Obiectele frumoase și practice făcute cu drag și pricepere de către familia Toderașcu sigur ți-ar prinde bine acasă. Și nu te gândi doar la cunoscutele coșuri, ci și la lucruri funcționale cum ar fi suport pentru umbrele, dar și lăzi, mobilier, chioșcuri de grădină, umbrare sau paravane, garduri. Cert este că e suficient să-i provoci cu ceva nou și sigur nu te vor dezamăgi. Din ce le împletesc? Din nuiele de răchită. Și da, pentru materia primă, au propria plantație în satul Heci, comuna Lespezi din județul Iași. Răchita e o specie de salcie care este crescută puțin până ajunge să facă o tulpină înaltă și elastică din care se fac ulterior obiectele pe care le vezi de față. Dar cum au ajuns să practice acest meșteșug familia Toderașcu? Hai să-ți spun mai multe.
Domnul Lilian Toderșacu a lucrat într-o fabrică înainte de revoluție. Plecat din satul părintesc, unde tatăl său împletea obiecte din răchită și-a spus că el nu va face niciodată asta, deși a crescut înconjurat de astfel de lucruri și știa exact ce și cum despre răchită, de la cultivarea ei la recoltare și prelucrare. Dar după revoluție, când a rămas fără slujbă și-a dat seama că ceea ce a învățat de la tatăl său ar putea foarte bine să-i fie meseria din care să-și câștige traiul. Și a luat decizia înțeleaptă ca în 1991 să se retragă la țară și să facă ceea ce știa încă din copilărie. Acum a ajuns să lucreze nu doar el împreună cu soția sa Mihaela, ci și cu copiii lor Tudor-Alexandru și Anca-Gabriela. Cei tineri îi ajută și la munca propriu-zisă, dar se ocupă și de promovare, de imagini și de participări la târguri.
Sunt foarte pasionați de acest meșteșug care e pe cale să dispară. De ce? Pentru că mulți oameni sunt mai dispuși să cumpere produse ieftine, din materiale de mai proastă calitate, aduse din import, în loc să achiziționeze unele manufacturate la noi în țară. Dar ca să-și dea seama lumea despre ce presupune acest meșteșug celor din familia Toderașcu le-a ideea să-și deschidă atelierul și celor interesați să afle mai multe. Așa că-i poți vizita acasă la ei, iar domnul Lilian Toderșacu te poate iniția în tainele împletitului. Are pregătite și kituri speciale, adică nuiele necesare și instrucțiunile pentru ca să faci singur un coș. Iar dacă vrei să stai mai mult, contra cost, poți afla secretele meseriei. Te poți caza aproape de ei la Mănăstirea Probota, unde se află mormintele domnitorului Petru Rareș și ale familiei sale. Deci îți poți programa o vacanță în care să vezi locuri frumoase, să afli multe și să înveți un vechi meșteșug.
Mi-au plăcut tare mult lăzile cu capac, dar și coșurile înalte și acoperite. Nu mai spun de mobilier sau chioșcurile de grădină. Când am văzut damigenele îmbrăcate cu răchită m-au năpădit amintirile din copilărie când îl vedeam pe tatăl meu supraveghând vinul făcut în casă. Răchita este un material ecologic, biodegradabil, iar obiectele împletite din ea sunt foarte frumoase. Le poți folosi nu doar în grădină sau în case de vacanță, ci și la interior. Nu e musai să ai totul din răchită, dar zău că doar câteva obiecte împletite conferă un aer tare cald și plăcut ambientului casei tale, inclusiv dacă locuiești la bloc. Familia Toderașcu face multe obiecte, așa că n-aș avea loc să-ți scriu prețurile la toate, așa că te invit să arunciun ochi pe blogul lor impretiturirachita și pe pagina de Facebook. Dacă vrei să vorbești cu domnul Lilian Toderașcu îl poți suna la 0754.343.775. Sper să-țti prindă bine informațiile acestea!
3
imi plac la nebunie
imi plac lazile!
Vai ce frumoase sunt toate!
..cum reusesti tu Adela sa storci omului o lacrima cu tot felul de oameni necunoscuti dar minunati,reintorsi la simplitatea si frumusetea mestesugurilor traditionale…
ooo, ce superbe sunt! Iar preturile sunt rezonabile (mai ieftine decat in supermarketuri in plus au acea nota de… unicat fiecare).
Sa vad daca pot comanda la ei.
Sunt atat de incantata! … nici cuvintele nu mi se mai insiruie corespunzator 🙂
lasati-mi si mie un numar de telefon,va rog,multumesc!
Il gasesti la finalul articolului Tibi 🙂
Lucrarile sunt minunate. Imi doresc si eu doua fotolii si o masuta din rachita.
bravo , multa indemanare si mai ales multa munca , oricum merita cumparat totul
se pot comanda astfel de cosuri la aceasta familie?cum pot lua legatura cu ei?am comandat mobilier si imi trebuie pe post de sertare.multumesc !
Pai de ce nu-i suni Andreea? Vezi ca in articol ai trecute datele lor de contact 🙂
Am vazut dupa ce am scris mesajul nr de telefon.imi cer scuze!sunteti geaniala!asa imi plac ideile dv de amenajare!impreuna cu echipa din emisiunea „visuri la cheie” sunteti de vis!
oameni FRUMOSI!!!!!!!!!!! CEI MAI FRUMOSI!!!! TOT RESPECTUL LUMII ASTEIA…OAMENI DIN MAINILE CARORA IES MINUNATII!!!!!!!!!!!
Exact ce cautam de multa vreme. Multumesc, Adela!
Ma bucura sa vad astfel de articole in care romanii pastreaza metode de lucru traditionale si realizeaza produse autentice. Mai mult ma bucura faptul ca exista oameni ca tine, Adela, care promoveaza astfel de initiative de a pastra cultura si traditia in timpurile acestea moderne, in care totul trebuie sa fie adaptat pietei, suprasaturata de productia industriala. Sper ca in viitor sa ne mai aduci astfel de povesti frumoase despre oameni frumosi 😀
Buna Ziua,
Vreau sa fac o comanda si am nevoie de contactul Dl-lui Toderascu .
Contactul meu 0729212861
Adelina Ruxanda
Adelina, ai numărul de telefon al domnului Toderașcu la finalul articolului 🙂
BUNA ZIUA,AM AVEA NEVOIE DE 60 DE COSURI OVALE IN CARE SA INTRE O STICLA DE ULEI ,O CANDELA ,CAM DE 20 CM DIAMETRU ,INALTIMEA 25-30CM ,CU TOARTA .MARINELA
Mary, vezi că ai contactul familiei în articol. Sună-i direct pe ei.