adelaparvu.com despre bolile si daunatorii trandafirului, Text Carli Marian 3

In Gradina, Produse gradinarit, Sfaturi plante, Shopping

Tratamente pentru bolile și dăunătorii care-ți distrug trandafirii

ing. horticultor Carli Marian si designer florist

Carli Marian ing. horticultor si designer florist

Până acum vremea s-a manifestat cu totul imprevizibil, preponderent cu multe ploi. Iar acest exces de umiditate a atras după sine o grămadă de probleme. Numai atunci când te uiți în grădină îți poți da seama destul de ușor că lucrurile nu stau așa cum ar fi trebuit și că bolile și dăunătorii au sporit pe acest fond de vreme instabilă. De aceea, mi-am propus să te ajut să identifici și să tratezi bolile și dăunătorii specifici trandafirilor.

adelaparvu.com despre bolile si daunatorii trandafirului, Text Carli Marian 2

Înainte de a te lupta cu prezența un factor ofensiv gata să-ți distrugă trandafirii, trebuie să ai în vedere câteva reguli de prevenție la plantare: selectează un spațiu adecvat, o bună pregătirea solului, un drenaj bun, spațiere adecvată, alege un soi cu rezistențe biologice și o întreținere corectă a plantelor. Dacă vei adopta aceste reguli să știi că trandafiri vordeveni cu mult mai rezistenți la presiunea bolilor și insectelor dăunătoare.

adelaparvu.com despre bolile si daunatorii trandafirului, Text Carli Marian

Îți recomand ca atunci când comanzi online și nu numai, să te uiți la specificațiile de rezistență la boli și dăunători ale trandafirului. Iar dacă nu se menționează întreabă dacă rezistența este fenotipică sau genotipică. Deoarece rezistența fenotipică ține de rezistența unui soi la o boală într-o regiune sau o zonă a țării, dar nu și în alta iar rezistența genotipică se datorează prezenței unei gene care nu este afectată de climă, regiune sau practică horticolă.

adelaparvu.com despre bolile si daunatorii trandafirului, Text Carli Marian 3

Trecând peste aceste generalități hai să-ți prezint lista cu bolile și dăunători trandafirilor:

BOLILE TRANDAFIRULUI

PĂTAREA NEAGRĂ. Aceasta este o boală fungică care provocă defolierea aproape completă a tufelor de trandafiri, rezultând un tufiș slăbit pe care se instalează în mod sever și iremediabil cancerul bacterian. Pătarea neagră se identifică ușor din cauza prezenței unor pete ușor circulare, negre care apar pe suprafața superioară a frunzelor, pornind de la baza plantei către partea superioară a acestea. La un moment dat frunzele infectate se îngălbenesc și cad prematur. Pe lângă petele de pe frunze, boala se manifestă și pe tulpini prin pete violet-roșiatice. Ploaia sau udarea prin puverizare este principalul mijloc de propagare a bolii. Iar infecția apare după ce frunzele au stat umede pentru mai multe ore.

Trebuie să știi că unele specii, soiuri, varietăți detrandafiri sunt mai sensibile decât altele, deci este foarte important să cauți o selecție de soi rezistentă la această boală. Mare atenție, tomna pentru că această ciupercă iernează în frunzele căzute. De aceea sfatul meu este să greblezi și să elimini complet frunze, precum și lăstarii afectați. Doar așa vei preveni o nouă infecție în primăvară. Și nu uita să eviți pe cât posibil umezirea frunzelor mai ales atunci când poziționarea plantelor în grădină nu permite o bună circulare a aerului. Programele de aplicare a fungicidelor trebuie începute cât mai devreme în primăvară, imediat cum apar frunzulițele. Iată câteva produse eficiente: Daconil2787, Phyton27, Mancozeb, Funginex, Orthenex.

patare neagra

patare neagra

patare neagra

patare neagra

patare neagra

patare neagra

RUGINA LA TRANDAFIR. Atacă toate organele verzi ale plantei și se manifestă prin apariția pe dosul frunzelor a unor pete cu aspect de rugină. Această ciupercă determină căderea prematură a frunzelor lăsând lăstarii desfrunziți chiar dacă procesul de înflorire este în plină desfășurare. Problema se poate rezolva cu un tratament fungic: Topas, Impact, Mystic.

rugina la trandafiri

rugina la trandafiri

rugina la trandafiri

rugina la trandafiri

rugina la trandafiri

rugina la trandafiri

FĂINAREA. Făinarea este și ea tot o ciupercă care afectează frunzele tinere, pe care le determină să se onduleze respectiv să se răsucească și să se pigmenteze cu o colorație purpurie. Pe masură ce boala progresează, frunze apar ca fiind acoperite cu o pulbere albă. Întrucât pătarea neagră se instalează de obicei la nivelul inferior al plantei iată că făinarea își adjudecă partea superioară atufei de trandafir, în special pe frunzele mai tinere.Mucegaiul este răspândit de vânt și se dezvoltă rapid în timpul perioadelor cu ziletoride, uscate,urmate de nopți reci și umede. Să știi că infecțiile sunt descurajate de prezența apei pe frunze. Cu toate acestea, menținerea plantelor umede toată noaptea,pentru a evita un eventual mucegai, poate oferi un mediu propice dezvoltării altor boli. Dar făinarea poate fi tratată destul de ușor prin intermediul fungicidelor.Iată câteva utilizate frecvent pentru combaterea făinarii: Captan,Daconil2787, Phyton27, Funginex, Orthenex.

fainare

fainare

fainare pe tulpina

fainare pe tulpina

fainare

fainare

CANCERUL LĂSTARILOR. Există mai multe ciuperci care provoacă forme canceroase pe lăstarii trandafirilor. Diferitele ciuperci pot provoca diferite manifestări ale cancerului. În general se prezintă sub forma unor pete scorojite de culoare maro, ovale și uneori scufundate în tulpină. Dacă infecția este puternică lăstarul respectiv va muri destul de repede dacă nu se intervine în niciun fel.Lăstarii afectați trebuie să fie tunși în fiecare an,cu mult subțesutul afectat și în acest fel trandafirul se poate menține oarecum sănătos. Cel mai important este să-l protejezi de frig în timpul sezonului rece. Însă mare atenție să nu acoperi tufele de trandafir prea devreme în toamnă. Deoarece atunci când trandafiri sunt mulciți și protejați înainte de înghețarea solului, în preajma lăstarilor se dezvoltă multă umezeală, care accelerează daunele cauzate de boala canceroasă.Trebuie să-ți spun că nu există combatere chimică eficientă pentru această boală.

cancerul lastarilor

cancerul lastarilor

cancerul lastarilor

cancerul lastarilor

PUTREGAIUL CENUȘIU – BOTRYTIS. Este tot un mucegai care atacă în general țesuturile moarte și nu numai. Se găseste în mod frecvent pe florile mari dar și pe alte părți ale plantei. Apariția Botrytisului este favorizată de condiții de umiditate ridicată, moment în care atacăflorile și le îmbracă într-un mucegai pufos gri.Se tratează cu un fungicid de tip: Captan, Daconil278, Mancozeb.

putregai cenusiu la trandafiri

putregai cenusiu la trandafiri

botrytis - putregai cenusiu la trandafiri

botrytis – putregai cenusiu la trandafiri

botrytis - putregai cenusiu la trandafiri

botrytis – putregai cenusiu la trandafiri

MOZAIC. Mozaicul trandafirului este cauzat de prezența unui virus. Se manifestă pe frunze prin modele luminoase galbene cu bordură violet. Plante infectate de acest virus nu pot fi vindecate în niciun fel. Ce îți rămâne de făcut este să previi această infecție. Și asta prin ținerea la distanță a insectelor dăunătoare, în special a afidelor, deoarece acestea ajută la răspândirea virusului. Recomandarea mea este să elimini și să distrugi din grădină toate plantele infectate doar așa vei putea reduce răspândirea virusului și la alte plante susceptibile.

mozaic

mozaic

mozaic

mozaic

CANCERUL BACTERIAN. Este o boală bacteriană care poate supraviețui în sol timp de 15-20 de ani. Această boală cauzează apariția unor excrescențe de forme neregulate, adevărate mase brute, de culoare închisă, care, de regulă, apar la baza tulpinii aproape de sol. Plantele grav afectate deven pipernicite și nu reușesc să crească în mod armonios. Din păcate nu există combatere eficientă pentru tratarea acestei boli. În mod normal plantele infectate grav ar trebui să fie dezgropate și aruncate, iar un alt trandafir nu ar mai trebui să fieplantat în acel loc cel puțin 5ani. Este de evitat să cumperi plante cu umflături sau creșteri suspecte în partea inferioară a tulpinilor. Această boală nu este specifică doar trandafirilor, ea poate afecta și mărul, zmeura, caprifoiul, euonymus și multe alte legume. Din acest motiv îți recomand să nu plantezi trandafiri în preajma plantelor care sunt susceptibile la atacul acestei boli.

cancer bacterian

cancer bacterian

TRANDAFIRUL ROZETĂ. Este o boală care este din ce în ce mai frecventă și care poate distruge orice trandafir. Se pare că această afecțiune este răspândită de un acarian eriophid. Simptomele cele mai vizibile includ o creștere rapidă a lăstarilor, așa numita „mătură devrăjitoare”, o”dezvoltare fantastică, plină de smocuri defrunze mici, roșiatice deformate. Acest consum major de energie deformează planta și o impiedică să înflorească frumos. Deoarece plantele afectate nu pot fi vindecate, este mai bine să o scoți din pământ și s-o distrugi. Controlul acarianului a fost etichetată ca o opțiune, însă încercările de-al controla s-au dovedit neconcludente.

rozeta trandafirului

rozeta trandafirului

trandafirul rozeta

trandafirul rozeta

trandafirul rozeta

trandafirul rozeta

INSECTE DĂUNĂTOARE PENTRU TRANDAFIRI

AFIDELE: Afidele sunt dăunătorii cei mai des întâlniți la trandafiri. Sunt insecte cu corpul moale și pot fi de culoare roșie,verde,galbenă, sau neagră. Ei se stabilesc pe vârfurile lăstarilor tineri, pe boboci , unde încep să se hrănească cu sucul elaborat, cauzând distorsiuni. Afidele sunt adesea ținute sub control de către prădători naturali ( buburuze), dar de cele mai multe ori nu este suficient și este nevoie să intervi cu un insecticid. Ex: Actara, Nuprid, Movento, Dantop.

afidele care ataca trandafirii

afidele care ataca trandafirii

afidele care ataca trandafirii

afidele care ataca trandafirii

afidele care ataca trandafirii

afidele care ataca trandafirii

afidele care ataca trandafirii

afidele care ataca trandafirii

ALBINELE CROITOR. Aceste albine își fac cunoscută prezența prin orificiile perfect rotunde tăiate în apropierea marginilor frunzelor. Aceste piese tăiate din frunze sunt folosite pentru a-și face cuiburi pentru iernare. Pagubele pe care le provoacă sunt strict cosmetice și nu se justifică nicio combatere chimică.

albina croitor

albina croitor

albina croitor si urmele pe care le lasa pe trandafiri

albina croitor si urmele pe care le lasa pe trandafiri

ACARIENII. Acarienii sunt rude foarte mici (microscopice) ale păianjenilor. Ei pot fi roșii, negri sau maro. Acarienii străpung partea inferioară a frunzelorde trandafiri și sug seva elaborată, transformând frunza verde într-una gri sau cu aspect bronzat. Acarienii se reproduc extrem de rapid, rezultând un atac în masă într-un timp foarte scurt. Să știi că acarienii sporesc în grădinile aglomerate, stagnante, lipsite de curenți de aer. Poți gestiona problema acarienilor prin aplicarea unor udari cu apă sub presiune îndreptate spre partea inferioară a frunzelor la fiecare 2-3zile. Acest lucru îți garantez că le va întrerupe ciclul de viață. Acaricide precum Dicofol ajută foarte mult în cazul infestărilor masive.

LARVELE (VIESPII SAU MOLII). În cazul unui astfel de atac vei observa cu siguranță pe frunze adevărate trasee sau boboci distruși care numai înfloresc niciodată, toate din cauza unor larve înfometate. Tratamentul în acest caz impune aplicarea unui insecticid de tipul: Calypso, Karate Zeon, Faster.

larve pe trandafiri

larve pe trandafiri

larve pe trandafiri

larve pe trandafiri

 larve pe trandafiri

larve pe trandafiri

24 Responses to Tratamente pentru bolile și dăunătorii care-ți distrug trandafirii

 1. eduard spune:

  foarte interesant ma ajuta mult sa cunosc toate aceste detalii

 2. magda spune:

  multumesc frumos pt informatii, sunt incepatoare si imi doresc o gradina cu trandafiri asa cum imi imaginez paradisul.am o problema cu afidele si as vrea sa stiu concentratia precisa si frecventa cu care se stropeste pentru a combate si preveni puricii astia nesuferiti

 3. Ana-Maria Bordeianu spune:

  Buna ziua, cu sufletul la gura am citit articolul acesta pentru ca am un trandafir (in ghiveci) din acela cu port inalt. De un an il am, si cam la o luna de cand l-am primit a facut pe tulpina si crengi o boala ca o panza de paianjen plus fainare pe frunze. Am taiat o bucata si am dat fuga la „farmacia” de plante unde am primit un plic cu un praf (de dizolvat in apa si de udat o data la trei zile) si un tub ca de pasta de dinti (tot de dizolvat o mica parte in 8 l de apa si de udat dupa primul tratament de doua ori pe saptamana). Am urmat tratamentele (din pacate nu mai stiu denumirea produselor) dar nici un rezultat. Planta face frunze frumoase initial (o tot tund cand o vad asa acoperita cu de toate …) si infloreste inca abundent. Va rog ajutati-ma cu un sfat … ce sa ii mai fac?? Ceva „naturist/din popor” ar da oare roade? Multumesc anticipat!

 4. Andreea spune:

  Pentru trandafirii rozeta trebuie scoasa si distrusa toata planta? Sau doar lastarii sau tulpinile afectate?

 5. stamate vasilica spune:

  Albina criotor e mai pagubitoare decat spuneti; Florile de pe lastarul cu frunzele decupate de ele vor fi debile sau uneori se si ofilesc. Sunt ff greu de starpit; au si preferinte pentru anumiti trandafiri.

 6. Lili spune:

  Foarte bun articolul. Si eu ma confrunt de ceva vreme cu bolile trandafirului.Ma apuc de treaba 🙂

 7. Cristina spune:

  Multumesc pentru sugestii!!!

 8. Vio spune:

  Buna ziua!!! Referitor la trandafiri, cum ar fi mai bine sa-i tratez, prin pulverizare sau udare sistematica la radacini? Am observat ca dragii mei trandafiri sufera mult in primavara aceasta: au si rugina si fainare.
  Va multumesc! Vio

 9. ramona florea spune:

  Buna ziua.Eu ma confrunt cu urmatoarea situatie:la trandafirii cataratori cat si la cei pitici au aparut niste chestii albicioase mici…ca niste puricei.cum ii tratez?

 10. Alexandru spune:

  Buna ziua,

  Detin un trandafir japonez bolnav, asa cum se vede in imagine. L-am tratat cu Aliette. Nu a dat rezultate. Cu ca-l pot ajuta? Va multumesc.

  (Nu pot atasa imagini – 413 Request Entity Too Large, va rog sa-mi dati o adresa de email)

 11. CRISTINA spune:

  AM O CURTE PLINA DE TRANDAFIRI FRUMOSI DAR IN PRIMAVARA ASTA S-AU UMPLUT DE PURICI SAU PADUCHI NEGRI SI ALBI SI UNELE FRUNZE SUNT RASUCITE PARCA SUNT ARSE .EXISTA O SOLUTIE PENTRU CELE DOUA PROBLEME ? VA MULTUMESC MULT SI ASTEPT UN RASPUNS .

 12. Dan spune:

  Interesante discutiile despre trandairi,va voi urmari.

 13. Fefe spune:

  Multumim Adela am distribuit articolul dvs.într-un grup al iubitorilor de trandafiri, cu siguranță ne ajută pe viitor informațiile adaugate în articol.

  FB_IMG_1544372054792

 14. Geta leonte spune:

  Foarte documentat si util articolul. Nu stiam de albina croitor.

 15. Andreea spune:

  Nu este adevarat. Albina croitoare nu afecteaza evolutia florilor. Ea doar decupeaza, insa frunzele raman active din punct de vedere al fotosintezei toata vara. In mod sigur de la alta afectiune aveti probleme.

 16. Vlad Andreea spune:

  Bună ziua!
  Am 4 trandafiri pomișor și pe 3 dintre ei am observat pe tulpini( încă nu au apărut frunzele pentru că au doar mugurii), o depunere alba c varul insa menționez ca nu sunt gen spori…când dau cu degetul nu se ia de pe crenguța. Nu este cicada. Va rog sa ma ajutați și sa îmi spuneți ce ar putea fi și cum pot combate. Deocamdată am dat cu Mospilan.

  20220409_121930

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *