin acest gen de case nu doar o armonizare cu mediul înconjurător, ci și o soluție cu adevărat ecologică și eficientă ecologic, numai dacă luăm în calcul costurile reduse pentru încălzire.

adelaparvu.com despre case organice sub pamant in Dietikon, Elvetia, Earth House Estate Lättenstrasse, arhitect Peter Vetsch (8)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant in Dietikon, Elvetia, Earth House Estate Lättenstrasse, arhitect Peter Vetsch (10)

Dar cum concepe arhitectul elevețian aceste case? Se bazează pe o structură în arcuri realizată din metal peste care este pulverizat betonul. Peste beton sunt imediat aplicate membranele hidroizolante, iar peste acestea urmează stratul de pământ, care, la rândul lui, are rol termoizolant și conferă suportul perfect pentru vegetația ce îmbracă structurile. Iluminatul natural se face nu doar prin goluri de ferestre dispuse frontal, ci și prin iluminatoare de tip dom, astfel că la interior ambientul să fie confortabil și acest punct de vedere. Proiectul său care s-a bucurat de o mare mediatizare este ansamblul de nouă locuințe din orașul elvețian Dietikon, mai exact complexul Earth House Estate Lättenstrasse, ce cuprinde locuințe cu suprafețe utile interioare de la 60 la 200 de metri pătrați. Paradoxal, el a captat atenția opiniei publice doar după ce pe marile ecrane oamenii au văzut casele hobiților.

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, structura casa, arhitect Peter Vetsch

Ai să vezi în imagini mai multe proiecte materializate și semnate de către Peter Vetsch și merită să te uiți cu atenție la ele mai ales că au fost realizate înainte de Lord of the Rings, filmul care a aprins imaginația unei generații întregi de ingineri și arhitecți. Repet, Vetsch născut în 1947 a proiectat și realizat astfel de case începând cu 1978, adică de când și-a deschis propriul birou, iar următoarele le-a finalizat către a două jumătate a deceniului 1980-1990. Ți-am postat și un mic filmuleț în care ai să vezi câteva din casele parte a complexului din Dietikon, dar și un scurt interviu cu acest arhitect inovator. Dacă-ți dorești o astfel de locuință merită să iei legătura cu biroul elvețian care deține patentul pentru metoda constructivă sau să vezi măcar site-ul erdhaus.ch unde ai și informații tehnice. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre case organice sub pamant in Dietikon, Elvetia, Earth House Estate Lättenstrasse, arhitect Peter Vetsch (6)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant in Dietikon, Elvetia, Earth House Estate Lättenstrasse, arhitect Peter Vetsch (7)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant in Dietikon, Elvetia, Earth House Estate Lättenstrasse, arhitect Peter Vetsch (2)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant in Dietikon, Elvetia, Earth House Estate Lättenstrasse, arhitect Peter Vetsch (5)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant in Dietikon, Elvetia, Earth House Estate Lättenstrasse, arhitect Peter Vetsch (1)

Complex de clădiri publice semnat de Peter Vetsch.

adelaparvu.com despre case organice sub pamant in Dietikon, Elvetia, Earth House Estate Lättenstrasse, arhitect Peter Vetsch (3)

Casa Buehler concepută de arhitectul Peter Vetsch în 1978.

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Buehler, arhitect Peter Vetsch (5)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Buehler, arhitect Peter Vetsch (3)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Buehler, arhitect Peter Vetsch (4)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Buehler, arhitect Peter Vetsch (1)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Buehler, arhitect Peter Vetsch (2)

Casa Dolder proiectată de arhitectul Peter Vetsch și finalizată în 1989.

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Dolder, arhitect Peter Vetsch (3)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Dolder, arhitect Peter Vetsch (1)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Dolder, arhitect Peter Vetsch (2)

Casa Dubler proiectată de arhitectul Peter Vetsch și finalizată în 1987.

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Dubler, arhitect Peter Vetsch (3)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Dubler, arhitect Peter Vetsch (2)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Dubler, arhitect Peter Vetsch (5)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Dubler, arhitect Peter Vetsch (4)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Dubler, arhitect Peter Vetsch (1)

Casa Leuzinger concepută de arhitectul Peter Vetsch și finalizată în 1987.

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Leuzinger, arhitect Peter Vetsch (5)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Leuzinger, arhitect Peter Vetsch (2)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Leuzinger, arhitect Peter Vetsch (3)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Leuzinger, arhitect Peter Vetsch (1)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Leuzinger, arhitect Peter Vetsch (4)

Casa Hotz proiectată de arhitectul Peter Vetsch și finalizată în 1989.

