Ca și părinte de multe ori îmi reproșez că nu pot oferi totul gemenilor mei, dar ca jurnalist am ajuns să înțeleg că de multe ori frustrările copilăriei creionează personalități incredibile și pot fi deseori sursa unei creativități debordante. Povestea de viață a britanicei Jean Haines este una de acest fel și merită să o afli, mai ales dacă ai avut momente în te-ai învinovățit și tu că n-ai fi fost un părinte bun. Părinții lui Jean s-au despărțiti când ea era încă mică, iar tatăl ei a dus-o să locuiască cu bunicii, bunici care obișnuiau să spună că un copil trebuie văzut, dar nu și auzit. Deși casa bunicilor avea o grădină frumoasă ea n-a avut voie să culeagă florile sau să aibă un mult dorit patruped. Constrânsă de multiple restricții Jean spune într-un interviu acordat revistei Glow că a fost foarte timidă și tăcută. Bunica ei obișnuia să-i dea creioane și foi de hârtie ca să o țină ocupată și liniștită, așa că a început să deseneze. Și ce desena? Tot ceea ce și-ar fi dorit, dar n-avea voie – florile din grădină, cățeluși, miei, văcuțe, pisici. Fiecăruia le punea nume și în conturul ființelor pe care le așternea pe hârtie în mintea lui Jean luau viață povești… Cu părul roșcat și firavă, a ieșit în evidență printre copii atunci când a fost timpul pentru școală. Mai toți o tachinau, dar talentul ei la desen a fost observat de către profesori, care știind-o timidă nu doar că au lăsat-o, dar au și încurajat-o să deseneze în atelierul de pictură al școlii. Jean spune că era atât de introvertită, încât i-a luat mult timp să realizeze că la școală nu doar că avea voie să vorbească, dar și că trebuia să facă asta. Și anii au trecut, dar copilăria și adolescența ei nu sunt perioade pe care și le aminște cu mare drag, în schimb spune că ele au fost decisive pentru ceea ce a devenit acum. S-a căsătorit, a avut copii, acum ajunși adulți, și mariajul i-a oferit șansa să călătorească mult, grație slujbei soțului ei. A ajuns din China, India, până în Emiratele Arabe și Franța. În fiecare loc însă a căutat să se educe, să învețe mai multe despre pictură, despre pasiunea care i-a oferit mereu evadarea în lumea ei imaginară, o lume perfectă în culorile și lumina pe care le simțea.
Deși fără educație formală, fără să fi mers la vreo facultate sau școală de specialitate, Jean Haines a ajuns să fie numită Ambasador al Acuarelei, să predea cursuri despre tehnica acuarelei, să publice cărți și DVD-uri despre pictură. Secretul? A știut să asculte, a știut să caute și și-a dorit să se educe. Cât a fost în China, la Shanghai a urmat cursurile unui maestru în mânuit pensule. Caligrafia are o tradiție remarcabilă în China, iar producerea pensulelor este un meșteșug ridicat la rang de artă. La astfel de cursuri înveți nu doar ce pensule sunt potrivite diferitelor tipuri de culori sau vopsele, ci și unghiul sub care trebuie să le mânuiești, presiunea pe care trebuie să o exerciți asupra lor ca să obții anumite linii, anumite efecte. Dar Jean spune că e mai mult decât atât. Pensulele trebuie considerate prelungirea imaginației tale, să simți totul mai întâi în ființa ta și apoi să-ți dai voie să ai mișcările firești prin care mintea și sufletul tău vor să se exprime. În India a întâlnit artiști care foloseau pigmenți naturali și culori vibrante, iar în Dubai a studiat portretistica. Jean spune că a întâlnit mulți oameni talentați, care chiar dacă nu vroiau să o învețe ceva, e recunoscătoare lor pentru că i-au permis să-i poată vedea lucrând.
În Franța a descoperit-o pe Blanche Odin (1865-1957), maestră a acurelei, iar lucrările ei au inspirat-o enorm. Dar cum s-a făcut remarcată Jean? Spărgând tiparele! În mod uzual acuareliștii schițează înainte ceea ce vor să picteze. Tușe fine de creion sunt apoi învăluite de culorile mustind a apă. Da, în mod formal ești învățat că pentru o acuarelă reușită trebuie să fii un bun desenator. Dar Jean nu desenează, ci se lasă pradă inspirației de moment. Combinând pe loc culorile reușește să dea viață chipurilor, florilor, mișcării, clădirilor, peisajelor. E ca și cum ar picta vise pentru că lucrările ei sunt atât de suave, de difuze și totuși incredibil de explicite. Jean spune că pe timpul cât a locuit în țări cu climă caldă, soarele arzător a forțat-o să-și țină ochii mijiți. Astfel, a vizualizat mereu frânturi de chipuri, fragmente de clădiri, secvențe de peisaje. Fără să o facă conștient și-a exersat privirea, dar și imaginația în a vizualia difuz, exact cât trebuie să lași loc privitorului picturilor tale să-și imagineze restul. E ca într-o poveste în care nu spui toate detaliile, dar exact asta-l provoacă pe ascultător sau cititor să-și închipuie restul.
Îmi place povestea ei, mai ales cum a reușit ca în urma experiențelor copilăriei să-și canalizeze frustrările, supărările în ceva creativ. Ajunsă adult a simțiti nevoia să încalce cutumele, să spargă tiparele, să îndrăznească dincolo de reguli. Doar a fost o bună parte din viață mult prea cuminte, nu-i așa? Iubește lumina și culorile și adoră să fie spontană. Deseori abandonează o temă, un subiect în favoarea unui care s-a ițit pe loc, ceva ce a provocat-o pe moment.
Există o frenezie, o energie în acuarelele ei care pur și simplu te răvășesc. Cel puțin eu asta simt. După cea a învățat singură atâtea lucruri, acum a ajuns să țină cursuri, să fie invitată peste tot în lume. Anul trecut a avut un turneu în SUA, înainte de asta în Dubai, iar anul acesta este în Italia. Are un blog unde postează constant despre lucrările, impresiile și expozițiile ei, iar pe pagina de Facebook sunt multe momente surprinse în fața șevaletului sau la evenimente. Mie mi-au plăcut din start lucrările ei, dar acum că i-am aflat și povestea înțeleg de unde provinde această forță creativă care m-a atras. Pe site-ul ei ai să găsești și cărțile pe care le-a scris, dar și o bună parte dintre picturi. Eu am făcut o mică selecție. Sper să te inspire și pe tine!

Foarte frumoase aceste acuarele!Sunt doar o iubitoare de frumos, de culoare, de arta in general.Eu cred ca talentul, pasiunea, tenacitatea, sunt mai importante si ajuta mai mult decat orice „educatie formala”. Din articolul tau inteleg, draga Adela, ca Jean este autodidact. Eu vad in aceste acuarele viata, sunt vii, sunt „spontane” poate de aceea nu le traseaza mai intai cu creionul… Si au multa culoare, au culori vii, sunt alerte imi dau senzatia ca-s facute „din mers”. Imi plac mult!Multumesc Adela!
Buna Mariana,
Te regasesc dupa aproape 20 de ani, pe acest minunat blog. Datorita Adelei, romanii iubitori de frumos au acces la informatii si imagini deosenite. Inceea ce priveste creatiile Jean-ei Haines, le-am descoperit intamplator cu cativa ani in urma cand, datorita unui surplus de timp liber si plictiseala, am inceput sa pictez. Am descoperit-o pe Jean pe You tube si culorile ei pline de vitalitate m-au indreptat spre acuarela . Acuarelele ei par usor de realizat dar sunt de fapt foarte gandite. Par spontane dar sunt rodul unor ani de experienta.
Daca vrei sa comunicam, my e-mail adress este: [email protected].
Sunt recasatorita si departe de tara.
Sunt mai mult decat bucuroasa sa te intalnesc pe acest blog.
Multumesc Adela pentru blog-ul tau si pentru toata activitatea ta
minunat!
[…] Fără educație formală a ajuns o artistă renumită. Acuarelele ei sunt emoționante! […]
Absolut superbe,
f.frumoase
Sunt deosebite! O delectare pentru suflet si minte.
Superb
Sunt expresive tablourile acestei pictorite si foarte interesante deoarece fiecare tablou are un mesaj.
Sunt superbe
Foarte frumoase picturile si foarte emotionanta povestea. Multumim pentru inspiratie, Adela !
Halucinant!! Unele acuarele sunt mai frumoase decat realitatea insasi!! Impresionant- suuuuperb
Emotionant. O confirmare a zicalei „Daca viata iti da prea multe lamai, fa o limonada!” Citind povestea de viata a acestei fiinte minunate, mi-a fost rusine de vaicarelile mele cotidiene… si m-am bucurat din plin de desenele atat de vii pe care le-ai postat. Multumesc, Adela!
Da, uitasem de vorba asta Cristina, dar e excelenta! M-ai facut sa rad si pentru asta iti multumesc!
Mi-au amintit brusc,la o distanta de 30 de ani de cand am citit-o si mi-a schimbat decisiv viata,de nuvela ”Secretul doctorului Honigberger” a lui Eliade,de lumile sufletesti in continua miscare pe care le vizita in extazele sale constiente dincolo de pragul somnului si al mortii.
Te lasa fara grai,intr-o totala uimire,aceasta expresie in culoare si forma,cu multiple influente estetice perfect asimilate intr-un stil personal,a acestui suflet minunat.
Iar de gluma plina de talc cu loviturile ”destinului” care ti-l reveleaza pe cel adanc ascuns inluntrul tau,numai Dumnezeu e in stare.In tot si in toate traim in El chiar fara s-o stim ori sa o credem…pana intr-o Zi…
Totul este
Ziua
E toata intinderea
Totul este plin
Totul este gol
Totul este transparent si viu deodata
Ziua e toata intinderea
Lumina cat vezi cu ochii
Numai lumina
Si iata vinul rubiniu si scanteetor al inimilor noastre
Canta bucuria in pamantul fagaduintei
Ori cum atat de minunat zice artistul ajuns sfant,pe drept numit Gura de Aur,Ioan ,in rugaciunea cea mai completa care exista,dinaintea epiclezei euharistice : ”Ale Tale dintru ale Tale,Tie iti aducem de toate si pentru toate..”
Ochi de artist !
[…] O nouă temă închegată cât de cât, a patra, de-a treia încă nu am putut trece și un nume nou Jean Haines. O prezentare drăguță a ei găsiți aici […]
Sunt frumoase picturile. Cand ai timp sa cauti pe internet Corina Chirila acuarele.