Am fost la vernisajul expoziției LVMEN EST OMEN – Arta, istoria și spiritualitatea iluminatului artificial, care a avut loc pe data de 3 iulie 2014 în Sala Foaier de la Muzeul Țăranului Român și am rămas surprinsă de exponate. Nu mi-am pus până acum problema cum reușeau strămoșii noștri și oameni din alte vremuri să-și ilumineze articifial locuințele și clădirile publice, uitând că iluminatul electric este foarte recent, dar noi îl luăm ca ceva firesc. Da, oamenii au folosit pentru iluminat de la grăsime animală până la uleiuri vegetale, inclusiv cel de măsline. Mi-a plăcut ceea ce a spus într-o limbă română impecabilă arheologul elvețian dr. Laurent Chrzanovski, cel care a organizat această inedită expoziție, referitor la iluminatul artificial și anume că popoarele care s-au bucurat de cel mai bun combustibil pentru iluminatul artificial sunt cele care au și prosperat. Și e foarte logic nu? Dincolo de resurse, pentru care e nevoie de bani, iluminatul artificial a permis prelungirea activităților umane de la comerț la cercetare, de la manufactură la creație artistică.
Expoziția este cu adevărat inedită pentru că lămpile expuse, circa 400 la număr, sunt strânse din toate colțurile lumii, de pe toate cele cinci continente, din colecții private și ale unor muzee de prestigiu. În plus, informațiile, materialele documentare conțin date foarte interesante. Ai șansa să descoperi că flacăra, dincolo de rolul ei utilitar, a reprezentat de la Prometeu încoace și saltul omului dincolo de statulul de animal. Flacăra a fost și este legătura noastră cu divinitatea. Referitor la asta, observația domnului Chrzanovski, în cuvântul lui de prezentare vizavi de prezența flăcării în viața de azi, m-a pus pe gânduri. Da, domnia sa spune că azi verbul a aprinde se confundă cu a apăsa pe un buton. Oare de aici ni se trage și faptul că suntem mai puțin spirituali? Nu știu, dar cert este că merită să mergi la expoziție, unde cei pasionați de a apăsa pe butoane pot folosi smartphon-urile și tabletele ca să acceseze prin aplicația gratuită Aurasma mici filme realizate de Claudiu Moisescu prin care pot fi văzute cum se folosesc lămpile din expoziție. Semnul săgeții indică obiectele pentru care este valabilă aplicația.
Mi-au plăcut și obiectele în sine, de la lămpi la sfeșnice, de la opaițuri, lampioane până la lanterne. Obiecte frumos lucrate cu urmele istoriei prezente pe ele. Până ajungi să vezi expoziția, îți spun că ea poate fi vizitată de la Sala Foaier de la Muzeul Țăranului Român, până la 31 august 2014, de marți până duminică, între orele 10 – 18. Și uită-te și pe afișul expoziție ca să vezi cine a susținut financiar acest periplu fascinant în istoria iluminatului. După ce am văzut exponatele și am citit despre lămpi mă simt norocoasă să trăiesc în acest secol și că am ocazia să mă bucur de lumină oricând am nevoie. Dar nu uit de candela din casă și nici de lumânări, căci avem nevoie să aprindem o flacără în memoria celor dragi, dar și pentru a vizualiza într-un fel legătura noastră cu ceea ce e dincolo de puterea noastră de înțelegere. Avem nevoie de spiritualitate oricâte butoane am apăsa zilnic. Dacă nu poți ajunge la expoziție măcar îți poți clăti ochii cu imaginile pe care le-am surprins acolo, iar aici ai date despre ea pe site-ul muzeului și pe site-ul Swiss Web Academy, sponsor al evenimentului. Sper să te inspire și pe tine!
Evenimentul inițiat de dr. Laurent Chrzanovski, este rezultatul colaborării dintre numeroși parteneri, printre care:
Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca),
Muzeul Național al Țăranului Român (București),
Muzeul Național Brukenthal (Sibiu),
Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva),
Institutul de Cercetări Eco-muzeale (Tulcea),
Muzeul Astra (Sibiu)
Muzeul de Artă și Istorie din Geneva.
”popoarele care s-au bucurat de cel mai bun combustibil pentru iluminatul artificial sunt cele care au și prosperat” adica ar fi trebuit poate sa precizeze,daca nu cumva e subinteles,ca e vorba de marile imperii coloniale..
cat se poate de probabil sa ne punem problema aceasta foarte concret intr-un viitor apropiat