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Hotz, arhitect Peter Vetsch (2)

adelaparvu.com despre case organice sub pamant, casa Hotz, arhitect Peter Vetsch (1)

17 raspunsuri pentru Spectaculoase case îngropate, în armonie cu pământul

  1. Dana spune:

    Sunt interesante dar arata mai mult a parcari/grote subterane extensiv amenajate.Imaginatia oamenilor este insa foarte bogata, ar trebui sa ia un premiu pentru inventie.

  2. solaria spune:

    Mie-mi plac la nebunie formele lor lipsite de colturi si muchii ascutite, cu rotunjimi naturale,feminine … ador senzatia de liberatate pe care o ofera lipsa usilor interioare iar prezenta jocului de lumini si umbre ii da un aer misterios care te imbie la visare… Aproape ca-ti doresti sa devii pentru o clipa din nou copil ca sa te furisezi „‘ de-a fata ascunselea”! Chiar asa… oare mai joaca cineva azi jocul acesta?! :))

  3. silvia spune:

    In acord cu natura, nedistrugand natura, sarbatorind natura. Cata intelepciune. Gandindu-ma la schimbarea rapida a climatului cred ca aceste case sunt cele mai sigure.

  4. radhacross spune:

    Organic ?!!! Ecologic ?! Retea metalica si …beton ?!!! In armonie cu pamantul ?!!!
    Situatia e de-a dreptul suprarealista !!!

  5. Mrs. Mona spune:

    Ptr elvetieni sa traiasca modern in case de pamant ii inteleg ca devine A la Mode and Chic dar ptr romanii care au iesit din bordeie doar acum vreo 70 ani nu ne intereseaza decat sa ne uitam . Merci Adela de articol fiindca este f interesant si sunt convinsa sa nu te superi de ce am zis 😉

    • Adela Parvu spune:

      E foarte interesant faptul ca aceste locuinte sunt mai mult decat bordeie si ca elvetienii se indreapta spre case care si-au dovedit eficienta la noi timp de secole. Dar uite cu ce sechele ramanem doar pentru ca le asociem cu saracia. Normal ca nu ma supar Mona, dimpotriva imi prinde bine sa stiu cum gandeste lumea. Asa ca multumesc!

  6. radhacross spune:

    Pentru Numele lui Dumnezeu,acestea NU SUNT CASE DE PAMANT !!! CI DIN METAL SI BETON !!!
    Sunt absolut nocive aceste facaturi,ca si cele in care stam prin orase,indiferent ca sunt semi-ingropate si rotunjite.In interior sunt de fapt adevarate custi energo-informationale cu radiatii extrem de nefaste pentru orice fiinta biologica si campul sau vital.
    Nu le comparati cu cele traditionale,de pe la noi sau de aiurea,facute din diverse amestecuri pe baza de lut,adica chirpici cum i se spune la noi,sau in modernitate renumitul cob,care face furori in lumea[anglo-saxona cu deosebire] mai mult decat ecologista,i-as spune new-ageista contemporana,dar si neo-taranista romaneasca.

  7. lia spune:

    da,Adela,le gasisem acum citiva ani dar nu citisem nimic despre ele -nu stiam nimic!!!multumesc esti o comoara!!!

  8. lia spune:

    si,Adela draga,un „neo-taranist”,mi-a zis cam asa dupa ce le-a vazut:”lasa,cei ce au trait bine pina acum,(elvetienii),n-au decit sa se ingroape de vii,tu fa-ti casa pe pamint ca tot omul.iar daca iti prisosesc banii,fa-ti un cavou si ai sa stai si acolo,dar mai mult!”ei ,vezi tu ce stiu „neaosii mai vechi”? …da,ar fi o ideie,dar cu lemn de esenta tare,caramida,piatra bruta,lut,var….cum se faceau cramele,beciurile sau chiar demisolurile prin ardeal sau banat-SANATOASE!!!cu temperatura constanta,atit vara cit si iarna.in orice caz,ma fascineaza tot ce postezi !!!SUCCES!!!

    • radhacross spune:

      nu cumva-i zice Radu Iliescu,neo-taranistului ? ca dupa raspunsul pe care ti l-a dat e exact stilul lui inconfundabil..il iubesc pe omu asta…tot zic ca poate ajung si eu pe la Diribao[toponimia neo-taranista a fermei lui din pustietatile de pe langa Cluj]dar n-am reusit sa ajung..din simplul motiv ca sunt ocupat cu cautarea propriului meu dilibau…

  9. Elena Magdici spune:

    Sunt impresionata de aceste case luminoase si simple.O incantare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *