adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (7)

In Decoratiuni, Romania Mea, Shopping

Covoare și perdele din iută. Arată bine, sunt ieftine și se produc la noi

EDITARE ULTERIOARĂ: Din păcate fabrica a fost desființată. Las acest articol ca amintire pentru că nici clădirile încep să fie desființate.

Am tot primit mailuri cu întrebări despre soluții de decorare cu textile naturale. Ei bine, mi-a rămas în minte amenajarea de la La Copac unde am văzut pereți îmbrăcați cu iută. Așa am aflat că la noi încă mai funcționează câteva dintre fostele fabrici, care, pe vremuri, numărau sute, dacă nu mii de angajați și care produceau țesături și produse din iută. Am ajuns la una dintre aceste fabrici care este în București, respectiv la Industria Iutei SA. Societatea are azi doar 50 de angajați din cei aproape 1000 câți avea odată, iar la poarta fabricii are un mic magazin de desfacere unde Adriana Stancovici, care este vânzătoare acolo, mi-a povestit despre aceste produse. Adriana mi-a istorisit și despre varietatea care exista cândva, inclusiv iută vopsită în diferite culori, dar care acum nu se mai produce. Este un proces costisitor pentru că înainte de a fi vopsită iuta trebuie albită. Cum nu există cerere, producția s-a oprit. Pe rafturi mai exista un singur sul de iută într-o culoare veselă de portocaliu, veselă ca și denumirea străzii unde se află fabrica – Strada Veselie nr.10.

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (34)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (35)

Magazinul arată mai mult ca un mic depozit ponosit, iar cine nu are puterea să-și imagineze cum ar putea arată la interior aceste țesături nu va găsi nimic interesant. Dar eu știu ce potențial decorativ au pentru că am văzut de la perdele la covoare din iută, iar aici am găsit fix genul de produse pentru așa ceva. Unde mai pui că sunt foarte accesibile. Spre exemplu, covoarele le găsești aici la prețuri foarte mici și mă refer la covoare al căror metru pătrat este de doar 53 lei metru pătrat, deci unu cu dimensiunile de 1,5 x 1,5 metri ajunge la circa 119 lei. Adriana Stancovici mi-a spus că de fapt la fabrică se produc traverse cu lățimea de 1,5 metri, iar în lungime pot avea cât dorește clientul. Dar zău că arată foarte bine și crede-mă că se potrivesc într-o mulțime de interioare.

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (31)

La capitolul țesături din iută varietatea este destul de mare atât în privința densității ochiurilor, cât și a dimensiunilor. Cea mai scumpă țesătură este cea de iută combinată cu bumbac care ajunge la 11 lei metru liniar, iar cea mai ieftină este de 3,95 lei metru liniar. Lățimea materialelor este cuprinsă între 1 și 1,40 metri. Dar poți face o mulțime de decorațiuni textile din ele, de la perdele la huse pentru ghivece. Numai imaginație să ai. Pe lângă țesături și covoare găsești și sfori din iută de diferite grosimi. Am aflat că există și sfoară de iută ceruită care se folosește pentru mezeluri, da, sfoara aia de se leagă cu ea salamurile spre exemplu. Nu știam că e din iută, la fel cum nu știam că iuta este deseori confundată cu cânepa. Adriana mi-a spus că diferențele sunt mari. Pe lângă faptul că plantele sunt total diferite și textilele rezultate sunt altfel. Cânepa este mai albă, dar mai bățoasă, mai rigidă, pe când iuta este mai moale și mai închisă la culoare. Uite, ți-am postat mai jos planșele botanice de pe wikipedia ca să-ți faci o idee despre diferențele dintre aceste două plante. la noi în țară este interzisă plantarea cânepei pentru că din ea se fac și droguri.

In stanga capena (Cannabis sativa), in dreapta iuta (Corchorus olitorius)

In stanga capena (Cannabis sativa), in dreapta iuta (Corchorus olitorius)

Tare rău mi-a părut că aceste produse nu sunt foarte cunoscute pentru că sunt ieftine și arată foarte bine la interior. Uite, ca să te convingi de asta am căutat eu imagini atât cu covoare, cât și cu perdele ca să-ți dai seama cum arată în diverse interioare. Le găsești postate mai jos. Deși ai crede că se potrivesc exclusiv stilului rustic vei vedea că arată excelent și în ambiente moderne. Din iută se pot face nu doar perdele, ci și storuri, jaluzele. Evident ai nevoie de cineva de la un atelier de croitorie care să ți le facă, dar și așa ajungi la prețuri mici. Unde mai pui că ți le faci personalizat, cum dorești. Adriana mi-a spus că iuta este integral naturală, covoarele mai mici se splală ușor și la mașina de spălat, iar sforile, spre exemplu, sunt biodegradabile, de aceea sunt preferate de grădinari și agricultori.

Perdele din iuta

Perdele din iuta

Jaluzele din iuta

Jaluzele din iuta

Am găsit în magazin și binecunoscuții saci de iută la prețuri modice de 7, 6 lei, sacoșe din iută chiar simpatice între 11 și 27 lei, dar și plase dn iută pentru sticle de vin și șampanie la prețuri de la 3,9 lei bucata. Evident pentru cantități mai mari poți obține discounturi. Ai să vezi undele modele de sacoșe și plase dintr-o țesături în două nuanțe. Ei bine, aceea este combinație de iută cu bumbac și e tare plăcută la atingere. Ți-am făcut mai multe fotografii ca să-ți faci o imagine despre ce articole poți găsi acolo și ce prețuri au. Uite, dacă te interesează să cumperi produse din iută de la Industria Iutei îți spun că magazinul e deschis de luni până vineri între orele 8-16, iar aici ai numărele de telefon de la desfacere – fix 021.423.31.31 și mobil 0722.66.30.89. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Sulul portocaliu e iuta vopsita. Singurul de acest fel din magazin

Sulul portocaliu e iuta vopsita. Singurul de acest fel din magazin

Tesaturi din iuta la metru liniar

Tesaturi din iuta la metru liniar

Tesaturi din iuta la metru liniar

Tesaturi din iuta la metru liniar

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (16)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (21)

Covoare iuta

Covoare iuta

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (24)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (32)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (29)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (30)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (33)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (25)

Câteva imagini cu interioare în care ai să vezi perdele și covoare din iută. Ai să te convingi că se potrivesc pentru variate stiluri de amenajare.

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (6)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (5)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (4)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (11)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (8)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (12)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (3)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (11)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (13)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (2)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (39)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (37)

adelaparvu.com despre covoare iuta, perdele din iuta, panza de iuta, plase iuta, Industria Iutei SA (36)

 

91 Responses to Covoare și perdele din iută. Arată bine, sunt ieftine și se produc la noi

 1. Angelica spune:

  Felicitari si iti multumesc! Iti multumesc si te felicit pentru ca le faci reclama celor care merita si sunt neglijati de cei ‘sus-pusi’. Sunt pasionata de „fa-ti singur”(diy :)) ) si abia astept sa vin in tara si sa trec pe la ei..sa iau ceva la pachet….
  Love this!…uite ce ma gandeam:
  http://www.thecountrychiccottage.net/2010/02/burlap-and-ribbon-pillows-pbish.html

  plus idei pentru perdele la greu
  (http://nl.pinterest.com/search/pins/?q=burlap%20curtain)

  • Adela Parvu spune:

   Da, eu inca mai cred ca putem produce lucruri frumoase si la preturi bune Angelica. Pacat insa ca astfel de societati nu se gandesc sa se promoveze putin. Daca nu as fi fost la restaurantul La Copac si n-as fi intrebat de unde au cumparat iuta n-as fi aflat despre ei 🙂

  • Ana spune:

   Buna! Si eu as vrea sa fac niste traverse pentru mese, din iuta, dar am observat, chiar luand un mostrar de la Fabrica de iuta, ca acest material lasa foarte, foarte multe scame/ fire care se imprastie peste tot ceea ce e extrem de neplacut. Banuiesc ca toate materialele din pozele postate de voi sunt realizate din iuta tratata probabil? Aveti idee? Multumesc!

   • Adela Parvu spune:

    Ana, vezi ca sunt mai multe tipuri de tesatura, asa ca depinde si ce fel de mostrar ai luat. Cat priveste tratamentul, sincer, nu ma pricep. Tot doamnele de la fabrica pot sa te lamureasca.

    • oana spune:

     buna,as vrea sa stiu daca se poate ,daca mai e deschisa fabrica de canepa,,la vara as veni in tara si mi-ar placea mult sa trec pe la fabrica,multumesc

 2. cristina niculae spune:

  Imi place foarte mult imaginatia ta si faptul ca promovezi intotdeauna lucruri de bun gust, de traditie sau de-a dreptul uimitoare…..Chestia asta cu iuta este exceptionala! O promovare corespunzatoare le-ar aduce celor 50 de oameni câştiguri surprinzatoare! Si poate chiar merita! 🙂

  • irenadaiana spune:

   si poate chiar cresterea numarului de locuri de munca. Tare mi-as dori sa fie si pe aici un punct de desfacere. Din pacate in afara de cateva plastice ordinare pe aici nu mai exista niciun fel de magazin de textile. Mi-e dor de-un borsec. Panza \Borsec nu apa minerala. 🙂

 3. stefania spune:

  ce sa zic, felicitari!felicitari, felicitari, felicitari!ma bucur ca ne-ai povestit despre ei.am dat acum un search pe google si vad ca au si un site dar este virusat.ca sa nu mai zic ca sunt in buricul targului.Str. Veseliei, 10, Bucuresti-Sector 5, Bucuresti, 052165
  021 423 1162.Multumesc pentru articol!

  • Adela Parvu spune:

   Da Stefania, nici eu nu am putut accesa site si de aceea nici nu l-am postat. Sa stii ca nu sunt tocmai in centrul orasului, desi pare asa. E ceva de mers de la Gara Filaret pana la ei 🙂

 4. Aura Popa spune:

  Excelente informatii ( si nu ma refer strict la acest articol) ! Imi pare bine ca cineva se gandeste la toate aspectele si noi, cititorii, avem posibilitatea sa le aflam din cateva materiale foarte documentate si care ne sunt la indemana .
  Asa putem sa transmitem informatia mai departe in ideea de a fi utili si nu numai .
  Felicitari pentru munca depusa zi de zi insa cu cat citesc mai multe articole imi dau seama ca numai pasiunea dumneavoastra mai justifica tot ceea ce faceti pentru noi, cititorii .
  Si cand lucrurile sunt facute cu suflet si din pasiune , rezultatul e minunat .

 5. Aurora spune:

  Multumesc pentru informatie, chiar imi doream asa ceva si nici nu stiam….

 6. IULIANA TUDOR spune:

  superb. ma bucur mult ca ne impartasiti asemenea minunatii!!!!

 7. oana spune:

  excelent Adela! Nici nu stii cat ma bucur de acest articol, chiar imi doream sa imi fac niste perdele din iuta sau canepa si ma pregateam sa dau comanda undeva in Grecia pe o insula unde cunoscusem o doamna care foloseste iuta, in si canepa…si uite cum m-ai salvat tu. Este incredibil ca materialele naturale, foarte rezistente si estetic extraordinare sunt atat de putin apreciate. Lucrurile se schimba treptat! multumesc pentru articol, maine sunt la ei:).

 8. Liana spune:

  Felicitări pentru articol. Chiar ca nu m credeam ca exista asa ceva.

 9. Mrs. Mona spune:

  Istoria asta ma intristeaza ca imi amintesc un reportaj cum Pakistanul si / sau Bangladesul sunt in asa stare economica de cand iuta a fost inlocuita cu tesaturi sintetice . Atatea transformari dramatice si pe care nu le putem nici anticipa si nici contracara. ‘-( Articolul este minunat Adela ; o lectie de istorie sentimentala. Multumesc mult mult 😉

  • Stefania spune:

   Buna, Adela. Te urmaresc de foarte mult timp, iti apreciez si iti respect munca. M-am decis cu greu sa iti scriu, dar astazi mi-am luat inima in dinti si am zis: ”Hai sa o fac!”. Sunt Stefania Manolache, am aproape 17 ani, acusica in martie si sunt din Vrancea. Sunt pasionata de handmade-urile din sfoara si de ceva vreme am luat treaba mai in serios.La tine am descoperit intr-un articol acel magazin de la marginea Bucurestiului, unde se vindea panza de sac si sfoara- Industria iutei.Cu prima ocazie cand am ajuns in Bucuresti, am dat pe acolo si mi-am facut provizii de sfoara. As vrea sa imi promoves decoratiunile dar imi este foarte greu sa intru pe piata, deocamdata am doar o pagina de facebook Stef’s Decorations unde le promovez. Imi doresc sa urmez Facultatea de Arhitectura, am inceput toamna trecuta pregatirea la Bucuresti, la domnul arh. Alexandru Bercan, dar costurile erau foarte ridicate asa ca am renuntat. Mai am 4 frati, eu sunt cea mai mare si familia nu reuseste sa faca fata acestei cheltuieli. Vreau sa reiau pregatirea anul viitor, pentru ca acum sunt cls. a XI-a si mai am timp, dar de data aceasta vreau sa suport si eu o parte din cheltuieli. De aceea am apelat la tine, poate ma poti sprijini cu un sfat, cum sa promovez aceste decoratiuni sau sa particip la diverse evenimente si targuri cu aceasta tematica. Am incercat sa merg prin mall-uri dar toti imi cer sa fiu persoana fizica autorizata si chiria este foarte mare.
   Daca ai drum prin Vrancea, te invitam cu drag sa ne vizitezi, locuim la tara si sigur familia mea numeroasa te va primi cu drag!!!

   Contact
   Facebook: Manolache Stefania
   Pagina de facebook: Stef’s Decorations ( https://www.facebook.com/Stefs-Decorations-1474872402827776/ )

 10. JE spune:

  Cartelul petro-chimico-farmaceutic a platit bani grei in SUA pentru a interzice cultivarea canepei. Din canepa se produc diverse chestii printre hartie ieftina, combustibili, medicamente impotriva cancerului, textile(sunt si antiseptice), materiale de constructii(de ex hempcrete) etc.

  Daca am produce hartie din celuloza de canepa care ar dura sute de ani la fel ca hartia din antichitate, crezi ca ar mai defrisa cineva padurile?
  Daca am produce combustibili ecologici din canepa, crezi ca ar mai sapa cineva dupa carbune, ar mai fora cineva dupa petrol sau gaze?
  Este interzis ca oamenii sa-si produca singuri medicamente, dar este permis ca o corporatie sa produca acelasi medicament in acelasi fel si sa-l vanda cu un pret colosal. Mai mult, o corporatie poate sa inregistreze un patent pentru retetele respective si sa interzica productia si distributia „neautorizata”. Totul cu ajutorul politicienilor, totul cu ajutorul acestor paraziti sociali.

  Un film despre aplicatiile industriale ale canepei:
  https://www.youtube.com/watch?v=nTZbB9dsRww

  Un film despre cum, cine si de ce a fost interzisa cultivarea canepei:
  https://www.youtube.com/watch?v=E96vow07OJc

  Un film cu o reteta de medicament produs din canepa pentru tratamentul cancerului:
  https://www.youtube.com/watch?v=hmYNLNF7NBw
  (exact ceea ce cartelul farmaceutic vrea sa patenteze si sa interzica)

  Nu trebuie ratata nici lupta doctorului Burzynski cu cartelul „big pharma” aparat de statul SUA prin intermediul FDA(Food and Drug Administration):
  https://www.youtube.com/watch?v=lGwkt1CWhhw

  Despre biocobustibili si energii alternative este o poveste mai lunga.
  Tot ce tine de extratie, prelucare si distibutie de energie electica conventionala, cat si parti importante din industria „de suport”(cabluri, tevi, etc) intra instant in faliment.
  Practic nu exista „piete libere”, exista monopoluri. Care crezi ca este motivul pentru care statul pune jadarmii sa bata oamenii la Pugesti aparand „interesele” companiei Chevron(detinuta de familia Rockefeller). Compania „surioara” a lui Chevron, ExxonMobil are „licente” in Dobrogea si in Marea Neagra.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Oil
  https://www.youtube.com/watch?v=7XFKsjjPs7E
  https://www.youtube.com/watch?v=HfpO-WBz_mw

  De ce in Romania nu se mai cultiva canepa? De ce Romania privatizat toata industria de extractie, prelucrare, distributie de gaze si petrol? De ce minele si toata industria prelucratoare(metalurgie, termocentrale, aluminiu, tractoare, etc) au fost privatizate sau au ajuns la fier vechi? De ce in Romania sunt defrisate padurile cu salbaticie si toata industria prelucratoare a lemnului aproape ca a disparut? De ce agricultura a fost distrusa si de ce pamantul tarii este scos la vanzare?(Romania este tara din Europa cu cea mai mare suprafata de teren vaduta strainilor persoane fizice, juridice, fonduri de „investitii” si chiar alte state.) De ce trebuie sa privatizam hidrocentralele? Ce ce platim cu forta „certificate verzi” si cine sunt adevaratii proprietari si beneficiari ai „investitiilor” in parcuri eoliene, fotovoltaice si microhidrocentrale facute din banii populatiei jefuite?

  Va mai aduceti aminte de axa Washington-Londra-Bucuresti? Pana la celebra „axa” jaful si distrugerea au fost facute mai cu „perdea”, dupa, a fost totul facut pe fata si cu o viteza naucitoare.

  Lovitura se stat din 1989 a avut un scop bine definit si rezultatele se vad.
  Sa traiti bine!

 11. lenuta39 spune:

  O zi buna,Adela !
  Ma bucur pentru popularizarea unor lucruri bune cu care noi ne-am ridicat.Toate erau la un pret pe buzunarul celui cu bani putini , fiind si foarte practice.
  Felicitari pentru activitatea ta,pentru promovarea lucrurilor mai modeste .
  O zi buna !

 12. Tatiana spune:

  Superb! sper sa reziste si sa ia avint. cei care descopera aceste materiale si produse le pot promova prin articolul tau, foarte inspirat. deja imi vin idei, se pot vopsi sau picta, nu-i asa? sint la inceputul reorientarii activitatii mele si tot ce e „fa-ti singur” intra in atentia mea. de la asta pina la produse handmade si pentru altii nu e decit un pas. Le doresc mult succes.

 13. Madalina spune:

  Multumesc ca mi-ai reamintit de existenta Fabricii de iuta, de la care acum 7 ani mi-am cumparat un balot intreg de iuta si am facut cele mai faine si ieftine aranjamente pt restaurantul in care s-a desfasurat petrecerea mea de nunta … alaturi de floarea – soarelui a aratat totul intr-un fel 🙂
  Eram intr-o extraordinara panica pt ca nu imi gasesc perdelele pt casa, cel care sa ma reprezinte, sa imi dea impresia ca sunt din si pt casa mea. Eh, acum stiu :)) O sa le dau cuiva priceput sa imi si brodeze ceva floarea soarelui si lavanda … gata am in cap exact ce trebuie si noroc cu tine care m-ai luminat in dimineata asta 🙂 Te pup!

  • Adela Parvu spune:

   Wow Madalina! Ce tare ideea cu decorul de nunta! Daca ai poze poate imi trimiti 🙂 Si ideea cu brodatul iutei mi se pare foarte tare. poate ar trebui sa te apuci sa faci chiar tu asa ceva 🙂

   • Madalina spune:

    🙂 Eu am doua maini stangi, crede-ma! Dar am o prietena care are doua de aur – are pagina de facebook – Crosetaria, asta ca sa te convingi. Mi-a facut niste huse de ghivece (alta denumire mai inspirata n-am) din iuta brodata … superbe! Numai ca tu ai reusit ieri sa ies din limite si sa ma gandesc la perdele. Multumesc! Apropos, am sunat ieri si am vorbit cu o doamna Mita, cred. Foarte draguta si amabila si dispusa sa imi arate tot ce are in depozit si sa imi si explice cum sa procedez cu iuta ca sa o fac mai maleabila … cica niste domni din Tulcea au facut inclusiv cuverturi, eh?! :)) Merci inca o data pentru multele idei faine!

    • irenadaiana spune:

     iuta brodata , visez la asta de ceva vreme dar n-am gasit niciodata sfoara atat de fina , imaginati-va spice de grau , papura , drugi , de ce nu flori din panza de sac fina aplicate , uau , margele de lemn si altele asemenea si muuuulte impletituri din sfoara . Multumesc Adela. 🙂

    • irenadaiana spune:

     Madalina , pe cand eram eu mica lumea la tara facea cuverturi si peretare din panza de sac cusuta cu lana vopsita bineinteles cu ierburi. Mai tarziu a aparut etamina si firele de PNA iar florile cusute au devenit din ce in ce mai neverosimile si totul a degenerat. O sa-i caut si eu pe cei de la fabrica asta. Si poate cine are o afacere de pornit o va porni-o cu iuta. 🙂

    • dana spune:

     mi-am cumparat si eu iuta pentru draperii si m-ar interesa cum sa o fac mai maleabila

    • Lavinia spune:

     Buna Madalina— poti te rog sa mi dai contactul doamnei din Tulcea, cea cu iuta si idea cum sa o faci mai maleabila?
     Plus de asta s ar putea daca imi plac produsele ei sa o promovez in UK.
     Multumesc!

   • Alexandra spune:

    Exact asta o sa fac, e proiectul meu pentru urmatoarele doua saptamani: ma duc sa ma inarmez cu mult material pentru draperii si ma apuc de brodat, am gasit un model de buchetel cu levantica minunat. Mi-am rugat sotul sa-mi pixeleze imaginea, ca sa pot vedea punct cu punct si in curand ma apuc de treaba. Lucrez acum la un covor de perete, nu foarte mare, dar plin de garofite ( modelul nostru traditional ). Si lucrez pe o etamina foarte veche si destul de tare, o bijuterie ( nu ca cele care se mai gasesc astazi ), deci nu poate sa fie prea mare diferenta intre ea si iuta, ceea ce imi da curaj 🙂 Sper sa imi iasa bine! 🙂 Multumesc pentru acest articol!

 14. Nicole A. spune:

  Ce imi place ca scoti la lumina lucruri atat de faine!Si atat de originale!Pe cat de simple,pe atat de frumoase!
  Ma bucur tare k te-am descoperi….chiar si asa…virtual!

 15. Ofelia Opris spune:

  Buna ziua, noi cei din provincie cum putem sa vedem si sa comandam???? Ofelia O.

 16. radhacross spune:

  Suuupeeeeer pt viitoarea mea casuta eco-bio-naturo-pato-psiho-pupu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. Cristina spune:

  Esti, cu adevarat, o sursa de inspiratie! Eram convinsa ca astfel de fabrici au murit de mult… fireste, cu putin ajutor. Chiar si la magazinele de metraje, panza de sac este o raritate. Iti multumesc, Adela! Acum chiar mi-ai dat de gandit cu decoratiunile. 🙂

 18. Mugurel spune:

  Exista si romani, alaturi de Printul Charles, care ne reamintesc de frumuseti si esente romanesti. Multumesc pentru fericirea vizuala oferita !

 19. adriana spune:

  Din pacate nu se mai confectioneaza covoare ca cele din poza.. ci doar traverse

  • Adela Parvu spune:

   Nu pot sa cred! Dar daca au cereri, de ce nu mai fac? Oricum, Adriana, daca latimea traverselor este de 1,5 metri ai putea avea un covor de iuta 1,5 pe 3 m spre exemplu 🙂

   • Ramona Andrei spune:

    Da, din pacate, este adevarat: nu se mai fabrica covoare de iuta deoarece nu mai au utilaje. Razboiul de tesut s-a stricat, si nu mai exista un astfel de utilaj. Lungimea traverselor este de doar 105 cm.

 20. Manuela spune:

  De unde as putea sa cumpar un covor circular din sfoara de canepa?!

 21. MAnuela spune:

  Am mai cumparat astfel de covoare de la Zara Home…Mai exista si alte magazine care comercializeaza produse din Canepa?!Multumesc

 22. Am gasit acest site interesant cu panze si sacose din iuta: http://www.iuta.ro

 23. Maria spune:

  Mersi muuuuuult pt toate aceste informatii!!!!

 24. Liliana spune:

  Buna Adela,
  Nu poate nimeni sa ii promoveze online?
  E prea departe de mine, ajung greu din Timisoara.
  Multumesc.

 25. dan loredana spune:

  Buna ,vreau si eu sa cumpar cu fac?

 26. Mirela spune:

  Foarte util acest articol! Multumim frumos! 🙂

 27. pavel mihaela spune:

  Am mai gasit un link spre o fabricuta care produce tesaturi din fibre naturale:
  http://dinatex.3x.ro/pagini/produse_textile.html

 28. Andreea C. spune:

  Super !!! foarte folositor! iti multumesc, Adela, chiar cautam zilele acestea iuta pentru niste decoratiuni

 29. anca spune:

  Minunat! Am gasit aici in sat lucruri atat de frumoase facute pe panza de sac, pacat sa ramana ingropate.
  Multumesc!

 30. Diana Alexandra spune:

  Mulțumesc dragă Adela! Mi-ai redat încrederea că acest material nu s-a evaporat în totalitate din România. Am descoperit acest articol exact în perioada în care sunt în căutarea pânzelor de iută. Doresc să îmbrac niște cutii banale de depozitare, pentru a le da o „față” frumoasă, urmând să le așez prin casă. Deocamdată stau în Brăila….și nu am reușit să găsesc de vânzare la metru. Doar acele funii subțiri. Dacă are cineva cunoștință de unde pot lua, îi sunt recunoscătoare! Spor tuturor iubitoarelor de frumusețe naturală ! 🙂

 31. Popa Aurelia spune:

  Bună seara ! Îmi pare bine ca v-am găsit ! Înca mai am în casă carpete cusute pe pânză de sac de mama mea pe vremea când eram mica , mica de tot ! Și uite ca mama a avut dreptate , iar sunt la căutare covoarele de iuta , carpetele , scoarțele, macatele . Sper sa mai găsesc în micuțul magazin traverse din iuta .

 32. Toni spune:

  Buna ziua,

  neaparat vreau sa ajung la acest magazin.. ador tesaturile naturale, chiar aspre, in culori neutre, site-ul lor nu se poate accesa nici acum, e trist cum stau oamenii acestia in umbra sau poate nu ii inttreseaza sa se promoveze. Multumesc tare mult pentru acest articol si pentru toate celelalte… din tot ce am citit am invatat cate ceva…

 33. Laura spune:

  Bună seara ! Am citi articolul dvs de mult timp şi îmi plac articolele pe care le scrieţi despre amenajări, dar vă scriu abia acum, după ce am tot căutat un covor din iută. Mi-au plăcut atât de mult, însă la noi nu se prea găsesc. La Industria iutei nu se mai fabrică şi la unele magazine on-line au nişte peţuri exorbitante . Am comandat la un magazin on-line un covor, cică era din iută, dar când l-a adus curierul, am constatat că era dintr-o împletitură tare şi aspră, din nuiele. Dacă ştiţi vreun magazin care comercializează covoare din iută frumoase sau fabrică, la noi în ţară, aş aprecia dacă m-aţi anunţa. Multumim, d-nă Adela pentru inspiraţie. Toate cele bune !

 34. Monica B spune:

  Din pacate am sunat la Industria Iutei si … mai functioneaza doar pina la Craciun. Se inchid si ei… trist.

  Eu achizitionam de la ei saci de diverse dimensiuni ca ambalaj pentru produse de arta traditionala romaneasca. Preturile erau foarte bune. Acum am cautat pe internet (inca nu am aprofundat prea mult) si nu am gasit ceva similar (ca pret)

  Stiti alt producator de tesaturi si confectii din iuta? Eventual in Bucuresti sau cit mai aproape.

  Multumesc frumos pentru orice idee..

  • Magda spune:

   Mai sunt si cei de la Textila SA, Iasi,care produc doar sfoara si panza. Dar ca la orice companie de genul acesta, e mai greu cu comunicarea. 🙂

 35. Terezia spune:

  Buna ziua, v-am scris si eu cca de o saptamana in privat, ma intereseaza jaluzele din iuta, poate aici observati mai repede si imi raspundeti. Astept cu nerabdare

 36. Laura spune:

  magazinul de iuta din Bucuresti nu mai produce covoare. Ppână la urma am cumparat din afara, tot ce este pe piata, modelele moderne sunt din import.

  1551318486134

 37. Mihaela spune:

  Multumesc! Un articol forte frumos! Multumim pentru informatii!

 38. mita spune:

  Buna ziua am citit raspunsurile ,noi suntem IUTEX AV BUSINESS producem sfoara din iuta si comercializam tesaturi di iuta ,suntem o parte din salariatii de la iuta

 39. Iuliana spune:

  Buna ziua! Stie cineva daca mai este deschis magazinul de la fabrica de iuta? Caut panza deasa pentru o saltea la locul de citit. Iuta sau in. Multumesc!

 40. mihail spune:

  Azi am sunat si din pacate fabrica s-a inchis. Au reusit inca o data sa umileasca oamenii,probabil pentru vreun rechin imobiliar .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *